Segedin a‘ la „Šlajf“

Josef Lerch Kuchař: Josef Lerch

Doba přípravy: 3 hod 8 porcí Omáčky 11 názorů

Suroviny

1 kg vepřová plec b.k.
1 ks střední bílá cibule
1 ks střední červená cibule
2 stroužky česnek
100 g domácí uzený bok
700 g kysané (sudové) zelí
2 litry zeleninový vývar nebo vepřový
1/2 lžička drcený kmín
1/2 lžička pepř mletý
1/2 lžička drcené (mleté) nové koření
1/4 lžička tymián
2 lžíce mletá sladká paprika
1 lžička mletá pálivá paprika
2 list bobkový list
1 lžička majoránka
1 dcl smetana (30%+)
2 lžíce hladká mouka
Sádlo
Sůl
Recept si zatím oblíbilo 9 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Na sádle osmahnu na drobno nakrájený bok a pak přisypu obě nahrubo nasekané cibuli a nechám je zesklovatět.

  2. Pak na to nasypu na hrubé kostky nakrájenou plec s drceným česnekem a nechám ji prudce zatáhnout.

  3. Po chvíli osolím, opepřím, přisypu koření kromě majoránky. Zarestuji vše a po cca 3 minutách zaliji vývarem. Zakryji nádobu poklicí a dusím na mírném ohni do měkka.

  4. Mezitím si překrájím kysané zelí na drobnější kousky.

  5. Když je maso měkké vsypu zelí do směsi a doliji vývarem, aby se maso skrylo a opět přivedu k varu.

  6. Hladkou mouku prokvedlám se smetanou případně s trochou studeného vývaru a tím zahustím omáčku. Za pravidelného míchání nechám provařit, dochutím solí, pepřem a majoránkou. Segedin podávám s bramborovým knedlíkem.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Poslat emailem

Recept sdílelo již 7 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Segedin a‘ la „Šlajf“

  • Anna Kocikova Anna Kocikova

    Pepíčku,na segedínu a la"Šlajf"bych si určitě pochutnala:-p:yes:
    Dělám skoro totožně,jen bez tymiánu a majoránky:-)Domácí uzený bůček krájím na cca 4x4cm kostky a cibuli dávám podle toho,jakou zrovna doma mám:-)
    Samozřejmně máme rádi i ten obyčejný klasický,ale také nám chutná"segeďák"s kroupama:-Dhttp://www.toprecepty.cz/recept/28247-segedak/
    Lidé by neměli odsuzovat něco,co neochutnali...ale Pepíčku,znáš to;-):-))
    Bodík je jistý+foto:-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Milý Jan Groha: či jan groha: :-O
    Vždyť vy ani nevíte čí jste, pokud to není jen schíza,:-D
    Segedínů je tu asi 30 kousků a tento je opravdu originééélní akorát těmi barevnými cibulemi... Je mi šumák, že paní hajná ze Šlajfu vyčistila špajz a vrazila do guláše co zrovna bylo doma, ale nevím, proč bych nemohl (a jak vidno níže i doložit odborným posudkem) poukázat na to, že jde v podstatě o nelogičnost prezentovanou zde jako nový, byť pěkně napsaný recept.

    Ano: "KAŽDÝ BLBEC MŮŽE DĚLAT KRITIKA, PROTOžE TVOŔIT DOKÁŹE JEN CHYTRÝ ĆLOVĚK"
    Ano, ale co jste na TOP vytvořil vy, he:-? Tím nechci říci, ba ani jen naznačit, že jste blbec...;-)

    Odpovědět

  • Jan Groha Jan Groha(neregistrovaná)

    casino:jestli lidé předkládají své recepty (ještě jednou SVÉ RECEPTY), tak v nich je to tak, jak to oni vaří. Jestli věčnému rejpalovi a všeználkovi casinovi něco na receptu vadí, tak ať ho nevaří nebo si ho udělá podle své chuti (každý má jinou chuť).
    Většinou to jsou recepty dlouhá léta v rodinách používané. Casino jen kritizuje. Věta klasika "KAŽDÝ BLBEC MŮŽE DĚLAT KRITIKA, PROTOžE TVOŔIT DOKÁŹE JEN CHYTRÝ ĆLOVĚK" má i zde své opodstatnění.

