Hvězdičky (nejen silvestrovské)
Hvězdičky ze slaného těsta jsou plněné jako obložené chlebíčky. Hodí se na jakoukoliv oslavu nebo i všední domácí svačinu, dají jíst vcelku jako chlebíčky, nebo můžete utrhovat jednotlivé křupavé „paprsky“ a namáčet je v pomazánce či dipu.
Suroviny pro 14 kusů
14kusů
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 9 417 kJ / 2 251 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 57,95 g |
| Tuky | 57,71 g |
| Vláknina | 16,44 g |
| Cholesterol | 45 mg |
| Sodík | 4,01 g |
| Sůl | 10,00 g |
| Sacharidy | 366,65 g |
Postup přípravy
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout. Krok 3: Hotové těsto vytáhneme na stůl, rozdělíme na 14 dílků, 14 budoucích hvězdiček. Z každého uděláme maličkou bulku, poté všechny necháme 10 minut odpočinout. Krok 4: Vytvarované hvězdičky jsou prostorově rozměrnější, proto si připravíme dva plechy s pečícím papírem. Krok 5: Každou bulku rozválíme a vytvarujeme podle foto postupu. Aby se hvězdičky při kynutí nerozvinovaly, je dobré před tvarováním potřít střed, do kterého vtiskneme cípy těsta, lehce vodou. Hvězdičky uložíme na připravené plechy. Krok 6: Vykynutým hvězdičkám můžeme před pečením vnitřní cípy pro jistotu znovu vtisknout do těsta, pak je potřeme rozšlehaným vejcem. Krok 7: Oba plechy najednou upečeme v předehřáté troubě. Použijeme horkovzduch, pečeme při 180 °C asi 13-16 minut. Krok 8: Vychladlé hvězdičky naplníme. Samozřejmě ne všemi jmenovanými surovinami dohromady, najednou, ale použijeme vhodné kombinace některých z nich. I tady platí, že méně někdy znamená spíše více. Salát nebo pomazánka by měly být přiměřeně husté, aby podklad – hvězdičku nerozmáčely a daly se na ni spíš navršit, neroztékaly se.
Zveřejněno 14. 2. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Hvězdičky (nejen silvestrovské)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDWP
Moje poznámka
Hvězdičky (nejen silvestrovské)
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rDWP
Náhodný recept
Nejnovější recepty
Strakatý řez s jablky
Přidáno před 49 minutami
Domácí nudle s krůtím masem a paprikami
Přidáno před 4 hodinami
Rohlíky na vlašák
Přidáno před 5 hodinami
Vepřové karbanátky s kari
Přidáno před 13 hodinami
Vepřové kung-pao
Přidáno před 20 hodinami
Tvarohový chlebíček se švestkami
Přidáno před 21 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Krtkův dort na plechu
EvaCh před 1 minutou
Buchtičky s vanilkovým krémem
Blazenka před 20 minutami
Rychlá tvarohová buchta hrnková
Simona1 před 24 minutami
Tvarohová buchta s Margotkou
beruna1 před 55 minutami
Krůtí stehna na rajčatech podle Dity P.
Glapet před 1 hodinou
Kynuté lívanečky
sedlaci před 1 hodinou
Palačinky ze zakysané smetany
janka77 před 2 hodinami
Květák z horkovzdušné fritézy
Denade před 2 hodinami
Sýrové placičky s pórkem a brokolicí
Maiya27 před 2 hodinami
Špagety s mletým vepřovým masem
jubull před 2 hodinami
Suroviny:
voda,
mouka hladká,
mouka polohrubá,
cukr,
sůl,
sádlo,
paprika sušená sladká,
droždí čerstvé,
vejce,
pomazánka,
salát,
zelenina,
zelenina nakládaná,
šunka,
klobása pikantní,
sýr,
olivy,
bylinky zelené
Komentáře (14)
Péct klasicky, bez horkovzduchu, na 200 °C.