Angreštový kompot
Angreštový kompot je perfektní způsob, jak si uchovat chuť letního ovoce na pozdější měsíce. Mírně nakyslý angrešt v jemně sladkém nálevu osvěží a skvěle doplní dezerty, kaše nebo i klasické buchty. Příprava kompotu není nijak složitá.
Postup přípravy
Krok 1: Angrešt obereme, propíchneme jehlou a namočíme asi na 5 minut do vařící vody. Pak scedíme a propláchneme studenou vodou.
Krok 2: Vodu svaříme s cukrem a kůrou, přidáme angrešt a asi 5 minut povaříme. Potom vyndáme kůru a kompot před podáváním uložíme v chladničce.
Krok 3: Pokud jej chceme uchovat déle, syrový omytý angrešt naskládáme do sklenic těsně pod okraj a zalijeme nálevem z vody, cukru a kůry (kůru po svaření vyndáme). Nálev dáme jen do 3/4 sklenice, protože ovoce pustí šťávu.
Krok 4: Okraj sklenice pečlivě otřeme čistou utěrkou, zavíčkujeme a položíme na plech s vyšším okrajem (pekáč) pokrytý utěrkou a zalitý asi 1 l vody. Sklenice se nesmí dotýkat sebe navzájem ani plechu.
Krok 5: Sterilujeme při 180 °C se zapnutým pouze spodním ohřevem asi 30 minut od bodu varu (voda v pekáči a sklenicích se perlí a bublinkuje).
Krok 6: Kompot necháme chvilku stát, pak obrátíme dnem vzhůru a necháme úplně zchladnout. Skladujeme v chladu a temnu.
Zveřejněno 15. 7. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Angreštový kompot
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpZGR
Moje poznámka
Angreštový kompot
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpZGR
Nejnovější recepty
Fazolový stroganoff se žampiony a cuketou
Přidáno před 11 hodinami
Hovězí maso na pivě
Přidáno 17. 10. 2025 21:23:34
Plněná kuřecí prsa na pórku
Přidáno 17. 10. 2025 18:14:00
Rybí závitek z makrely
Přidáno 17. 10. 2025 18:01:29
Salát s řapíkatým celerem a pomerančem
Přidáno 17. 10. 2025 17:53:01
Cuketové knedlíky a cuketové zelí
Přidáno 17. 10. 2025 17:37:31
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Mrkvové minikoláčky s povidly
Mici76@seznam.cz před 1 hodinou
Vepřová krkovička na žampionech se smetanou
Rmdra před 8 hodinami
Buchta Fešák
kabelka.ondrej před 10 hodinami
Pečené kaštany z horkovzdušné fritézy
romanzabr123 před 10 hodinami
Snadný štrúdl
Ivace před 10 hodinami
Domácí škvařené sádlo
Mathilda před 10 hodinami
Pudink v mikrovlnné troubě
D.strelcova@seznam.cz před 10 hodinami
Celerová pomazánka à la humr
Tonja před 11 hodinami
Skoro rybí salát z květáku
Tonja před 11 hodinami
Budapešťská pomazánka
Tonja před 12 hodinami
Suroviny:
angrešt,
voda,
cukr krystal,
kůra pomerančová,
kůra citronová
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.