Hvězdičky (nejen silvestrovské)
Hvězdičky ze slaného těsta jsou plněné jako obložené chlebíčky. Hodí se na jakoukoliv oslavu nebo i všední domácí svačinu, dají jíst vcelku jako chlebíčky, nebo můžete utrhovat jednotlivé křupavé „paprsky“ a namáčet je v pomazánce či dipu.
Suroviny pro 14 kusů
14kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 417 kJ / 2 251 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 57,95 g |
| Tuky | 57,71 g |
| Vláknina | 16,44 g |
| Cholesterol | 45 mg |
| Sodík | 4,01 g |
| Sůl | 10,00 g |
| Sacharidy | 366,65 g |
Postup přípravy
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout. Krok 3: Hotové těsto vytáhneme na stůl, rozdělíme na 14 dílků, 14 budoucích hvězdiček. Z každého uděláme maličkou bulku, poté všechny necháme 10 minut odpočinout. Krok 4: Vytvarované hvězdičky jsou prostorově rozměrnější, proto si připravíme dva plechy s pečícím papírem. Krok 5: Každou bulku rozválíme a vytvarujeme podle foto postupu. Aby se hvězdičky při kynutí nerozvinovaly, je dobré před tvarováním potřít střed, do kterého vtiskneme cípy těsta, lehce vodou. Hvězdičky uložíme na připravené plechy. Krok 6: Vykynutým hvězdičkám můžeme před pečením vnitřní cípy pro jistotu znovu vtisknout do těsta, pak je potřeme rozšlehaným vejcem. Krok 7: Oba plechy najednou upečeme v předehřáté troubě. Použijeme horkovzduch, pečeme při 180 °C asi 13-16 minut. Krok 8: Vychladlé hvězdičky naplníme. Samozřejmě ne všemi jmenovanými surovinami dohromady, najednou, ale použijeme vhodné kombinace některých z nich. I tady platí, že méně někdy znamená spíše více. Salát nebo pomazánka by měly být přiměřeně husté, aby podklad – hvězdičku nerozmáčely a daly se na ni spíš navršit, neroztékaly se.
Zveřejněno 14. 2. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hvězdičky (nejen silvestrovské)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDWP
Moje poznámka
Hvězdičky (nejen silvestrovské)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDWP
Nejnovější recepty
Hruška se zmrzlinou
Přidáno 23. 12. 2025 19:47:54
Sýrová roláda
Přidáno 23. 12. 2025 18:34:02
Vánočka se skořicí a hnědým cukrem podle Pavla Berkyho
Přidáno 23. 12. 2025 18:18:06
Rychlý krém z tvarohu a Salka do dortu
Přidáno 23. 12. 2025 16:44:49
Zapečený kapr se žampiony
Přidáno 23. 12. 2025 14:03:02
Kaťák z Bořetic (kuřecí katův šleh)
Přidáno 23. 12. 2025 13:14:59
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Dvojctihodná zelňačka
Leni1970 před 15 hodinami
Jednoduché máslové sušenky
Malibu002 před 15 hodinami
Hrnkový drobenkový koláč s povidly
Malibu002 před 15 hodinami
Nejlepší vaječný koňak
Malibu002 před 15 hodinami
Pochoutkový salát retro (podle ČSN z roku 1976)
Joushef před 16 hodinami
Jednoduché Raffaelo kuličky
Danstejn před 17 hodinami
Pečené nudličky z kapra
TondaJ před 18 hodinami
Bílá vánoční zelňačka
LenkaF. před 18 hodinami
Lilek dušený s mrkví na česneku a rajčatech
Alamatej před 19 hodinami
Suroviny:
voda,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr,
sůl,
sádlo,
paprika sušená sladká,
droždí čerstvé,
vejce,
pomazánka,
salát,
zelenina,
zelenina nakládaná,
šunka,
klobása pikantní,
sýr,
olivy,
bylinky zelené
Komentáře (14)
Péct klasicky, bez horkovzduchu, na 200 °C.