    Odpovědět

  • petra petra(neregistrovaná)

    Teda já se bavím, chtěla bych mít vaše problémy. Červená nebo bílá cibule? Toť otázka :-D

    Odpovědět

  • casino casino

    tejaja: spagetka:
    Milé dámy, vy víte o co jde, já vím o co kráčí, ale 99% budoucích návštěvníků nepochopí wcg;-) Nicméně tejaja: děkuji za odkaz.

    spagetka:
    Nevěřil jsem, že stran barevných cibulí jsem osamocen, kdo jejich použití do vývaru chápe jako zcestné, tak jsem zapátral... a vida vida:
    "...bílá cibule je pro svou jemnou chuť využívaná hlavně ve studené kuchyni, je dokonce jemnější než lahůdková cibulka... Tepelnou úpravou ztrácí bílá cibule svou chuť a je také podstatně dražší než běžná žlutá, proto se na klasické vaření a dušení příliš nehodí. Červené odrůdy cibule můžete použít do salátů, na zdobení, napíchnout na špíz i přihodit do zeleninové pánve. Mnohem sofistikovanější je i v chuti: cibuli v sobě nezapře, ale oproti své žluté příbuzné je sladší a jemnější; do karet jí hraje i výrazná barva. Pokud jste ale v pokušení využít právě tento purpurový nádech a přidat červenou cibuli "pro barvu" do guláše, zadržte: jednak se z ní při delším vaření červený odstín vytrácí, jednak výsledek nebude za moc stát – na některé věci je "obyčejná" žlutá cibule zkrátka nejlepší.
    Jsem to zkrátil, ale zde je zdroj:http://www.lidovky.cz/cibule-neni-jen-zaklad-co-s-...
    Bych se divil, kdyby zrovna vás to přesvědčilo, ale možná jiní nebudou zbytečně plýtvat energií a penězi na něco takového a třeba i autor tohoto rcp se chytne za nos a nebude psát do surovin na GULÁŠ "1 ks střední bílá cibule + 1 ks střední červená cibule"
    Leč, proti gustu žádný dišputát:-D

    cathleen:
    Rozdíl v chuti se nepozná u čistých vývarů z cibule, natož tady, jak píšete:yes: To jen někteří roupama nevědí, jak nějakým krkolomným způsobem ozvláštnit své recepty...:-/

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    tejaja: Přesně tak;-);-)

    casino: byla to má narážka na Váš cibulový pokus "pro srandu králíkům" - Vaše slova u daného odkazu.
    cathleen: jinak já netvrdím, že bych zrovna sem dala tu kombinaci, ale je velmi pravděpodobné, že vývar v mražáku, který používám, už tuto kombinaci obsahuje
    Dělám jinak taky z plecka, ale někdy špetku oregana

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    casino: spagetka nemluví z cesty, naráža na debatu o 2 druhoch cibule tu : http://www.toprecepty.cz/recept/41494-hovezi-pajsl...
    Inak sefgedínsky guláš robím presne tak ako píše cathleen, nijaké údené ani majorán.;-)

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    Taky jsem nechápala...
    spagetka: Laďko, chceš říct, že v tomhle výrazném jídle bys poznala, že obsahuje oba dva druhy cibule?:-O
    (Segedin máme moc radi, ale dělávám ho jen podle receptu z Receptur teplé kuchyně - z libovějšiho búčku a bez majoránky.:-) )

    Odpovědět

  • jarda Kadic jarda Kadic

    casino: tady se nic nemazalo,jiný komentář tady nebyl;-)

    Odpovědět

  • casino casino

    Furt si myslím, že komentáře by se neměly mazat:-//
    Takhle to včíl vypadá, že spagetka: mluví z cesty:-O:-D

    Mám dotaz: co je to "segedin"?

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Bacha, hned se tu objeví komentík - proč červenou a bílou cibuli, když je to přece jedno :-D:-D:-D:-D. Mně se to ale líbí a tahle kombinace cibulí nám chutná :yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

Tématické fráze: bílá cibule použití segedín recept tncz nova levné recepty ládi hrušky bok na segedin lidovky cibule segenín s červeného zelí segedin slajf recept segedin segedín z boku obrázky co k segedínu vegan segenín barevny segedin segedín ládi hrušky fazolovy segedin co je to šlajf jakou smetanu do segedinu ? segedin vegan bílá cibule - použití segedak