Kvašené zelí
Připravit si vlastní kysané zelí, dokonce i v bytě, je velmi snadné. Postačí zavařovací sklenice a běžné ingredience. Nakrouhané zelí naplníme do sklenic a při pokojové teplotě necháme kvasit, dokud nejsme spokojeni s jeho chutí.
Postup přípravy
Krok 1: Najemno nakrájené zelí přidáme do misky s vodou a 2 hrstmi mořské soli. Necháme 2 hodiny odležet. Mezi tím si připravíme lahůdkovou cibulku. Nakrájíme ji na dílky 4 cm z pevné části.
Krok 2: Vodu ze zelí slijeme, necháme vykapat. Pak velkou silou zelí mačkáme, dokud nezmenší objem a nezbaví se tekutiny. Pak přidáme asi 1 lžíci mořské soli a ještě chvilku mačkáme. Přidáme kmín, cukr, fenykl a ocet a cibulky. Dobře promícháme a napěchujeme do vyvařených sklenic.
Krok 3: Víčkem jen lehce a nepatrně pootočíme, aby mohl vzduch odcházet ven. Kvasí při teplotě +- 20°C. Po třech dnech zkontrolujeme, ochutnáme a necháme dál kvasit, dokud nejsme spokojeni s chutí, pak přendáme do lednice.
Zveřejněno 30. 11. 2024
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Kvašené zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M8ElP
Moje poznámka
Kvašené zelí
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/M8ElP
Nejnovější recepty
Hermelín pečený v listovém těstě
Přidáno před 12 hodinami
Nekynuté knedlíky s jahodami a kokosem
Přidáno před 12 hodinami
Jahodovo-rebarborová bublanina s rebarborovou přílohou
Přidáno před 13 hodinami
Grilovaná uzená panenka s cibulovo-třešňovým chutney
Přidáno před 13 hodinami
Cuketové rolky plněné směsí masa, zeleniny a sýra
Přidáno před 13 hodinami
Dortíky s jahodami a rebarborou i pro začátečníky
Přidáno před 13 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Svěží smetanovo-bezinkový dort/řezy
pinonek před 14 hodinami
Jednoduchá bublanina
Helenecka 21 před 15 hodinami
Tvarohová jednoduchá bábovka
Jana.Vernerova před 17 hodinami
Jahodová buchta hrnková rychlá
Bigharvik před 18 hodinami
Výborné lasagne
Hansenka před 18 hodinami
Pivní výpečky s bramborovými noky
trdlo před 19 hodinami
Ražniči v zapékací misce
Valis před 19 hodinami
Kynuté ovocné knedlíky II
Jamca před 19 hodinami
Mramorová rychlá levná hrníčková bábovka mé prababičky
jehela před 20 hodinami
Kuřecí maso na medu
michaelatomastikova999 před 20 hodinami
Suroviny:
zelí bílé,
sůl mořská,
voda,
cibulka lahůdková,
kmín celý,
cukr,
fenykl,
ocet
Komentáře (1)