Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Houbová zelňačka - slovenská

Tradiční slovenská polévka z kysaného zelí, se štědrou dávkou sušených hub a smetany, to je bílá zelňačka s houbami. Tentokrát jsme vynechali uzené maso a slaninu, ale nemějte obavy, na vynikající chuti jí to neubralo ani ždibíček.

Hodnocení receptu je 4,9 (33×)

Ohodnotit

Ohodnoťte recept

magdalenka magdalenka

Snadný

Doba přípravy 45 min Doba přípravy: 5 min Doba tepelné úpravy: 40 min bez doby namáčení hub

45 min (5 min příprava + 40 min tepelná úprava, bez doby namáčení hub)

Suroviny pro 1 dávka

1dávka

Nahlásit chybu v receptu

Nutriční hodnoty

Hodnoty jsou přibližné

Energie5 960 kJ /
1 425 kcal
Bílkoviny21,25 g
Tuky122,50 g
Vláknina26,00 g
Cholesterol 250 mg
Sodík 8,08 g
Sůl20,25 g
Sacharidy46,25 g

Zobrazit všechny hodnoty

Postup přípravy

Krok 1: Sušené huby opláchneme a namočíme. Dáme variť spolu s premytou kapustou, ktorú prikoreníme bobkovým listom a čiernym korením. Krok 2: Pripravíme si zásmažku s trochy oleja a hladkej múky, rozšľaháme s vodou a vlejeme do kapustnice. Povaríme a vypneme. Do hotovej vlejeme šľahačku. Krok 3: Odoláme prichucovať a pridávať iné zložky, necháme vyniknúť báječnú chuť a arómu hríbikov, žiadne čerstvé alebo konzervované šampiňóny to nespravia. Kapustnica má krémovú farbu a veľmi jemnú chuť.

TIP: Jak uvařit tradiční vánoční kapustnici

Zveřejněno 14. 12. 2009

Poznámka autora magdalenka

Takáto kapustnica sa kedysi varila u nás na štedrý večer v katolíckych rodinách, keďže sa mäso jedlo až na 1. sviatok vianočný. Dnes táto povinnosť už nie je.

Ja varím dva 4 litrové hrnce kapustnice, jedna je takáto a druhá s mäsom, klobásou a hríbami, do tej si dávame kyslú smotanu na tanieri.

Recept ponúkam aj vám, pretože obyčajne chutí každému, aj vegetariánom.

Moje poznámka

Přidat poznámku

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová zelňačka - slovenská

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YWx2

Moje poznámka

TopRecepty.cz

Houbová zelňačka - slovenská

Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:

https://rcpt.cz/YWx2

Marie

Náhodný recept

Další náhodné recepty

Nejnovější recepty

Další recepty

Komentáře (34)

Komentáře jsou řazeny od nejnovějších. Odpovědi k nim se zobrazují od nejstarších.

:-)<3:yes::yes:Jednoduchá a výborná, jen místo oleje máme raději sádlo. :-K

savlinka: Janinka, to vieš, že si ma potešila!!!:-K

Magdalénko,tak dnes jsem našla tuto polévku a hned jsem jí musela uvařit;-)Je výborná a přidávám fotečku zda můžu;-)Udělala jsem to jak NADĚNKA stím sádlem;-)

rebeka: Bodík aj fotík potešil...tvoje foto som dala za hlavné, je krásne. Teší ma, že ti chutila naša pôstna kapustnica!

magdalenka: dobre, že ostala... mě asi neostane.. veľmi chutná je, ta tvoja kapustnica s hubami:-p:-p:-D:yes::yes:
máš ode mě bodík a fotík;-)
je výýborná:-K:yes::yes::yes:
malinko jsem to upravila: do hrnce jsem dala trochu sádla, suché houby hodila tam, krátce zarestovala, přihodila koření, pak zelí.. teprve pak jsem dala vodu, mouku jsem rozmíchal se smetanou a přidala do polévky;-)

rebeka: katolíci mali také zvyky...až neskôr sa od toho upustilo...ale táto kapustnica mi ostala v repertoári.

magdalenka::-//:-// divný zvyk:-//:-D:-D:-D:-D:-D
a to já si teda zítra uděám takovou předvánoční premiéru;-);-):yes::-)

rebeka:budem rada, ak vyskúšaš...kedysi sme mäso jedli až na 1. sviatok vianočný, taký bol zvyk v našej rodine.

magdalenka: tak do téhle zítra jdu:-!:-! rozhodně yes:-!:yes::yes:;-):-p

A doporučujem naozaj veľa, veľa húb a šľahačku...nie kyslú smotanu.

Jana Pá: Ona potřebuje odležet ,já jsem si ji naučila vařit až tady v Bratislavě! Na druhý den ohřátá, je mnohem lepší! Když je co,tak tŕetí den je nejlepší.Ale je v tom háček ,malokdy zbyde! :-p

už je uloženo a bude také na štědrý den, snad vydrží 2 dny:-O;-):-p:yes:

Tématické fráze:
pravá zelňačka slovenska s klobasou, zelnačka, slovenská zelňačka s klobásou, zelňačka s klobásou a houbami, pravá zelnačka, zelňačka recept, slovensko chutí recepty, houbová zelnačka, zelňačka z kyselého zelí s houbami, zelnacka na stedry den, zelňačka s houbami, slovenská pravá kapustnice, slovenska kuchařka, slovensko chutí, slovenská houbová polévka, jaka polevka na stedry den, zelňačka slovenska s klobásou, slovenské polévky, recept na slovenskou zelńačku, slovensko s chutí

Suroviny:
zelí kysané, houby sušené, bobkový list, pepř mletý, sůl, olej, mouka hladká, smetana ke šlehání

Zapoj se do programu Foodie! Sbírej body za své aktivity. Body pak proměníš za skvělé odměny. Bez zapojení nemůžeš dostat body za přidání fotografie.
Zapojit se

Přidat fotografie receptu