Věnec se špenátovým pestem
Věnec je zpravidla nositelem symbolu čistoty a plodnosti a pomyslným kruhem života. Zejména na jaře a o Velikonocích můžeme věnce i upéct. Třeba z kynutého těsta a se špenátovým pestem. Na svátečním stole se bude dokonale vyjímat.
Postup přípravy
Krok 1: Do mísy nasypeme prosátou mouku, utvoříme důlek, do něj rozdrobíme droždí, posypeme ho cukrem, zalijeme teplou vodou, poprášíme moukou a necháme vzejít kvásek.
Krok 2: Jakmile máme vzešlý kvásek, přidáme sůl, žloutek a olej. Vypracujeme těsto, zakryjeme ho čistou utěrkou a necháme na teplém místě nakynout.
Krok 3: Zatím připravíme pesto. Špenát omyjeme, přidáme lístky bazalky, česnek, sůl, semínka, olej a vše rozmixujeme. Troubu zapneme na 180 °C.
Krok 4: Vykynuté těsto rozdělíme na 4 díly a každý rozválíme na obdélník. Ty pak potřeme připraveným pestem.
Krok 5: Obdélník srolujeme a ostrým nožem podélně rozřízneme, ale na jednom konci ponecháme těsto spojené. Dva vzniklé prameny propleteme do věnečku a konce spojíme. Takto vytvoříme 4 věnečky.
Krok 6: Přeneseme je na plech vyložený pečicím papírem a pečeme v předehřáté troubě při 180 °C asi 30 minut.
Zveřejněno 10. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Věnec se špenátovým pestem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kROL6
Moje poznámka
Věnec se špenátovým pestem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/kROL6
Nejnovější recepty
Poctivý vepřový burger v domácí housce
Přidáno před 4 hodinami
Roládky na 3 způsoby
Přidáno před 6 hodinami
Rychlovka ze staršího pečiva
Přidáno před 17 hodinami
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno 26. 12. 2025 08:01:02
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jednoduché hovězí závitky s cibulí a slaninou
MiroslavB před 1 hodinou
Banana bread - banánový chlebíček
fialam58 před 1 hodinou
Zelňačka (klasika)
Peggyna před 2 hodinami
Bramborové knedlíky IV
Beruna před 3 hodinami
Žemlovka s jablky a tvarohem
jitule123 před 4 hodinami
Gnocchi s kuřecím masem, špenátem a sýrovo-smetanovou omáčkou
Supak28 před 4 hodinami
Valašská kyselice
Topmoni před 4 hodinami
Suroviny:
mouka hladká,
droždí,
cukr krystal,
voda,
sůl,
žloutek,
olej olivový,
špenát listový,
bazalka čerstvá,
česnek,
sůl,
semínka slunečnicová,
olej olivový
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.