Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Aronie griotka a sirup

Na konci léta dozrávají tmavé plody aronie plné vitamínů a antioxidantů. Připravte z nich sirup lisovaný za studena, který si uchová všechny cenné látky. Část sirupu pak můžete proměnit i ve výtečnou griotku, která vás v zimě příjemně zahřeje.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Petr Blek Petr Blek

Snadný

Doba přípravy 120 min Doba přípravy: 120 min

120 min (120 min příprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Na konci srpna natrháme dobře zralé a měkké bobule aronie. Ty následně propláchneme studenou vodou. Krok 2: V odštavnovači oddělíme 100% sirup od dužiny a slupek. Dužinu také zpracujeme. Zalijeme ji převařenou studenou vodou a necháme 48 hodin louhovat. Krok 3: Z 10 kg bobulí získáme cca 5 litrů 100% šťávy, do které vmícháme 2,5 kg cukru a přidáme kyselinu citronovou ke konzervaci. Krok 4: Takto připravený sirup za studena uložíme v lahvích do chladu. Krok 5: Pro přípravu griotky odebereme část sirupu a smícháme s rumem. Na 2 litry sirupu stačí zhruba 0,5 litru rumu.

TIP: Na co se hodí aronie

Zveřejněno 25. 8. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aronie griotka a sirup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/82WO3

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Aronie griotka a sirup

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/82WO3

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Suroviny:
arónie, cukr krystal, kyselina citronová, rum

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu