Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Žitno-pšeničné dalamánky I

Tyto dalamánky obsahují větší podíl žitné mouky a proto plně nahradí chleba. Dobře chutnají s různými pomazánkami a nebo se můžou podávat jako přílohové pečivo ke všem pokrmům, kde je přílohou chleba. Dalamánky jsou rozhodně zdravější než bílé pečivo, a proto je můžete zařadit do svého jídelníčku.

Hodnocení receptu je 4,0 (3×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

Merylas Merylas

Snadný

Doba přípravy 50 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 20 min bez dob kynutí

50 min (30 min příprava + 20 min tepelná úprava, bez dob kynutí)

Suroviny pro 12 kusů

10-14 kusů podle požadované velikosti

12kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie8 736 kJ /
2 088 kcal
Bílkoviny63,53 g
Tuky36,72 g
Vláknina31,68 g
Cholesterol 262 mg
Sodík 4,13 g
Sůl10,26 g
Sacharidy359,99 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Do mísy robota prosejeme obě mouky, vmícháme sůl, přidáme vlažnou vodu a mléko, olej a rozdrobíme droždí. Kdo chce, může z pšeničné mouky, vlažného mléka a droždí předem připravit kvásek. Krok 2: Na robot nasadíme hák a vypracujeme těsto. Mělo by být pevnější, které lehce lepí, ale ne příliš tuhé. Mísu překryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě vykynout. Krok 3: Vykynuté těsto přendáme na pomoučený vál, rozdělíme na kousky, z kterých vytvoříme bochánky. Ukládáme je na plech vyložený teflonovou fólií nebo papírem na pečení. Nožem do nich shora uděláme křížem dvě rýhy. Plech překryjeme utěrkou a necháme ještě chvíli kynout. Krok 4: V dostatečném předstihu zapneme troubu, na dno vložíme kastrůlek s vařící vodou a troubu předehřejeme na 220 °C. Krok 5: Vykynuté dalamánky opatrně potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme hrubozrnnou solí a kmínem. Krok 6: Vložíme do předehřáté trouby, kastrůlek s vodou ponecháme. Dalamánky pečeme do zlatavé barvy, doba se bude lišit podle velikosti. Jedná se zhruba o 17-18 minut. Tento čas je pouze orientační. Krok 7: Po upečení je odložíme na mřížku a necháme vychladnout.

TIP: Stručný přehled druhů a typů mouk

Zveřejněno 24. 9. 2023

Poznámka autorky Merylas

Zdroj receptu: Styl pro ženy. Recept od pana pekaře Jiřího Mikuly. Mírně poupraveno.

Kdo by nechtěl na povrchu sypat solí, přidá trochu soli do těsta.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitno-pšeničné dalamánky I

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJp3D

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Žitno-pšeničné dalamánky I

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/gJp3D

Marie

Komentáře (6)

mtvrdikova: Dobrý den, děkuji za pochvalu a zájem o recept. Pekárna se použít může. :-K

Dobrý den, vypadají krásně, mohly by se dělat v pekárně? Myslím vypracovat těsto a kynout? :-K

cathleen (moderátorka): Díky za zhodnocení a tip. :-K Taky dost často přidávám do těsta drcený kmín, tak tady příště přidám taky. :-)

Merylas: dívám se na složení tvých dalamánků - budou chutnat podobně jako ty,, co se pekly kdysi dávno ;-) takže výborně :yes:
Jak se znám, tak kdybych je pekla, stoprocentně bych přidala do těsta ještě drcený kmín :-D mám moc ráda, když chleba nebo dalamánky voní kmínem :-8

Marie Svarcova: Maruško, děkuji. :-K Dělala jsem je už dvakrát, ráda zkouším nové recepty. :-K

:-)<3:yes::yes: vypadají skvěle a určitě tak chutnají :-K

Suroviny:
mouka žitná chlebová, mouka hladká, sůl, voda, mléko, olej, droždí čerstvé, mouka hladká, vejce, kmín celý, sůl hrubozrnná

Přidat fotografie receptu