Chléb se semínky

Suroviny

100 g semínek
500 g vroucí vody
500 g chlebové mouky pšeničné
20 g oleje
10 g třtinového cukru
10 g soli
10 g sušeného droždí

Postup přípravy receptu

  1. Semínka volte dle chuti, já dávám nejčastěji lněná, dýňová, slunečnicová, špaldové nebo žitné vločky. Zalijeme horkou vodou, důkladně promícháme a necháme cca 30 minut stranou nabobnat a zároveň vychladnout.

  2. Potom přidáme všechny ostatní ingredience a uhněteme hladké těsto. Je velmi hydratované, proto bude lepivé, ale rozhodně nepřidávejte mouku. Těsto nechávám kynout přes noc v lednici, má potom lepší strukturu. Ale můžete ho nechat vykynout klasicky v pokojové teplotě a péct ještě ten stejný den.

  3. Po vykynutí těsto ještě krátce prohněteme, vytvarujeme bochník a přendáme kynout do ošatky. Nádobu na pečení, litinový hrnec nebo skleněnou mísu, s víkem, dáme do trouby a nahřejeme na 240°C.

  4. Do rozpálené nádoby přendáme těsto, přikryjeme víkem a dáme péct na 20 minut. Poté teplotu snížíme na 220°C a dopečeme ještě dalších 20-25 minut (s víkem přikryté, nesundaváme).

Poznámka od kuchařky

* Před pečením můžete chléb ještě postříkat vodou a posypat směsí semínek.

* Můj FB: https://www.facebook.com/groups/1199616830514402

Komentáře k receptu Chléb se semínky