

Mandlovo makový koláč s pomeranči
Suroviny
- Korpus:
- 150 g hladké mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 150 g mletých mandlí
- 3 lžíce nemletého máku
- 3 velká vejce
- 100 g krupicového cukru
- Krém:
- 8 žloutků
- šťávu a kůra z 1 velkého pomeranče
- šťávu a kůra z 1 citronu
- 100 g krupicového cukru
- 100 g másla
- Na podušení pomerančů:
- 2 středně velké pečlivě omyté pomeranče
- 400 ml vody
- 350 g krupicového cukru
Postup přípravy receptu
Omyté pomeranče nakrájíme ostrým nožem na tenké plátky, dáme do kastrolu, posypeme cukrem, zalijeme vodou a vaříme velmi mírným varem asi 20 minut, než kůra „zesklovatí“.
Necháme vychladnout. Troubu vyhřejeme na 180°C.
Dortovou formu vyložíme papírem na pečení a rozložíme na dno ty nejhezčí dušené plátky pomerančů.
Zbylé pomeranče scedíme, sirup zachytíme, 100 g těchto pomerančů a 75 ml sirupu rozmixujeme.
Připravíme těsto:
smícháme mouku, mandle, mák a prášek do pečiva.V jiné míse rozšleháme vejce s cukrem do husté pěny, rychle vmícháme rozmixované pomeranče a moučnou směs.
Vylijeme do formy na rozložené pomerančové plátky a upečeme. Necháme vychladnout ve formě, pak vyklopíme a sloupneme papír. Tím se pomeranče dostanou nahoru. Po úplném vychladnutí 1-2x prokrojíme a pokapeme zbylým sirupem.
Příprava krému:
Žloutky a kůru a šťávu z citrusů rozšleháme a přecedíme do kovové misky. Přidáme cukr a máslo. Misku posadíme nad horkou vodní lázeň a za stálého míchání metlou uvaříme hustý krém, může to trvat až půl hodiny.Prokrojený korpus naplníme zchladlým krémem, povrch ještě potřeme sirupem, mírně zatížíme a necháme aspoň 2 hodiny v chladnu rozležet, ale čím rozleželejší, tím lepší, dnes je to 4. den, dojídala jsem poslední kousek a byl super ;-).
Poznámka od kuchařky
Tento koláč zachutná těm, kdo mají rádi pomerančovou marmeládu s kousky kůry. Krém je obdobou slavného „lemon curd“, citronového másla. Je lehký a výrazný.
Zdroj receptu: Apetit 1/2005, od cukrářky Mirky Slavíkové (nyní van Gils)
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Mandlovo makový koláč s pomeranči
-
Moc hezký recept i jeho realizace a fotodokumentace
Paní Slavíkovou jsem měla tu čest poznat osobně a přihlížet jejímu umění. Je úžasná
-
mňam
-
neco uplne noveho
a fotopostup
+
-
Krásný moučník,já mám mák ráda
+1
-
Dala jsem na radu a vyměnila fotky
A díky za zájem
-
Jaru, to je přesně moje gusto - mák + pomeranč, bude jediný problém, kterak zajistit odležení...
-
Jarusko, opet zajimava a neotrela kombinace
.
-
Dost pracný,ale moc krásný recept
+4
foto je supr
-
Jarko, no, to je super. Já mám strašně ráda ty fotopostupy, aby to pochopili i tupci, jako já!
Super. No a já bych tu poslední fotku dala jako první
Vypadá báječně
-
to mi,žížalko,neděléééj
já a sladké..a ještě toto,s máčkem,hmmm