Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Poctivá zelňačka podle Zdeňka Pohlreicha

Poctivá zelňačka je polévkou nejen na chladné dny. Porce plná masa, brambor a zelí zasytí a zahřeje. Připravit si ji tentokrát můžete podle receptu známého šéfkuchaře Zdeňka Pohlreicha. Kopeček zakysané smetany ji na závěr dobře doplní.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

Jenufka

Snadný

Doba přípravy 75 min Doba přípravy: 30 min Doba tepelné úpravy: 45 min

75 min (30 min příprava + 45 min tepelná úprava)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Brambory oloupeme a nakrájíme na menší kousky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Krok 2: V hrnci rozpustíme sádlo, přidáme cibuli a osmahneme ji dozlatova. Přidáme kmín, zaprášíme moukou a mícháme, dokud nevznikne světlá jíška. Trvá to asi 2 minuty. Poté přidáme mletou papriku, pár vteřin mícháme a ihned zalijeme studeným vývarem. Promícháme. Krok 3: Do základu přidáme nakrájené brambory, bobkový list, nové koření a vaříme do změknutí brambor. Krok 4: Mezitím scedíme zelí a pokrájíme ho na menší kousky. Vodu ze zelí necháme bokem. Uzené maso nakrájíme na kostičky a osmahneme na pánvi. Krok 5: Když jsou brambory v polévce měkké, přidáme do hrnce zelí a osmahnuté maso. Provaříme ještě 5-10 minut. Dochutím podle potřeby solí a pepřem, pokud by se nám polévka zdála málo kyselá, dochutíme ji odloženou vodou ze scezeného zelí. Krok 6: Polévku stáhneme z plotny a podáváme. Kdo chce, může ji doplnit zakysanou smetanou.

TIP: Využití zakysané smetany

Zveřejněno 14. 11. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Poctivá zelňačka podle Zdeňka Pohlreicha

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpYAy

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Poctivá zelňačka podle Zdeňka Pohlreicha

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/zpYAy

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
brambory, zelí bílé kysané, žebra, žebra uzená, cibule, sádlo, kmín celý, mouka hladká, paprika sušená sladká, bobkový list, koření nové koření, sůl, pepř mletý, smetana zakysaná

Přidat fotografie receptu