Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Hvězdičky (nejen silvestrovské)

Hvězdičky ze slaného těsta jsou plněné jako obložené chlebíčky. Hodí se na jakoukoliv oslavu nebo i všední domácí svačinu, dají jíst vcelku jako chlebíčky, nebo můžete utrhovat jednotlivé křupavé „paprsky“ a namáčet je v pomazánce či dipu.

Hodnocení receptu je 4,5 (6×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

cathleen cathleen

Náročný

Doba přípravy 145 min Doba přípravy: 130 min Doba tepelné úpravy: 15 min bez doby plnění hotových hvězdiček

145 min (130 min příprava + 15 min tepelná úprava, bez doby plnění hotových hvězdiček)

Suroviny pro 14 kusů

14kusů

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie9 417 kJ /
2 251 kcal
Bílkoviny57,95 g
Tuky57,71 g
Vláknina16,44 g
Cholesterol 45 mg
Sodík 4,01 g
Sůl10,00 g
Sacharidy366,65 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Všechny suroviny na těsto vložíme do formy pekárny (v pořadí tekuté, suché, droždí nahoru na mouku) a použijeme program Těsto. Krok 2: Nebo těsto zaděláme ručně:
Z menší části vlažné tekutiny, lžičky cukru, všeho čerstvého droždí a 1-2 lžic mouky (vše z připravených, odvážených surovin) umícháme kvásek, který necháme asi 20 minut kynout. Potom k němu přidáme zbytek surovin, uhněteme a dobře propracujeme těsto, které necháme zakryté v míse cca hodinu kynout. Krok 3: Hotové těsto vytáhneme na stůl, rozdělíme na 14 dílků, 14 budoucích hvězdiček. Z každého uděláme maličkou bulku, poté všechny necháme 10 minut odpočinout. Krok 4: Vytvarované hvězdičky jsou prostorově rozměrnější, proto si připravíme dva plechy s pečícím papírem. Krok 5: Každou bulku rozválíme a vytvarujeme podle foto postupu. Aby se hvězdičky při kynutí nerozvinovaly, je dobré před tvarováním potřít střed, do kterého vtiskneme cípy těsta, lehce vodou. Hvězdičky uložíme na připravené plechy. Krok 6: Vykynutým hvězdičkám můžeme před pečením vnitřní cípy pro jistotu znovu vtisknout do těsta, pak je potřeme rozšlehaným vejcem. Krok 7: Oba plechy najednou upečeme v předehřáté troubě. Použijeme horkovzduch, pečeme při 180 °C asi 13-16 minut. Krok 8: Vychladlé hvězdičky naplníme. Samozřejmě ne všemi jmenovanými surovinami dohromady, najednou, ale použijeme vhodné kombinace některých z nich. I tady platí, že méně někdy znamená spíše více. Salát nebo pomazánka by měly být přiměřeně husté, aby podklad – hvězdičku nerozmáčely a daly se na ni spíš navršit, neroztékaly se.

Zveřejněno 14. 2. 2024

Poznámka autorky cathleen

Tento a další moje recepty najdete na mém webu www.pekarnomanie.cz

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hvězdičky (nejen silvestrovské)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rDWP

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Hvězdičky (nejen silvestrovské)

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rDWP

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (14)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

Veronika.Hrozna: s omládkem bych nepekla, to ti hvězdičky pokynou ještě rychleji ;-) Zkus vytvarovat jeden plech a hned ho dát do lednice nebo jinam na chladné místo. Pak vytvarovat druhý a teprve, až ten druhý po nakynutí dáš do trouby, ten první z lednice vytáhni.
Péct klasicky, bez horkovzduchu, na 200 °C.

maris: pochvala od tebe, Majko, vždy obrovsky potěší - i povzbudí :-* děkuji!

Moc hezké pohoštění, nebo jen tak k pivu! Když to pečeš na 180 horkovzduchem, tak je to vlastně na 200, u obyčejné trouby bez horkovzduchu. Já mám novou, ale mi připaluje svrchu, stejně, jako stará trouba, takže se dvěma plechům v troubě, ani nepřiblížím. Vím že ten vrchní bude na uhel a spodní ještě syrový. ;-( Zkusím upéct s omládkem! Jednoduché a krásné.

cathleen: Ivo , krásné - jako vždycky;-):-):-):yes::yes:

Merylas: díky, Maruško, <3 já mám fotopostupy moc ráda. Je to taková přidaná hodnota receptu ;-)

magdalenka: :-D proč? :-*

cathleen: som z teba zas mimo :-8

Opravdu moc hezké. :yes: Recept se dá určitě využít celoročně při různých oslavách. Je fajn, že u receptu je podrobný fotopostup. :yes: Ukládám. :-K

Marie Svarcova: děkuji:-K Chtěla jsem je přidat už před koncem roku, ale pak jsem onemocněla a na počítač téměř nechodila. Už je dávno po Silvestru, ale hvězdičky se hodí opravdu kdykoliv. A protože nejsou ani nějak pracné, doufám, že bude recept využívaný i tady :-D

RubyRom, Simona Skolakova: děkuji, děvčata <3 mám radost, že se fakt líbí. Také u nás je každý okukoval, cože to je :-8

Hvězdičky se mi moc líbí<3

:-)<3:yes::yes: nádherné pohoštění pro rodinu i přátele kdykoliv :-K

To je krása :yes::yes:

Suroviny:
voda, mouka hladká, mouka polohrubá, cukr, sůl, sádlo, paprika sušená sladká, droždí čerstvé, vejce, pomazánka, salát, zelenina, zelenina nakládaná, šunka, klobása pikantní, sýr, olivy, bylinky zelené

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu