Jihočeská zelná polévka
Na jihočeskou zelnou polévku budete potřebovat jen pár surovin, a navíc vás v chladném zimním počasí krásně prohřeje. Díky zakysané smetaně je opravdu vydatná. Tradičně se podává se šťouchanými bramborami s osmaženou cibulkou.
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme, umyjeme a nakrájíme nadrobno. Zelí umyjeme a nakrájíme na nudličky.
Krok 2: V hrnci rozehřejeme máslo a zpěníme na něm cibuli. Přidáme zelí a vše orestujeme. Osolíme, okmínujeme a zalijeme vývarem nebo vodou.
Krok 3: Tekutiny dáme tolik, aby bylo zelí ponořené a dusilo se. Vývar nebo vodu podle potřeby doléváme. Jakmile zelí změkne, přidáme smetanu, ale pozor, nedáváme ji studenou, srazila by se. Do smetany nejprve přimícháme trochu horké polévky a teprve pak ji vlijeme do hrnce k zelí. Dobře promícháme.
Krok 4: Z másla a mouky uděláme jíšku a postupně ji přidáváme do polévky. Dobře provaříme a polévku dochutíme octem.
Krok 5: Tato polévka pochází z jižních Čech a podávají se k ní šťouchané brambory s osmaženou cibulkou.
Zveřejněno 27. 12. 2025
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Jihočeská zelná polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYVYN
Moje poznámka
Jihočeská zelná polévka
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/pYVYN
Nejnovější recepty
Domácí veka
Přidáno před 4 hodinami
Jihočeská zelná polévka
Přidáno před 5 hodinami
Pórkový salát s vejci a jogurtovou zálivkou
Přidáno před 9 hodinami
Mrkvové lívanečky s borůvkovou omáčkou
Přidáno před 10 hodinami
Poctivý vepřový burger v domácí housce
Přidáno před 13 hodinami
Roládky na 3 způsoby
Přidáno před 15 hodinami
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Jemné domácí houskové knedlíky
Pecenesele před 4 hodinami
Rychlé nočky z kefíru
Praevka před 4 hodinami
Kančí žebra s řeznickým salátem
sedmikraska 77 před 5 hodinami
Čočka na kyselo (bez mouky)
Markeeta před 7 hodinami
Pudinkové slepované cukroví
Panova před 7 hodinami
Pečené uzené koleno s černým pivem
[email protected] před 10 hodinami
Jednoduché hovězí závitky s cibulí a slaninou
MiroslavB před 11 hodinami
Banana bread - banánový chlebíček
fialam58 před 11 hodinami
Zelňačka (klasika)
Peggyna před 11 hodinami
Suroviny:
zelí bílé,
cibule,
vývar zeleninový,
máslo,
mouka hladká,
kmín drcený,
sůl,
ocet,
smetana zakysaná
Komentáře (1)