Rybí salát z kapra, který si zamilujete

Petr Blek Kuchař: Petr Blek

Doba přípravy: 2 dny 8 porcí Ryby 1 názor

Suroviny

2 kapříci
ocet 8% -3 dl
3 litry vody na vaření kapříků
sůl, pepř
nové koření
bobkový list
čerstvá zelenina - do salátu patří jen mrkev, hrášek, celer
ale můžete přidat cuketu a květák, kdo má rád
kyselé okurky
majonéza
tatarka
(zakysaná smetana)
(bílý selský jogurt-smetanový)
Recept si zatím oblíbilo 7 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Nejdříve musíte chytit kapra, nejlépe 2 kousky, aspoň 50-60 cm. Pak ho musíte zabít a stáhnout z kůže a můžete dělat salát hned z čerstvého kapra nebo zamrazit v lednici a kdykoliv do 7 dnů si ho rozmrazit jako já ve studené vodě v hrnci. Kdo nic nechytí, ať si koupí třeba kvalitní filety z tresky - nemusí vybírat kosti. My rybáři si kapříka chytíme - teda pokud berou.

  2. Kapra pak nasolíme a necháme ještě cca 15-30 min odležet v lednici, ať projde sůl do masa - nebojte se solit rukou. Do hrnce na litry vody taky dáme sůl, 6 malých lžiček, bobkový list-4-6 ks, nové koření 6 ks-10 ks, pepř černý 10-20 ks. Vložíme kapříky a vaříme, až jde maso od kosti. Pak do hrnce vlijte 3 dl octu 8% a nechte ještě 2 -3 minuty lehce vařit a vypněte. Hrnec s kapry necháme vychladnout. Pak kapry vyndáme na desku a sundáváme vidličkou maso od kosti do připravené misky. Pak maso v misce vidličkou obracíme a vybíráme rukou malé kosti - a že je jich tam dost hodně!
    Do misky s masem pak vlijeme 0,3 dl octu 8% (3 velké polévkové lžíce), promícháme a necháme v lednici 24 hod!!! Ocet pomůže zbavit maso malých kostí, které tam vždy zůstanou. Po 24 hod vytáhneme maso z lednice -promícháme vidličkou a zkusíme, zda je dost slané a kyselé. Popřípadě dosolíme, dokyselíme octem a určitě popeříme černým pepřem. A maso je připravené.

  3. 3-4 ks cibule nakrájíme najemno a spaříme max . 1 minutu ve vroucí vodě a hned scedíme do sítka - cibule musí zůstat křupavá.
    Dále použijeme 1 sáček mražené zeleniny (jen mrkev a hrášek) a 1 sáček zeleniny mrkev a celer. Až se rozmrazí, ještě nožem rozkrájíme na menší kousky. Kdo má čerstvou zeleninu, ať ji použije a rozkrájí na malé kousky - může dát i cuketu na kousky v závěru varu na 2 min. Rozmraženou zeleninu vaříme 10-15 min. v osolené vodě a přidáme ocet do 1 litru -1 dl stačí - taky musí zůstat křupavá, ne rozvařená !!! a taky slaná a kyselá. Používám mraženou, je to rychle a bezpracné a nakrájené. Pak scedíme zeleninu, necháme vychladnout a přidáme 4-6 kyselé okurky nastrouhané nahrubo nebo nakrájené na kostičky.

  4. Pak čekáme na kapra z lednice 24 hod. Proto i zeleninu dáme v misce do lednice na 24 hod.
    vše bude druhý den krásně studené a proleželé se solí a octem.
    Druhý den všechno smícháme dohromady, přidáme tatarku a majonézu a popepříme, dosolíme.
    Kdo chce jogurtový salát, nechť si dá smetanový jogurt.

Poznámka

Přeji dobrou chuť.

Miluji ho proto si ho dělám. Miluje ho manželka.

Miluji ho už i sousedi a kamarádi, kteří okusili.

A budou ho milovat i všichni rybáři i nerybáři, až si ho udělají.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Ohodnoťte recept: Rybí salát z kapra, který si zamilujete

  • Jaromira18 Jaromira18

    Salát je vynikající,:-K dělám ho tímto způsobem i s cejnů a každému moc chutná.:-K: Aby se ho nepřejedli, část naloženého masa zamíchám do nálevu: 150ml-200 ml oleje, 2 polévkové lžíce octa, 2 vrchovaté lžíce plnotučné hořčice, 1 vrchovatá lžíce cukru, sůl, pepř, hodně pažitky. Manžel je velký rybář.:-K

    Odpovědět

Tématické fráze: rybí salát vaříme 10min rybí salát z mraženého kapra salát z čerstvého kapra

Zapomněl/a jsem heslo