Španělský ptáček s okurkovo-slaninovou omáčkou
Klasickým českým pokrmem, který se těší veliké oblibě, jsou španělské ptáčky. Pomalu dušené závitky s hovězího masa, ve kterých najdeme vajíčko, slaninu, klobásu a kyselé okurky podáváme s jemnou smetanovou omáčkou.
Postup přípravy
Krok 1: Vejce vaříme ve vroucí vodě 10 minut. Po uvaření z vajec slijeme vodu, prudce je zchladíme studenou vodou, oloupeme a nakrájíme na špalíčky.
Krok 2: Klobásu, kyselé okurky a slaninu nakrájíme na špalíčky. Slaninu a okurky, které nevyužijeme do ptáčků, pokrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno.
Krok 3: Hovězí maso naklepeme, osolíme a opepříme z obou stran. Maso potřeme hořčicí a poklademe špalíčky vejce, slaniny, klobásky a okurky.
Krok 4: Pláty dobře zamotáme a spíchneme párátkem nebo zamotáme bílou nití.
Krok 5: V hrnci na rozpáleném oleji ptáčky zprudka osmahneme tak, aby se zatáhly. Orestované ptáčky z hrnce vyjmeme.
Krok 6: Do výpeku dáme cibuli a chvíli zarestujeme. Pak přidáme slaninu, opět chvíli zarestujeme a nakonec přidáme zbylé okurky. Vše společně restujeme zhruba 10 minut.
Krok 7: Pak přidáme lžíci hořčice, zamícháme, vrátíme ptáčky, zalijeme vodou a dusíme doměkka.
Krok 8: Hotové ptáčky vyjmeme. Dle potřeby dolijeme šťávu vodou a rozmixujeme dohladka. Pokud je třeba, zahustíme omáčku záklechtkou z vody a mouky a provaříme alespoň 15 minut.
Krok 9: Omáčku dle potřeby dochutíme solí a cukrem. Nakonec ji zjemníme smetanou a krátce provaříme.
Krok 10: Hotový pokrm můžeme podávat s jakýmkoliv knedlíkem, rýží nebo těstovinami.
Zveřejněno 6. 11. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Španělský ptáček s okurkovo-slaninovou omáčkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rYLY
Moje poznámka
Španělský ptáček s okurkovo-slaninovou omáčkou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/9rYLY
Nejnovější recepty
Španělský ptáček s okurkovo-slaninovou omáčkou
Přidáno před 1 hodinou
Špízy z mletého masa s nivou
Přidáno před 5 hodinami
Gnocchi zapečené s dýní hokaido a parmazánem
Přidáno před 6 hodinami
Žampionový krém
Přidáno před 8 hodinami
Kuřecí roládky se sýrovou omáčkou
Přidáno před 9 hodinami
Panenka na zeleném pepři
Přidáno před 10 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Domácí krtkův dort
Ivuss před 1 minutou
Znojemská omáčka s vepřovým masem
JanH74 před 2 hodinami
Hovězí vývar s morkovou kostí
DemonzPrahy před 3 hodinami
Pudinková buchta
magdalenka před 4 hodinami
Kuřecí s brokolicí a smetanou
Danoouch před 4 hodinami
Dušené červené zelí s povidly
Krupe před 5 hodinami
Pórkový smetanový krém se sýrovými tousty
Alusice před 5 hodinami
Pečené koleno
magdalenka před 6 hodinami
Česneková kroupová polévka
magdalenka před 6 hodinami
Krémová pórková polévka
[email protected] před 6 hodinami
Suroviny:
maso hovězí,
vejce,
okurka čerstvá,
slanina,
klobása,
cibule,
smetana,
hořčice plnotučná,
sůl,
pepř mletý,
olej,
voda,
mouka hladká,
cukr krystal
Komentáře (1)