Květáková polévka s parmezánem

Polévky Doba přípravy: 30 minut příprava 2 názory

Polévky Doba přípravy: 30 minut příprava 2 názory

Suroviny 3 porce

1 menší květák cca 400-500 g
1 řapík celeru
2 malé brambory
1 jarní cibulka
1 stroužek česneku
500 ml kuřecího vývaru
1 hrnek mléka
1-2 lžíce strouhaného parmezánu
50 g másla (přepuštěné nebo se lžičkou oleje)
špetka bílého pepře
sůl dle chuti
K podávání:
starší rohlík nebo bageta
majonéza (1 lžička)
libeček

Postup přípravy receptu

  1. Květák, řapík, brambory i cibulku očistíme. Brambory, bílou cibulku a řapík nakrájíme na malé kostičky, z květáku dáme 2-3 růžičky stranou a ostatní nasekáme nadrobno. Zapneme troubu na 180° C horkovzduch.

  2. Do hrnce dáme přepuštěné máslo nebo obyčejné s malou lžičkou oleje a zpěníme cibulku s řapíkem. Přidáme nasekaný květák a prolisovaný česnek, chvilku mícháme a zalijeme vývarem (může být sypký s vodou) a přivedeme k varu. Snížíme stupeň tepla a necháme probublávat do změknutí květáku.

  3. Zatím nakrájíme z odložených růžiček květáku plátky, které na lžičce oleje zlehka opečeme na pánvičce nebo v troubě na papíru s pečivem. Bagetu nebo rohlík nakrájíme na plátky a velmi jemně je potřeme majonézou. Naskládáme na plech vyložený pečícim papírem, můžeme posypat strouhaným parmezánem nebo kořením dle chuti a dáme do předehřáté trouby - hlídáme, jsou rychle opečené.

  4. Do polévky přidáme mléko a zbylý strouhaný sýr, necháme přejít varem a dochutíme čerstvě mletým pepřem a solí. Polévku můžeme rozmixovat nebo nechat kousky
    Na povrch klademe až na talířích opečené plátky květáku a posypeme libečkem nebo natí cibulky. Podáváme s opečenými plátky pečiva. Kdo nechce dělat plátky, může nakrájet a opéct klasické kostičky.

Poznámka od kuchařky

Inspirace foto z Prima Fresh, upraveno.

Komentáře k receptu Květáková polévka s parmezánem

  • hospodyne: :-) moc děkuji za komentář, potěšil mě a fakt mi bohatě stačila k obědu :-K Přeji krásný víkend pokud možno někde u vody. ;-)

    Odpovědět

  • hospodyne hospodyne

    :-Kvypadá to naprosto luxusně.Úplně dostačující jako oběd v těchto horkách. Mám moc ráda květákové polévky, takže každé obměnění rozhodně vítám:yes::yes:

    Odpovědět