Kváskový chléb se semínky a syrovátkou

cathleen Kuchařka: cathleen

Slané pečivo 5 názorů

Suroviny

30 g žitného kvásku
150 g vody
240-250 g syrovátky
150 g žitné chlebové mouky
350 g pšeničné chlebové mouky
2 lžičky soli
lžíce sezamu
lžíce slunečnice
lžíce lněného semínka
lžíce dýňového semínka
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Ze žitného kvásku, žitné mouky a vody uděláme rozkvas, který necháme 10-12 hodin pracovat.

  2. K vykvašenému rozkvasu přidáme zbytek surovin, kromě semínek a uněteme těsto - v závěru hnětení vmícháme i semínka.
    Těsto necháme 1-2 hodiny kynout (nemusí dosahovat dvojnásobné velikosti), během té doby můžeme i dvakrát přeložit.

  3. Volnější těsto lehce propracujeme, uhněteme z něj bochník a ten dáme asi na 2 hodiny kynout do moukou vysypané ošatky.

  4. Vykynutý bochník opatrně převrátíme na plech s pečící fólií a i s ní pak sešoupneme na nahřátou podložku (pizza kámen, žula, dlaždice) ve vyhřáté troubě.
    Pečeme 10 minut na 250°C, pak zeslabíme na 210°C a dopečeme - přibližně 30 minut.

Poznámka

Tento a další recepty najdete u mě na stránkách Pekárnománie -> http://www.pekarnomanie.cz

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 27 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Kváskový chléb se semínky a syrovátkou

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    janatka: Ivet, krásné fotky:yes: děkuji :-K

    Odpovědět

  • janatka janatka

    :-KVynikající, už je skoro celý pryč, doufám, že mi zbude alespoň kousek na snídani. Neměla jsem tolik semínek, tak jsem použila jen slunečnicová a lněná semínka a přidala kmín, já ho tam prostě v chlebu musím mít.:yes::yes:

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(autorka receptu)

    Andrlíková Michaela: ne, žitná patří do kvasu.
    Píšu hned v úvodu receptu....Ze žitného kvásku, žitné mouky a vody uděláme rozkvas,...veškerý zbytek surovin se pak přidá až do těsta.
    Určitě jsi použila syrovátku a ne podmáslí nebo kefír? Těsto je poměrně dost volné, nemůže být tuhé.

    Odpovědět

  • Andrlíková Michaela Andrlíková Michaela(neregistrovaná)

    Dobry den tento chleba jsem dělala ,moc nam chutna,ale potřebuji něco na vysvětlenou.Těch 150g žitný mouky patři do rozkvasu nebo k te mouce pšeničné co přijde do těsta?Ja to pochopila ,že ta žitna přijde do testa a tudíž,jsem musela hodne dolevat vodu asi o 150ml navic.Děkuji za vysvětleni budu ráda když se mi to objasni a budu pect spravně:-)

    Odpovědět

  • krkovicka.x krkovicka.x

Tématické fráze: kváskový chléb recept kvaskový cuketovy chleb se seminky recept na kváskový chléb recept na kváskový chleba kváskový chléb kváskový chléb se syrovátkou semínka v kváskovém chlebu toprecepy.cz moravsky cheb chléb se syrovátkou kvaskovy chleba ze semínek kváskový domácí chleba recept domácí kváskový chléb recept domácí kváskový chléb kvaskovy chleb s slunečnice slané tyčinky z kvasu syrovátkový chléb z kvasu domaci kvaskovy cheb se seminky

Zapomněl/a jsem heslo