Houbová zelnice

Polévky Doba přípravy: 50 minut 5 názorů

Polévky Doba přípravy: 50 minut 5 názorů

Suroviny 2 litry

1 sklenice kyselého zelí
1 cibule
3 brambory
1 lžička sojové omáčky
6 bobkových listů
6 kuliček nového koření
1 lžička mletého kmínu
1/2 lžičky celého kmínu
1 lžička sladké papriky (kdo rád, může dát pálivou)
1 lžička saturejky
2-3 hrsti sušených hub
větvička sušeného libečku
1 lžička Solamylu
100 ml vody
kousek sádla nebo olej
sůl

Postup přípravy receptu

  1. Sušené houby si namočíme ve vodě, aby byly potopené a necháme je stát dokud je nebudeme potřebovat.

  2. Na sádle si osmažíme cibuli nakrájenou nadrobno a necháme jí osmažit do světlehněda, přidáme zcezené a překrájené kyselé zelí - kdo rád hodně kyselou tak ho dá i s nálevem. Ještě přidáme na kostičky nakrájené brambory, promícháme, přikryjeme poklicí, stáhneme teplotu a chvilku necháme dusit s malým množstvím vody.

  3. Pak přidáme veškeré koření, namočené houby i s vodou ve které se namáčely, sojovou omáčku, osolíme, promícháme, zalijeme vývarem, nebo vodou a vaříme.

  4. Když se brambory a zelí uvaří, zalijeme polévku solamylem, který rozmícháme ve vodě - nedáváme toho moc, protože polévka je sama o sobě dost hustá a můžeme jí ještě dochutit. Můžeme na talíři ozdobit něčím zeleným.

Poznámka od kuchařky

Polévku jsem si kdysi opsala z nějakých stránek, už jsem jí dělala, chutnala nám a sušené houby jsem letos ještě nepoužila a mám jich dost, tak alespoň něco ubylo a my jsme se olizovali.

Komentáře k receptu Houbová zelnice

Tématické fráze: slovenská zelnice zelnice s houbami houbová polévka ze sušených hub a zeli zelnice recept zelnice s z houbama zelnice z houbami zelnice s huobami hustá zelnice hustá zelnice recept zelnice zelnice kapustnica čírá jak se uvaří valašská kapustnica zelnice s houbama houbová polévka ze sušených hub cukroví potopené zelnice slovenská