Zelí s křenem a Dekem
Nakládané zelí má v naší kuchyni tradici. Je surovinou, která by v zimě neměla chybět. Nakrouhané zelí přes noc naložíme s cibulkou, cukrem a Dekem. Další den jej vylepšíme octem, olejem a jemně strouhaným křenem, který se postará o pikantnost.
Postup přípravy
Krok 1: Zelí očistíme a nakrouháme do velké nádoby. Očištěnou cibuli nakrájíme najemno a přidáme k zelí.
Krok 2: Přisypeme celé balení Deka a krystalový cukr. Vše promícháme, dáme do čistého kbelíku a necháme přikryté v pokojové teplotě přes noc odležet.
Krok 3: Druhý den do zelí přidáme olej, najemno nastrouhaný křen a ocet. Vše promícháme čistou vařečkou nebo čistýma rukama a necháme opět přes noc rozležet.
Krok 4: Potom již dáváme do čistých sklenic, po naplnění jim otřeme hrdla a sklenice uzavřeme čistými víčky. Není potřeba zavařovat. Uchováváme v chladu.
Zveřejněno 28. 9. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zelí s křenem a Dekem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkXAN
Moje poznámka
Zelí s křenem a Dekem
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/NkXAN
Nejnovější recepty
Polévka kulajda se zeleninou
Přidáno před 8 hodinami
Kapr se zeleninou a houbami
Přidáno před 9 hodinami
Kapr pečený na kmíně s nastavovanou kaší
Přidáno před 9 hodinami
Linecké skořicové kytičky
Přidáno před 9 hodinami
Linecké čtverečky s mašličkou
Přidáno před 10 hodinami
Nakládané tvarůžky
Přidáno před 12 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Kynuté knedlíky, které se vždy povedou
Barča před 7 hodinami
Plovdivské maso
zvon23 před 7 hodinami
Buřtgulášek z točeňáku
janmericka87 před 10 hodinami
Jablečné krémové řezy
Jitinka před 10 hodinami
Nekynuté svatomartinské rohlíčky s ořechovou náplní
Hylda před 10 hodinami
Mrkvové šátečky s povidly
HanaNova před 12 hodinami
Soukenický sekaný řízek
Merylas před 14 hodinami
Vlašský salát speciál podle ČSN
LadyLada před 14 hodinami
Celozrnné muffiny s medovou polevou
Lada Kašparová před 15 hodinami
Ořechová bábovka
Romanka67 před 17 hodinami
Suroviny:
zelí,
cibule,
deko,
cukr krystal,
olej,
křen,
ocet
Komentáře (1)