Velikonoční minizákusky
Přijde k vám o Velikonocích návštěva? Jako sladké občerstvení k šálku dobré kávy můžete připravit skvělé minizákusky, skládající se ze špenátového mechového korpusu, panna cotty a krému ochuceného vaječným koňakem. Tyto zákusky zaručeně sklidí úspěch.
Postup přípravy
Krok 1: Nejprve připravíme panna cottu jelikož potřebujeme, aby vychladla při pokojové teplotě. Plátky želatiny namočíme do misky se studenou vodou.
Krok 2: Smetanu smícháme s cukrem a prohřejeme až pod bod varu. Necháme mírně zchladnout a vmícháme vymačkanou želatinu. Mícháme, dokud se zcela nerozpustí a dáme chladnout stranou, při pokojové teplotě.
Krok 3: Včas zapneme nahřívat troubu na 180 °C. Plech o velikosti 23x32 cm vyložíme papírem na pečení.
Krok 4: Rozmrazený sekaný špenát rozmixujeme do hladké konzistence. Odvážíme cukr, hladkou mouku prosejeme a smícháme s kypřicím práškem.
Krok 5: Do šlehací mísy dáme vejce s cukrem a šleháme elektrickým do husté, bílé pěny cca 10 minut. Poté přidáme olej, špenát promícháme a zlehka ručně metličkou vmícháme připravenou mouku. Směs vlijeme do připraveného plechu, uhladíme vršek a dáme péct.
Krok 6: Po 5 minutách snížíme teplotu na 170 °C a pečeme cca 20 minut, řídíme se dle zkušeností s vlastní troubou. Upečenost kontrolujeme špejlí, kterou zapíchneme do korpusu a po vytažení musí být uplně suchá, bez drobečků.
Krok 7: Upečený korpus vyndáme na mřížku a necháme zcela vychladnout. Poté vykrájíme formičkami (koupené nebo udělané z kelímků od jogurtů 10x ovál, 12x kroužek).
Krok 8: Vykrojené kousky korpusu potřeme tence džemem a vložíme zpět do formiček vyložených fóliovými
pásky (koupené v cukrářských potřebách na internetu). Ušleháme krém a necháme 10 minut stát. Krok 9: Ze zakysané smetany, pudinku bez vaření, změklého másla a koňaku vyšleháme krém, který necháme 10 minut odpočinout. Krok 10: Jakmile začne panna cotta tuhnout dáme na každý připravený korpus ve formičce 1,5 lžíce a necháme úplně ztuhnout. Krok 11: Ušlehaný krém pomocí cukrářského jednorázového sáčku s hladkou trubičkou naneseme ve dvou vrstvách na panna cottu. Rozdrobíme zbylé odřezky korpusu a přidáme na krém, mírně přitlačíme a necháme v chladničce ztuhnout. Krok 12: Ztuhlé zákusky vysuneme i s fólií směrem vzhůru z formiček. Poté je ozdobíme ušlehanou šlehačkou případně ještě dozdobíme. Do doby podávání uložíme v chladničce.
pásky (koupené v cukrářských potřebách na internetu). Ušleháme krém a necháme 10 minut stát. Krok 9: Ze zakysané smetany, pudinku bez vaření, změklého másla a koňaku vyšleháme krém, který necháme 10 minut odpočinout. Krok 10: Jakmile začne panna cotta tuhnout dáme na každý připravený korpus ve formičce 1,5 lžíce a necháme úplně ztuhnout. Krok 11: Ušlehaný krém pomocí cukrářského jednorázového sáčku s hladkou trubičkou naneseme ve dvou vrstvách na panna cottu. Rozdrobíme zbylé odřezky korpusu a přidáme na krém, mírně přitlačíme a necháme v chladničce ztuhnout. Krok 12: Ztuhlé zákusky vysuneme i s fólií směrem vzhůru z formiček. Poté je ozdobíme ušlehanou šlehačkou případně ještě dozdobíme. Do doby podávání uložíme v chladničce.
Zveřejněno 20. 4. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Velikonoční minizákusky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/68zJl
Moje poznámka
Velikonoční minizákusky
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/68zJl
Nejnovější recepty
Pizza šneky
Přidáno před 1 hodinou
Muffiny s kávovým krémem
Přidáno před 2 hodinami
Fazolové houstičky bez mouky pro diabetiky
Přidáno před 2 hodinami
Ořechový koláč s krémem a čokoládovou polevou
Přidáno před 4 hodinami
Salát s pečenými batáty
Přidáno před 6 hodinami
Makovník s citronovou polevou
Přidáno před 9 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zelené smoothie s jogurtem
Valis před 6 minutami
Tvarohový linecký koláč
zackovam před 38 minutami
Kuřecí řízek v sýrovém těstíčku
PavRex před 1 hodinou
Kynuté knedlíky s rebarborou
LudmilaT před 1 hodinou
Tvarohový koláč na listovém těstě
Ivaho před 2 hodinami
Nadýchaný piškotový korpus
PavelK33 před 2 hodinami
Vietnamská grilovaná kachna
ing.zdenek.trojan@seznam.cz před 3 hodinami
Ředkvičkový salát
wimra před 4 hodinami
Hrnkový koláč s rebarborou
Misshell před 4 hodinami
Suroviny:
vejce,
cukr moučkový,
mouka hladká,
kypřící prášek,
sůl,
olej,
špenát mražený,
smetana ke šlehání,
želatina,
cukr krupice,
vanilka,
smetana zakysaná,
máslo,
koňak vaječný,
pudink bez vaření,
džem meruňkový,
smetana ke šlehání,
zdobení
Komentáře (1)