Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Honzova zelňačka

Sytá polévka z kysaného zelí a pikantní klobásky je plná chutí a v chladném počasí příjemně zahřeje. Chuť jí dodá ještě mletá paprika a majoránka a kyselost zdůrazní zakysaná smetana.

Hodnocení receptu je 5,0 (32×)

Pro možnost hodnocení
se prosím přihlašte

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 15 min Doba tepelné úpravy: 30 min

45 min (15 min příprava + 30 min tepelná úprava)

7. 11. 2009 14:01

Suroviny pro 5 porcí

5 porcí

Nutriční hodnoty

Energie5 760 kJ / 1 377 kcal
Bílkoviny86,08 g
Tuky54,96 g
Vláknina36,23 g
Cholesterol 380 mg
Sodík 8,09 g
Sůl19,50 g
Sacharidy119,10 g

Zobrazit více hodnot

Hodnoty jsou přibližné Více o hodnotách

Postup přípravy

Poznámka autorky receptu

Tuhle polévku vaří můj přítel podle jejich rodinného receptu. Vzhledem k tomu, že je doma víc strávníků, tak tento recept je na víc jak 4 porce, ale množství přísad si každý může určit sám.

Zakysanou smetanu lze nahradit obyčejnou smetanou (u nás milujeme zelňačku řádně kyselou).

Moje poznámka

Přidat poznámku

Nahlásit chybu v receptu

Alternativy k tomuto receptu Zobrazit více

Načíst další

Přečtěte si

Komentáře

teny1 teny1

22. 4. 2017 15:40

Moc dobrá, brambory měkké bez problému.

spagetka spagetka

14. 11. 2016 12:49

sikulka7: brambory a kyselé zelí nikdy nevařte dohromady, brambory zůstávají tvrdší, jedině zvlášť;-)
Mně se nedovařily brambory, ani když byly napůl vařené, ale záleží určitě i na odrůdě brambor, já prostě raději vařím extra.

sikulka7

14. 11. 2016 12:45

Ještě přidávám poznámku - lze vařit dohromady brambory i zelí, jenom to zelí se přidává později, když jsou brambory napůl vařené.

sikulka7

14. 11. 2016 12:41

Recept vypadá skvěle a určitě tak i chutná. Jenom mi vadí ten slunečnicový olej. Celý život mě učili, že slunečnicový olej je vhodný do studené kuchyně, protože se brzo přepaluje. Podle nejnovějších testů ČOI už při 80 st.C, stejně jako olivový. Zelňačka v jakékoliv podobě má u nás zelenou.Ale nejradši máme tu "naši" , brambory, zelí, smetana a vejce. Dávám bodík.:yes:

aksvo

11. 3. 2015 10:43

Také přidávám boda :yes: velmi chutnala jen dělám nepálivou kvůli dětem:-8

pazderka83

2. 3. 2014 16:24

Dnes delam podruhe a uz jinak delat nebudu :-p :yes: Jen jsem koreni pridala bobkovy list. V jednoduchosti je krasa,dekuji za recept :-)

lenka

28. 11. 2012 14:37

;-)takovou dělám taky

Lidunka Lidunka

16. 9. 2010 14:01

Výýýborná polévka, dnes jsem jí dělala přesně podle receptu a všichni se olizovali až za ušima!!!;-):-D

janka

22. 2. 2010 16:02

Musím pochválit - výborný receptík :yes: !!!

Spuname

26. 1. 2010 22:31

Adélko, Tvoji zelňačku zkusím co nejdříve, ta je u nás tradiční. Jen ji nedělám s mrkví, ale dávám tam bobk.list, tak zkusím tu Tvoji verzi.:-p:-p

Machynka

22. 1. 2010 15:23

Adélko, moc chválím výtečný recept, vařila jsem přesně podle něj a polévka se povedla mňam mňam :-K:yes:

JanaDorazinova JanaDorazinova

12. 12. 2009 13:19

:-p:-p:yes:

Adisek

24. 11. 2009 15:27

misza:
To jsou ti nevěřící tomášové:-))

Mě učila taky vařit babička,ale to s tím nemá nic společného.Tohle je rodiný recept přítele a vždycky brambory změkly,sice to trvá trochu déle ,ale brambory takto opravdu jdou udělat (až přítel bude zase polévku dělat doplním dobu jak dlouho se to vařilo).Brambory každý vaří podle svého a já i rodina přítele máme ověřeno že to jde i takto.Zkráceně řečeno je na každém jak si postup upravý podle svého.Každopádně to někdy zkuste a uvidíte že to opravdu není tak nemožné:-)

spagetka spagetka

22. 11. 2009 16:09

Já ji vařím jako Iljuša,prostě podle doby uvaření, takže nejdřív brambory... zelí nakonec. Majoránku také dlouho nevařit, hořkne, lépe až na konec. Navíc je daleko chutnější, když se v jedné vodě vaří všechno, ty jednotlivé chutě krásně propojí celou polévku.;-):-p:yes:

Iljusa Iljusa

22. 11. 2009 15:52

Pokud vařím "kapustnicu" - zelňačku, dám vařit brambory o něco dříve, než zelí, když jsou brambory zpola měkké, přidám kysané zelí, které nepotřebuje vařit dlouho.Stejně jako "dapru". Nikdy se mi nestalo, že by byly brambory tvrdé. Majoránku do této polévky nedávám ;-)

1 2

Přidat komentář

Přidat komentář

Moje poznámka

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více

Právě bylo uvařeno:

Další recepty

Tématické fráze: zelňačka se zakysanou smetanou zelňačka zelňačka recept zelńačka polévka klasická zelňačka recept na zelnacku zelňačka bez smetany zelnacka s zakysanou smetanou zelňačka bílé zelí zakysaná smetana recept zelňačka zelnačka polévka se smetanou zelnacka s bramborem zelnacka bez brambor recepty zelnacka jak dlouho se vaří brambory zelnacka se smetanou zahuštení zelňačky jak dlouho vařit brambory zelnacka z kyseleho zeli recepty na zelnacku

Suroviny: klobása, brambory, zelí kysané, mrkev, cibule, česnek, smetana zakysaná, kmín celý, majoránka, sůl, pepř mletý, paprika sušená pálivá, paprika sušená sladká, olej slunečnicový

TopRecepty.cz

Honzova zelňačka

Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/xn1n