Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Jihočeská zelná polévka

Na jihočeskou zelnou polévku budete potřebovat jen pár surovin, a navíc vás v chladném zimním počasí krásně prohřeje. Díky zakysané smetaně je opravdu vydatná. Tradičně se podává se šťouchanými bramborami s osmaženou cibulkou.

Recept nikdo nehodnotil, buďte první

Ohodnotit

Buďte první kdo ohodnotí recept

RubyRom RubyRom

Snadný

Doba přípravy 55 min Doba přípravy: 20 min Doba tepelné úpravy: 35 min

55 min (20 min příprava + 35 min tepelná úprava)

Suroviny pro 4 porce

4porce

Nahlásit chybu v receptu

Postup přípravy

Krok 1: Cibuli oloupeme, umyjeme a nakrájíme nadrobno. Zelí umyjeme a nakrájíme na nudličky. Krok 2: V hrnci rozehřejeme máslo a zpěníme na něm cibuli. Přidáme zelí a vše orestujeme. Osolíme, okmínujeme a zalijeme vývarem nebo vodou. Krok 3: Tekutiny dáme tolik, aby bylo zelí ponořené a dusilo se. Vývar nebo vodu podle potřeby doléváme. Jakmile zelí změkne, přidáme smetanu, ale pozor, nedáváme ji studenou, srazila by se. Do smetany nejprve přimícháme trochu horké polévky a teprve pak ji vlijeme do hrnce k zelí. Dobře promícháme. Krok 4: Z másla a mouky uděláme jíšku a postupně ji přidáváme do polévky. Dobře provaříme a polévku dochutíme octem. Krok 5: Tato polévka pochází z jižních Čech a podávají se k ní šťouchané brambory s osmaženou cibulkou.

TIP: Jak udělat šťouchané brambory

Zveřejněno 27. 12. 2025

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Jihočeská zelná polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYVYN

Další recepty

Zobrazit více

Zobrazit více

Moje poznámka

Toprecepty.cz

Jihočeská zelná polévka

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/pYVYN

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Suroviny:
zelí bílé, cibule, vývar zeleninový, máslo, mouka hladká, kmín drcený, sůl, ocet, smetana zakysaná

Přidat fotografie receptu