Honzova zelňačka
Sytá polévka z kysaného zelí a pikantní klobásky je plná chutí a v chladném počasí příjemně zahřeje. Výraznou chuť jí dodá mletá paprika a majoránka, zatímco zakysaná smetana zdůrazní její příjemnou kyselost.
Suroviny pro 5 porcí
5porcí
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
| Energie | 5 760 kJ / 1 377 kcal |
|---|---|
| Bílkoviny | 86,08 g |
| Tuky | 54,96 g |
| Vláknina | 36,23 g |
| Cholesterol | 380 mg |
| Sodík | 8,09 g |
| Sůl | 19,50 g |
| Sacharidy | 119,10 g |
Postup přípravy
Krok 1: Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Klobásy nakrájíme na menší kousky. Mrkev očistíme a nakrájíme na kolečka. Brambory oloupeme a nakrájíme na kostky. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Zelí propláchneme a překrájíme na menší kousky.
Krok 2: Do většího hrnce nalijeme trochu oleje, na kterém dozlatova osmažíme cibuli a klobásu.
Krok 3: Poté zalijeme vodou, přidáme překrájené zelí, mrkev, brambory, česnek a veškeré koření kromě majoránky.
Krok 4: Vaříme, dokud nezměknou brambory a mrkev, přičemž občas zamícháme.
Krok 5: Nakonec přidáme na zahuštění zakysanou smetanu. Dobře zamícháme, krátce povaříme a na závěr dochutíme majoránkou.
Zveřejněno 7. 11. 2009
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Honzova zelňačka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xn1n
Moje poznámka
Honzova zelňačka
Aktuální verzi receptu včetně video receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/xn1n
Nejnovější recepty
Roládky na 3 způsoby
Přidáno před 3 hodinami
Listové těsto na 3 způsoby
Přidáno 26. 12. 2025 08:01:02
Vánočka podle Mirky van Gils Slavíkové
Přidáno 25. 12. 2025 18:13:53
Sladké snídaňové briošky
Přidáno 25. 12. 2025 17:48:09
Kuličky z piškotů s vaječným koňakem
Přidáno 25. 12. 2025 17:18:18
Piškotový dort s tvarohovým krémem vhodný pro žlučníkáře
Přidáno 25. 12. 2025 15:36:31
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Zapečené gnocchi s kuřecím masem, brokolicí a smetanou
nataliesvirakova před 16 minutami
Bramborové knedlíky IV
Beruna před 1 hodinou
Žemlovka s jablky a tvarohem
jitule123 před 1 hodinou
Valašská kyselice
Topmoni před 2 hodinami
Linecké těsto 3 2 1
kimlo před 2 hodinami
Rychlá falešná slepičí polévka z mrkve
Denula před 2 hodinami
Veka domácí na chlebíčky
lena1403 před 3 hodinami
Brambory na cibulce se zelím
lukadu před 3 hodinami
Tématické fráze:
zelňačka se zakysanou smetanou,
zelňačka,
zelňačka recept,
zelńačka polévka,
klasická zelňačka,
recept na zelnacku,
zelňačka bez smetany,
zelnacka s zakysanou smetanou,
zelňačka bílé zelí zakysaná smetana,
recept zelňačka,
zelnačka polévka se smetanou,
zelnacka s bramborem,
zelnacka bez brambor,
recepty zelnacka,
jak dlouho se vaří brambory,
zelnacka se smetanou,
zahuštení zelňačky,
jak dlouho vařit brambory,
zelnacka z kyseleho zeli,
recepty na zelnacku
Suroviny:
zelí kysané,
klobása,
brambory,
mrkev,
cibule,
česnek,
smetana zakysaná,
kmín mletý,
majoránka,
pepř mletý,
paprika sušená pálivá,
paprika sušená sladká,
sůl,
olej slunečnicový
Komentáře (26)
Mně se nedovařily brambory, ani když byly napůl vařené, ale záleží určitě i na odrůdě brambor, já prostě raději vařím extra.