Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční marmeláda ze špendíků

Špendlíková marmeláda je chuťově výraznější než švestková či meruňková. Přidáním perníkového koření a rumu s příchutí kávy získáte marmeládu, která krásně voní a oceníte ji zejména při pečení vánočního cukroví.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

76alena

Středně náročný

Doba přípravy 60 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 30 min bez doby čištění šípků

60 min (30 min příprava + 30 min tepelná úprava, bez doby čištění šípků)

Suroviny pro 1 porce

1porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Špendlíky omyjeme, zbavíme stopek a pecek. Dáme do většího hrnce, podlijeme trochou vodou a vaříme, dokud nejsou měkké. Krok 2: Rozvařené špendlíky přepasírujeme. Odvážíme 2 kg kaše a dáme vařit. Krok 3: Přidáme koření, 1 kilogram cukru a vaříme přibližně 5 minut. Do zbytku cukru vmícháme pektin a kyselinu citronovou, nasypeme do hrnce. Necháme chvíli vařit a zkusíme na talířku hustotu. Krok 4: Do chladnoucí hmoty dáme rum a plníme do sklenic. Zavařujeme v troubě na 180 °C asi 15 minut. V otevřené troubě necháme vychladnout.

TIP: Špendlík, mirabelka a myrobalán - jaký je mezi nimi rozdíl a jak je zpracovat

Zveřejněno 20. 8. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční marmeláda ze špendíků

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2k2gM

Další recepty

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Vánoční marmeláda ze špendíků

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/2k2gM

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
špendlíky, cukr krupice, koření do perníku, kyselina citronová, rum

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu