Loupáčky s medem

Suroviny 12 porcí

300 ml mléka
2 žloutky
4-5 lžic medu (může být méně - 2-3)
2 lžíce tuku (máslo, hera)
vanilková esence
citronová kůra
400 g hladké mouky
100 g hladké špaldové mouky
1/3 kostky droždí

Postup přípravy receptu

  1. Postup: PL su polievkove lyzice. Mam lyzice z viacerych suprav, pouzivam strednu velkost a naberiem kopcom. Z tukov pouzivam len prirodne tuky, cize maslo, mast alebo olej, ziadny margarin.

  2. Do pekarne dame suroviny v tomto poradi, ak je drozdie mrazene, vlozime ho priamo do mlieka. Nastavime program cesto. Asi po 45 minutach cesto skontrolujeme, moze byt trochu redsie, az kasovite, potom prisypeme muku a davame pozor na hustotu.

  3. Prisypame pomaly po lyziciach (obycajne staci 1-2PL). Vzdy dalsiu lyzicu prisypeme az po uplnom zahneteni vsetkej muky. Konzistencia ma byt taka, ze sa cesto nebude delit na dva kusy, nebude sa lepit na steny pekarne a po zatlaceni prstom musi byt mäkucke a nelepi sa na prst.

  4. Po skonceni programu cesto vyberieme na pomucenu dosku, rozdelime na 12 kusov. Cesto dalej spracovavame podla jeho kvality, ak je "akurat", tak uz nepodsypavame. Kazdy kusok prehnetieme a ukladame na pomucenu dosku na chvilku oddychnut, cca. 5-10 min. Zvycajne ked skoncim s hnetenim posledneho kusa, zacinam so samotnym motanim lupaciek.

  5. Pozor, placky sa pri valkani mozu trochu lepit na dosku, lepsie sa s nimi tak pracuje. Ak si podsypete, bude sa vam zle motat. Kazdy zamotany kus este trochu posulame po doske, aby sa pekne vytvarovali do spravneho tvaru.

  6. Hned po jednom ukladame na plech vylozeny papierom na pecenie, alebo nejakou inou podlozkou (plech takmer nikdy nemastim, pretoze sa mi este nikdy nepodarilo upecene rozky z neho zlozit bez urazu). Mozeme ich aj zahnut, ale potom sa zmesti menej kusov na plech.

  7. Po vytvarovani lupaciek nechame kysnut zakryte na plechu este asi 40 min. Potrieme rozslahanym vajickom a upecieme vo vyhriatej rure na 180-190°C, 15-20 min. Lupacky mozeme plnit nutelou alebo pudingom, alebo inou plnkou.

Komentáře k receptu Loupáčky s medem

  • clupmi clupmi

  • ercicka ercicka(autorka receptu)

    vybusna: rozteky mas krasne, skusim ich aj ja naplnit :yes: a btw. viem aj strikovat, sit a dokonca uz aj hackovat :-)) a este som si vsimla, ze mas take denko ako ja :-*

    Odpovědět

  • vybusna vybusna

    Robila som z polovicnej davky a plnila tvarohovo-jablkovou naplnou s opitymi hrozienkami. Miesila som v rukach a muku som nekombinovala, dala som len hladku. Nemala som zive drozdie, dala som susene a v poho. S cestom sa pracovalo bajecne a dovolilo mi nalozit dost velky kus plnky.
    Ercicka vdaka za recept a ak mas chut prid sa pozriet
    http://chalupnikovi.com/recepty/?p=3978

    Odpovědět

  • yanull yanull(moderátorka)

  • ercicka ercicka(autorka receptu)

    Veronika.Hrozna:

    Jackie79:

    v recepte na tuku az tak nezalezi, davam ho od oka, ale keby som to mala uviest presnejsie, tak moze byt 2-3 lyzice rozpusteneho tuku. Ale rozpusteny nedavam, naberiem jednu lyzicu prepusteneho masla kopcom, oleja by som dala 3PL. Ak pridavate muku, tak pomaly, treba sledovat hustotu cesta... recept som upravila, dufam, ze pomoze.

