

Zelňačka s fazolemi a klobásou
Suroviny
- 1000 g kysaného zelí
- 250 g suchých fazolí
- 4 nožičky dobré uzené klobásy, pikantní mírně vysušené
- bobkový list
- pepř černý
- kmín
- sůl
- mletá červená paprika
- na zásmažku olej (sádlo), hladká mouka
- voda
Postup přípravy receptu
Kapustu premyjeme, prekrájame, dáme variť s rascou, bobkovým listom a čiernym korením. Zvlášť uvaríme namočenú fazuľu.
Po zmäknutí fazuľu a kapustu dáme do spoločného hrnca. Pripravíme si zásmažku - osmažíme múku na oleji - sádle, vypneme, vsypeme papriku, zamiešame, rozšľaháme s vodou a vlejeme do polievky.
Klobásu pokrájame na kolieska a vložíme do polievky, prevaríme cca 15 minút. Ochutíme ako sme zvyknutí.
Poznámka od kuchařky
Pri servírovaní si môžeme na tanieri pridať kyslú smotanu.
S touto kapustnicou som sa stretla na Horehroní a veľmi sa u nás ujala.
Ako ostatné kapustnice, na druhý deň je lepšia.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zelňačka s fazolemi a klobásou
-
hosta: Máš pravdu...aj nám chutí. Niekedy robím s kusom údeného rebierka - miesto klobásy, vtedy ho uvarím v kapuste.. Tiež poteší telo (i ducha
).
-
Tušila jsem, že bude dobrá - a je
. Foto přiloženo
-
malyLibor:skvelá správa!
-
Velice podobnou zelňačku jsem jedl pod názvem kapustnica a nebo kyselica na Vachách. Jen byla o dost hustší. Uvařil jsem ji podle vašeho receptu, jen jsem tedy vařil nejdřív fazole ve vývaru, až byly skoro měkké jsem k nim přidal zelí a po chvíli klobásku (a nezahušťoval jsem zásmažkou) a musím říct, že je vynikající. Děkuji za inspiraci a také přidávám bodík
-
No, i já jí dělávám ,ale ještě přidám kousek uzeného žebýrka
a mletou papriku je bašta -
super dobrota manžel chválil
bodík letí
-
Do väčšiny "zimných" polievok pridávam radšej šľahačku, je to zrejme menej zdravé, ale chutnejšie. V receptoch zo spomínaného dôvodu udávam smotanu kyslú.
-
HankaPu, veľmi ma teší, že vám chutilo a obohatili ste si jedálniček!
-
Magdalenko, tak tahle fazolačka nám moc chutnala
určitě jí budu dělat častěji
dělám to jako ty, vařím fazole do zásoby a mám je kdykoli po ruce, jen je vyndám z mrazáku, hodím do vroucí vody a pak už to jde všechno rychle.Dovolila jsem si přidat fotku a tobě posílám zasloužený bodík
-
Janka, tak ako? Poreferuj!
-
Janka, ja súhlasím magdalenkou, radšej klasicky uvarená fazuľa
Fazuľu namáčam cez noc a potom ju v tlakovom hrnci varím podľa veľkosti 15 - 20 minút. Tiež sa vyhýbam konzervám, ono aj tá voda z uvarenej fazule dá tej polievke chuť.
-
Janička, ja som dosť veľký odporca konzerv, ja by som Ti doporučila uvariť si väčšie množstvo fazule, rozdeliť do kelímkov a zamraziť. Tie vyťahuješ potom podľa potreby. Samozrejme, prídeš o vodu z varenia, ale značne Ti to urýchli prípravu. Ja kupujem fazuľu v obchode a vždy je uvarená aj menej ako za hodinu (namočená). Mám vo zvyku zamraziť všetky strukoviny po uvarení, aj krúpy.
-
Jani 100 % můžeš, odpadá namáčení fazolí a dodá polívce šmak
-
No, tak tak jsem ještě fazolačku nedělala!
A fakt, jak tady denně sedím a vymýšlím, co nového by mne napadlo i bez receptů, jsem nad tím uvažovala. Říkám si, bože, ale fazole a zelí... a ejhle!!
Je to tady a já moc děkuji za nápad, jen snad ještě dotaz. Dalo by se to udělat i z fazolí z konzervy?
-
Tak to já ji také určitě vyzkouším