Naklíčená čočka, hrách
Díky naklíčení jsou hrách i čočka ještě zdravější a lépe stravitelné. Na přípravě není nic složitého, jen je třeba hlídat, aby luštěniny neoschly, ale ani nezůstaly stát ve vodě. Klíčky můžeme použít například do salátů nebo pomazánek.
Postup přípravy
Krok 1: Šošovicu alebo hrach preberieme, umyjeme, dáme do vody napučať na 6-10 hodín.
Krok 2: Vodu zlejeme.
Krok 3: Do umelohmotného sitka dáme staršiu utierku, plátenko namočené vo vode, pridáme mokrú šošovicu, zakryjeme mokrými cípmi utierky, dáme nad hlbšiu misu.
Krok 4: Trikrát denne premyjeme, necháme odkvapať vodu. Zrnká musia byť neustále vlhké, nesmú uschnúť, ale ani stáť vo vode - vtedy začne hnilobný proces a objaví sa aj zápach.
Krok 5: Po dvoch dňoch sa začnú objavovať klíčky. Ak sa objavujú aj zelenkasté lístočky, už sme to prešvihli, mení sa chuť.
Krok 6: Konzumujeme v surovom stave samotné s maslovým chlebom, pridávame do pomazánok, alebo pridávame do zeleninových šalátov.
Zveřejněno 11. 1. 2010
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Naklíčená čočka, hrách
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K1Nn
Moje poznámka
Naklíčená čočka, hrách
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/K1Nn
Nejnovější recepty
Proteinové ovesné vločky s malinovým proteinem a hořkou čokoládou
Přidáno před 5 hodinami
Rýžové nudle se zeleninou, sójovými kousky a arašídovou omáčkou
Přidáno před 6 hodinami
Roláda Harlekýn podle Míši Landové
Přidáno před 12 hodinami
Těstoviny s krémovou omáčkou Alfredo s krevetami a brokolicí
Přidáno před 14 hodinami
Plněné sladké broskve
Přidáno před 15 hodinami
Bulgur s cuketou, mrkví, fazolkami a hráškem
Přidáno 9. 7. 2025 13:14
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Bublanina - nadýchaná - s jakýmkoli ovocem
Cinderka před 3 hodinami
Nepečené kokosové košíčky s čerstvým ovocem
Amphibian před 4 hodinami
Citrónové muffiny
terezakrejzarova před 5 hodinami
Recept na rychlé muffiny s kousky čokolády
kiellmo před 6 hodinami
Boloňská omáčka
DavidVolvo před 6 hodinami
Máslové kuře s lilky na rozmarýnu
smrkusa před 6 hodinami
Okurková polévka
jarpos před 7 hodinami
Zapečené kotlety se smetanou a hořčicí
zdesse před 8 hodinami
Pečená rolka ze slaniny, sýra a mletého masa
Jan Nemec před 8 hodinami
Tématické fráze:
jak naklíčit čočku,
jak naklíčit hrách,
salát z naklíčené čočky,
jak nechat naklicit cocku,
hrach recepty,
klíčky z čočky,
naklíčená čočka salát,
čočka klíčky,
klíčky čočka,
naklíčené obilí,
čočkový salát z naklíčené čočky,
jak naklíčit semena,
klíčky čočky,
recepty z naklíčených semen,
naklicene lusteniny recepty,
jak klíčit čočku,
hrách recept,
naklíčit čočku,
salát z naklíčených semen,
naklíčená čočka saláty
Komentáře (30)
2-3 dňové namočené strukoviny by som ja osobne nekonzumovala.
Včera jsem dala namočit a dneska naklíčit mísu plnou hrachu a mísu čočky. Jenže teď jsem se na někde na internetu dočetla, že by se neměl klíčit loupaný a půlený hrách/čočka. Já se šla podívat, a zjistila jsem, že hrách i čočka jsou půlené! Myslíte, že to vubec neklíčí, nebo to po napůlení nejde???? Moc díky
Když mám více druhů tak jsem si koupila na nakličování speciální plastové mističky nad sebe.
Ale šošovicu, hrach robím tak z 250 g v suchom stave a mám toho po napučaní plné sito. Nezamotajú sa klíčky do vaty?