Vepřový ocásek uzený, v zelenině dušený

Vepřové maso Doba přípravy: s přípravou a vařením do 50 minut 21 názorů

Vepřové maso Doba přípravy: s přípravou a vařením do 50 minut 21 názorů

Suroviny 4 velké porce

900 g vepřového ocásku (masitého, uzeného)
300 g čerstvých paprik
1 cibule
1 mrkev
1 plátek celeru (silnější)
150 ml rajčatové šťávy
50 ml sladké chilli omáčky
1 lžíce nasekaných lístků čerstvých bylinek:
petrželka
celer
sůl (na dochucení)
2 lžíce oleje (na orestování zeleniny)
Vývar:
kost (s kouskem masa z uzeného vepřového ocásku)
1 cibule (menší očistěná, i se slupkou, pro zabarvení vývaru)
2 stroužky česneku
1 bobkový list
4 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
pár snítek libečku (lze vynechat)
sůl (na pozdější dochucení)

Postup přípravy receptu

  1. Ocásek oddělíme od kosti, nemusíme důkladně. Na kosti můžeme nechat kousek masa na pozdější obrání a nakrájení do hotového vývaru.

  2. Vše i s kořením dáme do hrnce, zalijeme studenou vodou a vaříme tak dlouho, dokud maso nepůjde lehce oddělit od kosti(v papiňáku 30minut).

  3. Poté vývar přecedíme a podle potřeby docutíme solí.

  4. Můžeme podávat jen s rozklepnutým vejcem, které v talíři, nebo misce zalijeme vařícím vývarem. Můžeme také do hotového vývaru vložit na drobné kostičky nakrájené brambory a 15minut vařit doměkka.

  5. Než se nám vývar uvaří, připravíme si zbytek ocásku v zelenině.

  6. Maso nakrájíme na silnější plátky, papriku podle její velikosti buď na širší proužky, nebo širší kolečka. Mrkev a česnek na plátky, celer a cibuli na drobné kostičky.

  7. Do kastrolu na rozehřátý olej dáme orestovat mrkev, celer a cibuli. Zhruba po 3 minutách přidáme plátky česneku. Až začne česnek růžovět a vonět, přidáme papriky a promícháme

  8. Na zeleninovou směs položíme plátky uzeného masa, zalijeme rajčatovou šťávou, chilli omáčkou a pod poklicí na slabém plameni dusíme 20 minut.

  9. Poté maso vyjmeme stranou, zeleninu rozmixujeme ponorným mixérem, ochutíme nasekanými bylinkami a dle potřeby přisolíme.

  10. Vložíme nazpět maso, prohřejeme a podáváme například se špagetami.

Poznámka od kuchařky

Manžel nedávno koupil nádherné uzené ocásky měly 1,30kg/ks. Něco se s prominutím“sežralo“jen tak, nakrájené na tenké plátečky, něco padlo mezi chleby na manželové svačiny do práce no a se zbytkem jsem si tak trošku zaexperimentovala a moc jsme si pochutnali:-)

Můžeme použít i jiný druh uzeného masa a určitě to bude chutnat i z uzených kuřecích stehen, které bych ale před úpravou obrala od kosti.

Do podobných přidávám mé trošku jiné, ale také chutné uzené, které občas dělávám, když se mi nechce vařit:-)

http://www.toprecepty.cz/recept/20888-uzena-kotlet...

Komentáře k receptu Vepřový ocásek uzený, v zelenině dušený

  • Anna Kocikova Anna Kocikova(autorka receptu)

    rozmarynaH:Marcelko,manžel koupil 2"ocásky",také jsem je ještě nikdy uzené neviděla:-)Ale tady tito mackové měli po 1,30kg a když jsem je uviděla,jenom se mi protočily panenky:-D
    Ale masíčko to bylo výborné i před tepelnou úpravou:-*To,co je zde v receptu,tak to je zbytek,který se mi podařil zachránit:-D

    Velice děkuji za moc milé komentáře k receptu i k fotkám:-KMoc jste mě potěšili:-*Díky:-)

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH

    Vepřový ocásek jsem ještě nikdy nejedla, ale uzené vepřové je chutné vždycky:-p, tak proč by nebyl ocásek. Krásné foto:yes: +16

    Odpovědět

  • Dana61 Dana61(neregistrovaný)

    prostě nádhera se vším všudy:yes::-D

    Odpovědět

  • Nikina Nikina

    Drahouši nádhera, co jiného říct :yes: A ty fotky...ach :yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    1974andrea: :-) souhlas! :yes::yes:

    Odpovědět

  • 1974andrea 1974andrea

    Drahuško, ty máš ty fotky tak krásně čisté a ostré, úplně 3D. Krása:yes:

    Odpovědět

  • Colombo65 Colombo65

    Luxusní ocásek - to má někdo štěstí při nákupu ;-);-);-) následně je z toho velmi oku lahodící pokrm :-O:-O:-O

    Odpovědět

  • varilamyskakasicku varilamyskakasicku

    :-p:-p:-p:-p:-K:yes: krása Aničko:-K:-K:-K;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(moderátorka)

    Stále si myslím, že manžel ťa musí za takéto niečo na rukách nosiť...

    Odpovědět

  • maris maris

    Krásně zpracovaný ocásek i fotky;-):-):yes:

    Odpovědět

  • zizala zizala(moderátorka)

    Krásná fotka lákavého jídla :-p:yes:

    Odpovědět

  • Ivusa Ivusa

    :-p:-pNo toto ....zase mňamka a krása nesmírná...nafoceno na 1s hvězdičkou a chutnat to jistě bude skvěle.Servírováno je to mooooc krásně Aničko.Přiděluji 100bodou:yes::yes::yes:(samozřejmě kdyby to šlo:-)))

    Odpovědět

  • Ivana Ch Ivana Ch

    No to je nádhera:-p:-p:-p:yes::yes::-K

    Odpovědět

  • Bibinka Bibinka

    Aninko, krása nesmírná, nádherná barva, musí to být moc dobré, to je mi jasný a tak bude jasný i 7.bod:yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta

    Nádhera:yes: - ale takovéhle maso by mi asi na další zpracování nezbylo:-))

    Odpovědět

Předchozí 1 2

Tématické fráze: uzené ocásky recepty uzené ocasky uzené vepřové ocásky uzené vepřové ocásky recepty recept na uzené vepřové ocásky vepřové ocásky uzené recept uzené vepřové ocáska recept veprovi vyvar vývar z uzeného ocásku uzené ocásky recept recepty uzené vepřové ocásky vývar z ocásků uzene masite ocasky recept vepřové uzené ocásky uzené vepřové ocásky recept uzené vepřové ocásky recept jak dlouho vařit uzené ocásky jak dlouho vařit uzený ocásek recepty z uzeného ocásku recepty z uzeneho veproveho ocasku