Segedín se slaninou
Segedínský guláš, původem z Maďarska, je oblíbený pokrm, který si našel své místo i v české kuchyni. Kombinace šťavnatého vepřového masa, kysaného zelí a papriky vytváří nezaměnitelnou chuť, kterou doplní křupavá slanina a zakysaná smetana.
Postup přípravy
Krok 1: Maso očistíme a nakrájíme na kostičky. Slaninu nakrájíme na malé proužky o velikosti asi 1 × 1,5 cm.
Krok 2: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Zelí propláchneme a překrájíme. Stroužky česneku oloupeme a prolisujeme.
Krok 3: V hrnci opečeme slaninu dozlatova. Opečenou slaninu vyndáme z hrnce.
Krok 4: Do vypečeného tuku ze slaniny přidáme sádlo a kmín. Kmín lehce opečeme.
Krok 5: Pak vsypeme cibuli, kterou asi 10 minut za občasného míchání opékáme dohněda.
Krok 6: Zvýšíme teplotu, přidáme maso a několik minut prudce opékáme.
Krok 7: Pak vmícháme česnek, snížíme teplotu, vsypeme mletou papriku, promícháme a po minutě vsypeme mouku a opět promícháme. Když se vše lehce orestuje, osolíme a zalijeme vývarem. Na mírném ohni vaříme 30 minut.
Krok 8: Poté přidáme opečenou slaninu, zelí a dusíme dalších 30 minut. Pár minut před koncem vaření vmícháme smetanu, promícháme a podle chuti dosolíme.
Krok 9: Hotový segedín podáváme s chlebem nebo houskovým knedlíkem.
Zveřejněno 13. 11. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Segedín se slaninou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n56m7
Moje poznámka
Segedín se slaninou
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/n56m7
Nejnovější recepty
Těstovinové vafle jako příloha
Přidáno před 7 hodinami
Kuře na paprice podle Zdeňka Pohlreicha
Přidáno před 8 hodinami
Domácí veka
Přidáno před 21 hodinami
Jihočeská zelná polévka
Přidáno před 22 hodinami
Pórkový salát s vejci a jogurtovou zálivkou
Přidáno 27. 12. 2025 13:57:18
Mrkvové lívanečky s borůvkovou omáčkou
Přidáno 27. 12. 2025 13:05:29
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Cibulová polévka
AndreaRinger před 34 minutami
Hovězí plátky na zelenině a houbách
Therak před 39 minutami
Salát z hlávkového zelí
poirotka před 1 hodinou
Kuřecí vývar s krupicovými nočky a zeleninou
poirotka před 1 hodinou
Mrkvový salát
poirotka před 1 hodinou
Vepřová pečeně po frankfurtsku
poirotka před 1 hodinou
Jehněčí kotletky v marinádě
[email protected] před 1 hodinou
Domácí veka
KucharkaRenata před 1 hodinou
Patero slaných závinů
ladiksubrt před 2 hodinami
Kanadské kuře
pesinova.k před 3 hodinami
Suroviny:
plec vepřová,
slanina anglická,
cibule,
zelí kysané,
sádlo,
kmín celý,
česnek,
paprika sušená sladká,
mouka hladká,
sůl,
vývar masový,
smetana zakysaná
Komentáře
K receptu nejsou žádné komentáře.