Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Španělský ptáček s okurkovo-slaninovou omáčkou

Klasickým českým pokrmem, který se těší veliké oblibě, jsou španělské ptáčky. Pomalu dušené závitky s hovězího masa, ve kterých najdeme vajíčko, slaninu, klobásu a kyselé okurky podáváme s jemnou smetanovou omáčkou.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

BinaSa

Středně náročný

Doba přípravy 160 min Doba přípravy: 40 min Doba tepelné úpravy: 120 min

160 min (40 min příprava + 120 min tepelná úprava)

Suroviny pro 6 porcí

6porcí

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Vejce vaříme ve vroucí vodě 10 minut. Po uvaření z vajec slijeme vodu, prudce je zchladíme studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na špalíčky. Krok 2: Klobásu, kyselé okurky a slaninu nakrájíme na špalíčky. Slaninu a okurky, které nevyužijeme do ptáčků, pokrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Krok 3: Hovězí maso naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran. Maso potřeme hořčicí a poklademe špalíčky vejce, slaniny, klobásky a okurky. Krok 4: Pláty dobře zamotáme a spíchneme párátkem nebo zamotáme bílou nití. Krok 5: V hrnci na rozpáleném oleji ptáčky zprudka osmahneme tak, aby se zatáhly. Orestované ptáčky z hrnce vyjmeme. Krok 6: Do výpeku dáme cibuli a chvíli zarestujeme. Pak přidáme slaninu, opět chvíli zarestujeme a nakonec přidáme zbylé okurky. Vše společně restujeme zhruba 10 minut. Krok 7: Pak přidáme lžíci hořčice, zamícháme, vrátíme ptáčky, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Krok 8: Hotové ptáčky vyjmeme. Dle potřeby dolijeme šťávu vodou a rozmixujeme dohladka. Pokud je třeba, zahustíme omáčku záklechtkou z vody a mouky a provaříme alespoň 15 minut. Krok 9: Omáčku dle potřeby dochutíme solí a cukrem. Nakonec ji zjemníme smetanou a krátce provaříme. Krok 10: Hotový pokrm můžeme podávat s jakýmkoliv knedlíkem, rýží nebo těstovinami.

TIP: Rozlítání ptáčci chutnají jako ty španělské

Zveřejněno 6. 11. 2025

Poznámka autorky BinaSa

Recept je z r. 1913 od mojí stařenky.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Španělský ptáček s okurkovo-slaninovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rYLY

Další recepty

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Španělský ptáček s okurkovo-slaninovou omáčkou

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/9rYLY

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
maso hovězí, vejce, okurka čerstvá, slanina, klobása, cibule, smetana, hořčice plnotučná, sůl, pepř mletý, olej, voda, mouka hladká, cukr krystal

Přidat fotografie receptu