Zelňačka s fazolemi a klobásou

magdalenka Kuchař:

Polévky 20 názorů

515

Suroviny

1000 g kysané zelí
250 g suché fazole
4 nožičky dobré uzené klobásy pikantní mírně vysušené
bobkový list
pepř černý
rasco
sůl
mletá červená paprika
na zásmažku olej (sádlo)hladká mouka
voda
Recept si zatím oblíbilo 15 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Kapustu premyjeme, prekrájame, dáme variť s rascou, bobkovým listom a čiernym korením. Zvlášť uvaríme namočenú fazuľu.

  2. Po zmäknutí fazuľu a kapustu dáme do spoločného hrnca. Pripravíme si zásmažku - osmažíme múku na oleji - sádle, vypneme, vsypeme papriku, zamiešame, rozšľaháme s vodou a vlejeme do polievky.

  3. Klobásu pokrájame na kolieska a vložíme do polievky, prevaríme cca 15 minút. Ochutíme ako sme zvyknutí.

Poznámka

Pri servírovaní si môžeme na tanieri pridať kyslú smotanu.

S touto kapustnicou som sa stretla na Horehroní a veľmi sa u nás ujala.

Ako ostatné kapustnice, na druhý deň je lepšia.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 16 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Zelňačka s fazolemi a klobásou

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    hosta: Máš pravdu...aj nám chutí. Niekedy robím s kusom údeného rebierka - miesto klobásy, vtedy ho uvarím v kapuste.. Tiež poteší telo (i ducha:-D).

    Odpovědět

  • hosta hosta(moderátorka)

    Tušila jsem, že bude dobrá - a je :yes:. Foto přiloženo :-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    malyLibor:skvelá správa!

    Odpovědět

  • malyLibor malyLibor

    Velice podobnou zelňačku jsem jedl pod názvem kapustnica a nebo kyselica na Vachách. Jen byla o dost hustší. Uvařil jsem ji podle vašeho receptu, jen jsem tedy vařil nejdřív fazole ve vývaru, až byly skoro měkké jsem k nim přidal zelí a po chvíli klobásku (a nezahušťoval jsem zásmažkou) a musím říct, že je vynikající. Děkuji za inspiraci a také přidávám bodík :yes:

    Odpovědět

  • lomacka lomacka

    No, i já jí dělávám ,ale ještě přidám kousek uzeného žebýrka
    a mletou papriku je bašta ;-):-p:yes:

    Odpovědět

  • Ijanka Ijanka

    super dobrota manžel chválil ;-):-))bodík letí:yes:

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Do väčšiny "zimných" polievok pridávam radšej šľahačku, je to zrejme menej zdravé, ale chutnejšie. V receptoch zo spomínaného dôvodu udávam smotanu kyslú.

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    HankaPu, veľmi ma teší, že vám chutilo a obohatili ste si jedálniček!

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Magdalenko, tak tahle fazolačka nám moc chutnala:yes: určitě jí budu dělat častěji:-p dělám to jako ty, vařím fazole do zásoby a mám je kdykoli po ruce, jen je vyndám z mrazáku, hodím do vroucí vody a pak už to jde všechno rychle.Dovolila jsem si přidat fotku a tobě posílám zasloužený bodík:yes::yes::-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Janka, tak ako? Poreferuj!

    Odpovědět

  • tejaja tejaja(moderátorka)

    Janka, ja súhlasím magdalenkou, radšej klasicky uvarená fazuľa:yes: Fazuľu namáčam cez noc a potom ju v tlakovom hrnci varím podľa veľkosti 15 - 20 minút. Tiež sa vyhýbam konzervám, ono aj tá voda z uvarenej fazule dá tej polievke chuť.;-)

    Odpovědět

  • magdalenka magdalenka(autor receptu)

    Janička, ja som dosť veľký odporca konzerv, ja by som Ti doporučila uvariť si väčšie množstvo fazule, rozdeliť do kelímkov a zamraziť. Tie vyťahuješ potom podľa potreby. Samozrejme, prídeš o vodu z varenia, ale značne Ti to urýchli prípravu. Ja kupujem fazuľu v obchode a vždy je uvarená aj menej ako za hodinu (namočená). Mám vo zvyku zamraziť všetky strukoviny po uvarení, aj krúpy.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    Jani 100 % můžeš, odpadá namáčení fazolí a dodá polívce šmak :-p;-)

    Odpovědět

  • Jana Dorazinová-Remková Jana Dorazinová-Remková

    No, tak tak jsem ještě fazolačku nedělala!:-O A fakt, jak tady denně sedím a vymýšlím, co nového by mne napadlo i bez receptů, jsem nad tím uvažovala. Říkám si, bože, ale fazole a zelí... a ejhle!!:-)):-D Je to tady a já moc děkuji za nápad, jen snad ještě dotaz. Dalo by se to udělat i z fazolí z konzervy?:-?:yes:

    Odpovědět

  • HankaPu HankaPu

    Tak to já ji také určitě vyzkouším:yes::-p:-p

    Odpovědět

1 2

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Tématické fráze: zelňačka recept zelňačka zelná polévka s fazolemi polivka zelnacka recept na zelnacku fazolova zelnačka zelnacka polivka zelná s fazolemi zelná polévka s fazolí recepty zelnacka recept zelnacka kapustnica s fazoli slovenská zelná polévka s klobásou polevka zelnacka slovenská zelnačka od babice fazolová polévka s klobásou video zelná polévka s klobasou video slovenská fazolová polévka z klobásou klasická zelnačka zelná s fazolí

Zapomněl/a jsem heslo