    Odpovědět

  • Jackie79 Jackie79

    Veronika.Hrozna:Nejspíš jsou myšleny dvě polévkové lžíce rozpuštěného tuku....

    Odpovědět

  • Jarus87 Jarus87

    Právě jsem zadělala na těsto a čekám až nakyne a hurá na loupáčky.Jsem zvědavá jak se mi povedou,přidávám další jubilejní 40bod:yes::yes::yes::yes:

    Odpovědět

  • Veronika.Hrozna Veronika.Hrozna

    Mně se vubec nezdařily,vzniklo mi velmi řídké těsto ,které jsem neuměla zpracovat a pak jsem přidala mouku a zase byly velmi tvrdé. Zadělávala jsem robotem a přidala jsem víc cukru !
    Prostě nevyšlo to ! Dělala jsem jenom z hladké mouky. Možná že by bylo dobré, kdyby autorka byla tak laskava ,a napsala kolik tuku tedy váhu těch cca 2 lžic.Ono se to nějak nedá ten tuk tak přesné ukrojit, a nebo jsou to dvě lžíce již rozpuštěného tuku ? :-(

    Odpovědět

  • BILKOVAI BILKOVAI

    Do těsta jsem přidala nasekané ořechy a 8 dkg mletého cukru. Jsou dobré.:yes: Posílám bodík a foto:-K:yes:...+1

    Odpovědět

  • hoskovavl hoskovavl

    Tak včera jsem dělala loupáčky. A musím říct že je to BOMBÁÁÁ.:yes: Neměla jsem sice špaldovou mouku ani citronovou kůru ale dala jsem 500g hladké mouky a nastrouhala jsem kůru ze dvou mandarinek. Po upečení ještě potřela teplé loupáčky máslem aby zůstali vláčné. Teď už do obchodu nemusím a budu dělat loupáčky doma. Dávám další bodík a přidávám fotečky

    Odpovědět

  • cameira cameira

    včera jsem dělala znovu, tentokrát jsme zapomněla na citronovou kůru a trošičku tam chybělo,ale i tak byly skvělé a když jsem je vzala do práce,zmizely kosmickou rychlostí

    Odpovědět

  • petra petra(neregistrovaná)

    jsou úplně bez chuti - chybí cukr.pokud se nenaplní,
    tak nic moc:-S

    Odpovědět

  • cameira cameira

    vynikající recept, včera jsem dělala,loupáčky jsou úžasné..tedy spíš první plech,druhej se mi kapku přismahl:-)ale i ten se jí....určitě budu opakovat, jsou snadné a hlavně strašně dobré

    Odpovědět

  • ercicka ercicka(autorka receptu)

    blabol.jachym: tak ja sa priznam, ze bez pekarne som to neskusala, ale postup teoreticky ovladam z povodneho mnozstva si odlejes trochu mlieka, zoberies trosku muky, asi 1PL a rozdrobis do toho drozdie, vsetko by malo byt izbovej teploty a nechas urobit kvasok. potom vsetko zmiesas s ostatnymi surovinami bud kuchynskym robotom, alebo rucne a nechas asi 3/4 hodiny kysnut. dalsi postup je rovnaky. dufam, ze sa podaria :yes:

    Odpovědět

  • blabol.jachym blabol.jachym

    Nemáme doma domácí pekárnu,doufám,že mi řekneš postup BEZ domácí pekárny:-),ale vypadá to exklusivně:-p:-);-)

    Odpovědět

Předchozí 1 2 3 4 5

Tématické fráze: loupáčky loupáček recepty s medem recept na loupáček recept na loupacky loupáky s medem loupacky recept recept s medem pečení s medem recept loupacky recepty na loupáčky babicovy dobroty recepty 9.1.2010 recepty loupáček domácí loupáčky vynikající loupáčky pravé loupáčky jak motat loupacky loupáčky podle petry loupacek recept co s medem