Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Grilovaná hovězí žebra low&slow

Kvalitní hovězí maso nepotřebuje příliš mnoho koření a stejně tak je tomu i v případě těchto grilovaných žeber. K dokonalosti jim stačí jen pepř a sůl a volitelně chilli omáčka či hořčice. Díky pomalému, nepřímému grilování bude maso dokonale měkké a šťavnaté.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Tomas Dytrych Tomas Dytrych

Středně náročný

Doba přípravy 380 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 360 min

380 min (20 min příprava + 360 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Nejprve z žeber odstraníme blánu – pomůžeme si třeba vidličkou nebo nožem. Očistíme povrch od zbytků tuku. Aby koření dobře drželo, potřeme maso tenkou vrstvou pálivé omáčky, která zároveň dodá základní chuť. Můžeme ale použít i vodu nebo hořčici. Krok 2: Žebra z obou stran posypeme jednoduchou směsí hrubé soli a drceného černého pepře. Tato kombinace nechá vyniknout přirozenou chuť hovězího masa bez zbytečného přebíjení. Krok 3: Do spodní části grilu (pod maso) vložíme hliníkové misky, které zachytí odkapávající tuk a usnadní pozdější čištění. Žebra položíme na horní rošt a grilujeme nepřímou metodou, ideálně v teplotním rozmezí kolem 120–130 °C. Krok 4: Po dvou hodinách žebra zkontrolujeme a navlhčíme – například vodou nebo vývarem – aby se konce nepřepékaly a maso nevysychalo. Po třech hodinách změříme vnitřní teplotu pomocí vpichového teploměru. Jakmile dosáhne přibližně 70 °C, maso vyjmeme z grilu a pevně zabalíme do alobalu. Krok 5: Zabalená žebra vrátíme zpět do grilu a pokračujeme v grilování, dokud vnitřní teplota nedosáhne 94 °C. Celkový čas přípravy je přibližně 6 hodin. Po sundání z grilu necháme maso ještě minimálně 30 minut odpočívat v uzavřeném coolboxu, aby se šťávy rovnoměrně rozprostřely. Krok 6: Maso rozbalíme z alobalu, nakrájíme na jednotlivá žebra a podáváme. Hodí se k nim jednoduchý coleslaw, grilovaná zelenina nebo jen kvalitní hořčice.

TIP: Jak připravit zelný salát Coleslaw

Zveřejněno 16. 7. 2025

Poznámka autora Tomas Dytrych

Podrobná video návod k receptu najdete zde: youtu.be/6o7ayTbyxTY

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grilovaná hovězí žebra low&slow

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yPMV7

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Grilovaná hovězí žebra low&slow

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/yPMV7

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
žebra, omáčka chilli, sůl, pepř drcený, vývar masový

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu