Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem

rozmarynaH Kuchařka: rozmarynaH

Doba přípravy: 60 minut +3,5 hodiny pečení 4 - 6 porcí Hovězí maso 15 názorů

Suroviny

2 ks krátkých masitých hovězích žeber (ta moje vážila 1,2 kg)
2 větší šalotky
1 velký nebo 2 malé stroužky česneku
1 bobkový list
70 g rajského protlaku
20 g třtinového cukru
20 g hladké mouky
špetka pálivé papriky
100 – 120 g celeru
2 oškrábané mrkve
1 větvičku rozmarýnu
2 větvičky tymiánu
2 dl červeného suchého vína (měla jsem Tarapacu)
½ l černého piva (Kozel)
2 ks jarní cibulky na dozdobení
sůl
mletý černý pepř
100 ml vývaru na podlévání (může být i více v případě potřeby dalšího podlévání)
2 polévkové lžíce přepuštěného másla (lze použít i sádlo)
prostorný pekáč
Recept si zatím oblíbilo 12 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Oškrábaný celer nakrájíme na hrubé kostky, mrkve překrojíme na půl a z každé části uděláme podélné čtvrtiny. Šalotky překrojíme podélně na čtvrtiny. Česnek rozetřeme se solí na pastu. Pivo otevřeme a víno nalijeme do skleničky, by se vydýchalo. Hovězí žebra omyjeme studenou vodou a osušíme papírkovými utěrkami. Ze všech stran je nasolíme a opepříme. Posypeme je nasekanými jehličkami rozmarýnu a lístky tymiánu. Stonky obou bylinek nevyhazujeme, přidáme je později do pekáče k omáčkovému základu.

  2. Pekáč postavíme na tepelný zdroj, přidáme přepuštěné máslo nebo sádlo a začneme zahřívat. Do rozpáleného tuku vložíme hovězí žebra a opečeme je ze všech stran. Pak je přendáme na talíř a do výpeku vhodíme nakrájenou cibuli, mrkev, celer a odrhnuté větvičky bylinek. Zeleninu restujeme za občasného promíchávání dozlatova. Trvá to cca 10 minut. Na poslední 2 minuty přidáme česnekovou pastu. Nyní troubu zapneme na 200 °C.

  3. Do osmažené zeleniny nasypeme třtinový cukr a necháme ho rozpustit. Po 2 minutách přimícháme rajský protlak a omáčkový základ dobře promícháme a 2 minuty zasmažíme. Nyní vše zasypeme připravenou hladkou moukou a za stálého promíchávání smažíme asi 1 minutu. Do pekáče vhodíme přelomený bobkový list a omáčkový základ zalijeme vínem a vývarem. Necháme lehce společně prohřát. Jako poslední do omáčky nalijeme připravený ½ l piva. Do omáčky vložíme opečená hovězí žebra a celá je polijeme připravenou omáčkou.

  4. Nezakrytý pekáč vložíme do vyhřáté trouby na 200 °C a necháme péct 30 minut. Pak teplotu snížíme na 170 °C a pečeme, za občasného promíchání omáčky a přelití masa, další 2 – 2,5 hodiny. Maso musí být měkké. Před podáváním omáčku ochutnáme a případně dosolíme a ochutíme mletým pepřem

  5. Omáčka má neskutečně tmavou barvu a chuť je nepopsatelně lahodná. Upečená žebra podáváme rozkrájená na jednotlivé porce, bohatě zasypaná nakrájenou jarní cibulkou. Jako přílohu mám nejraději čerstvý chléb, šťouchané brambory nebo bramborovou kaši.

Poznámka

Inspirovala jsem se receptem pana Romana Dolejše.

Tento recept i s fotopostupem najdete http://www.varimesmarcelou.cz/hovezi-maso/pecena-h...

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 183 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Pečená hovězí žebra se zeleninou, vínem a pivem

  • rozmarynaH rozmarynaH(autorka receptu)

    noskovice: Děkuji, je to výborné jídlo:-K:-K

    Odpovědět

  • noskovice noskovice

    Konečně recept bez kečupu a jiných ......, ale s rajským protlakem. Moc se mi líbí. :-) :yes:

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Komentáře, které zabočovaly velmi daleko od tohoto receptu, byly smazány:-)

    Odpovědět

  • mika59 mika59

    Skvělé.:yes::yes:

    Odpovědět

  • drakoska drakoska

    Tééda!!! No, žebra moc vidět nejsou, ale u nás se za docela dobrý peníz prodává takzvaná hovězí surovina. Jsou to žebra, která na sobě mají za tu cenu 38 Kč docela dost masa a kupujeme je hlavně na polévku, ale tohle by se mi moc líbilo!! :yes:

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autorka receptu)

    magdalenka: :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka

    Krásny recept...žiaľ, tiež často nevídam rebrá u mäsiara...teda, v predajni na pulte...:-D

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    Ja nepochybuji, ze kvalitni cervene (zvlaste tezsi), je dobre nechat pred konzumaci vydychat.
    Ale neztraci to na vyznamu, kdyz to projde tepelnou upravou?

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autorka receptu)

    maris: Asi může být i bez piva a množství tekutiny nahradit vývarem. Maris :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autorka receptu)

    casino: Víno je živý organizmus a je s ním proto nutné také tak zacházet. Pro chuť kvalitního červeného vína je po otevření lahve velice důležitý jeho kontakt s kyslíkem. Proto všichni sommeliéři doporučují lahev otevírat minimálně hodinu před podáváním či použitím. Víno po kontaktu s kyslíkem začne totiž měnit svoji chuť. Po otevření je ideální trochu vína z lahve odlít, aby se plocha kontaktu vína se vzduchem zvětšila. Uvolní se tak vůně vína, jeho příchutě a zjemní se ve víně obsažené drsné třísloviny. Vína se takzvaně „zakulatí“, já říkám „vydýchá“.
    http://ekonomika.idnes.cz/sommelier-cervene-vino-j...

    Odpovědět

  • maris maris

    Krásný recept, já bych ale prosila bez toho piva;-):-)

    Odpovědět

  • casino casino

    "víno nalijeme do skleničky, by se vydýchalo. "
    No, tak to jste mě dostala...:-D
    Nebo to tak praktikuje pan Roman Dolejš?8-(

    Odpovědět

  • rozmarynaH rozmarynaH(autorka receptu)

    Musím říci, že ani u nás se nedají jen tak sehnat. Občas je mají, ale jsou silně prorostlá tukem. Ta na obrázku jsem koupila v Makru, ale ani tam je vždycky nemají.
    zizala :-K:-K:-K, cathleen :-K:-K:-K

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Parádní:yes::yes: (U nás se masitá žebra naštěstí prodávají běžně.)

    Odpovědět

  • zizala zizala

    Vypadá to velice žravě :-p:yes: Ještě někde koupit ta hovězí žebra :-(

    Odpovědět

Tématické fráze: pečena hovězí žebra pečené hovězí zebro pečená hovězí žebra v troubě hovězí žebro na pečení pečené hovězí žebra hovezi zebra pecena hovězí žebro pečené pečená zebra pecena hovězí žebra recept hovězí žebra recepty hovezí žebra hověží žebro pečené zebra recept na pečená hovězí žebra pecene hovezi recept pečená hovězí žebra recepty pečená hovězí žebra recept na hovězí žebro recepty hovězí žebro pecene hovězí pečená žebra

Zapomněl/a jsem heslo