Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Tmavé pracny

Mezi vánoční cukroví, které nesmí o svátcích nikdy chybět, patří tmavé ořechové pracny. Krásně voní po oříšcích a skořici, jsou krásně křehké a v ústech se lehce rozplynou. Upečené pracny obalujeme v moučkovém cukru a necháme několik dní rozležet.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

poslirecept poslirecept

Snadný

Doba přípravy 47 min Doba přípravy: 35 min Doba tepelné úpravy: 12 min bez doby odležení těsta

47 min (35 min příprava + 12 min tepelná úprava, bez doby odležení těsta)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Mouku a moučkový cukr prosejeme. Přidáme změklé máslo, mleté ořechy, žloutek, kakao, skořici a citronovou kůru. Krok 2: Vypracujeme hladké těsto, které zabalíme do potravinářské fólie a necháme alespoň 1 hodinu odpočinout v lednici. Krok 3: Troubu včas předehřejeme na 170 °C. Formičky na pracny vymažeme tukem. Krok 4: Kousky těsta vtlačíme do připravených formiček a vyskládáme na plech. Plech vložíme do trouby a pracny pečeme při 170 °C zhruba 10–12 minut. Krok 5: Pracny necháme krátce ve formičkách zchladnout. Pak je vyklopíme a obalíme v moučkovém cukru Krok 6: Cukroví vložíme do krabice a necháme několik dní rozležet.

TIP: Pracny - tradiční cukroví našich babiček

Zveřejněno 7. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Tmavé pracny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2LVL

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Tmavé pracny

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/v2LVL

Marie

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
mouka polohrubá, máslo, cukr moučkový, ořechy vlašské, žloutek, kakao, skořice mletá, kůra citronová, cukr moučkový, tuk

Naposledy jste si prohlédli

Přidat fotografie receptu