Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Květáková polévka se zeleninou, smetanou a parmezánem

Dokonale lahodnou krémovou polévku připravíme z více druhů zeleniny, kterým bude na chuti dominovat květák. Uvařenou a rozmixovanou polévku doplníme také smetanou a nastrouhaným parmezánem. Kousky opečené pancetty a květáku dodají polévce šmrnc.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Marie Svarcova Marie Svarcova

Snadný

Doba přípravy 85 min Doba přípravy: 45 min Doba tepelné úpravy: 40 min

85 min (45 min příprava + 40 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Naše kuchařky
právě v prodeji

Do obchodu

Postup přípravy

Krok 1: Část květáku (cca 130 g) rozebereme na drobné růžičky a dáme stranou. Ostatní nasekáme nadrobno do misky. Všechnu zeleninu očistíme a nakrájíme nadrobno. Krok 2: Do hrnce dáme rozpustit máslo, přidáme olej a na něm orestujeme, po dobu asi 7 minut, mrkev s cibulí a řapíky celeru. Krok 3: K této orestované zelenině přidáme nasekaný květák, brambory a prolisovaný česnek. Vše
promícháme a zalijeme vývarem. Přidáme bobkový list, muškátový květ, mírně soli a pepře. Přivedeme k varu a při sníženém stupni tepla povaříme doměkka, cca 15 minut. Krok 4: Troubu zapneme na 180-190 °C. Odložené drobné růžičky květáku rozložíme na plech vyložený pečicím papírem. Přidáme kousky pancetty, posypeme 1 lžící strouhaného parmezánu a pečeme 8-10 minut. Po upečení odložíme na dokončení servisu. Krok 5: Z polévky odstraníme bobkový list, dáme 1 naběračku zeleniny stranou a poté polévku rozmixujeme do hladké konzistence. Přivedeme opět k varu, odebereme 1 naběračku polévky do misky a do té vmícháme smetanu. Smetanovou směs a odloženou zeleninu vlijeme zpět do vroucí polévky, přidáme nastrouhaný parmezán a odstavíme. Krok 6: Polévku dle chuti dosolíme a v miskách nebo na talířích doplníme opečeným květákem a kousky pancetty. Posypeme nasekanou petrželkou a podáváme.

TIP: Desatero na téma květák

Zveřejněno 30. 9. 2025

Poznámka autorky Marie Svarcova

Inspirace: Apetit 2016/2 upraveno. Opečené plátky rohlíku jsem nedávala, parmezán jsem dala rozpustit do polévky a byla luxusní.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Květáková polévka se zeleninou, smetanou a parmezánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkBDW

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Květáková polévka se zeleninou, smetanou a parmezánem

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/rkBDW

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
květák, celer, cibule, mrkev, česnek, brambory, vývar kuřecí, bobkový list, květ muškátový, máslo, olej olivový, smetana ke šlehání, sýr parmazán strouhaný, sůl, pepř mletý, pancetta, petrželka

Přidat fotografie receptu