Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Přinesli jste si domů čerstvé kravské nebo kozí mléko přímo od farmáře? Potom je třeba vědět, jak s takovým mlékem pracovat a co od něj můžete čekat. Jakých chyb se můžete dopustit? Poradíme v tomto článku.

Pokud máte domácí mléko poprvé, může vás překvapit jeho plná chuť v porovnání s mlékem krabicovým. V horní části nádoby, ve které mléko uchováváte se usadí smetana, která může být i velmi tuhá. To se odvíjí od plemene zvířete, ze kterého mléko pochází. Smetanu můžeme sebrat a utlouct si máslo nebo ji rozmícháme zpět do mléka. Po čase se ale zase usadí na povrchu mléka.

Chyby při práci s domácím mlékem

S čerstvým domácím mlékem zacházíme velmi podobně jako s tím kupovaným z obchodu, ale v několika případech je třeba více důslednosti.

  1. Máte-li to štěstí, že si přinesete domů čerstvé, ještě teplé mléko, je důležité ho rychle zchladit, ale nádobu s ním neuzavírat. Mléko se potřebuje tzv. vydýchat. Když se v chladničce uzavře a je teplé, zhořkne. Jakmile ale vystydne, nádobu uzavřeme, aby se do mléka nedostala nečistota nebo aby nepřijalo pachy z lednice.
  2. Důsledně dbejte na čistotu nádob, ve kterých mléko uchováváte. Bandasky či kyblíky umyjete snadno v myčce, ale skleněné lahve je třeba pořádně umýt kartáčkem. Přelitím nového mléka do špatně umyté nádoby hrozí kontaminace bakteriemi a mléko se velmi rychle zkazí.
  3. Často se může stát, že mléko nedáte ihned do lednice. U krabicového mléka se nic neděje, ale čerstvé mléko může rychle zkysnout. Proto je dobré ho uklidit hned, jak si ho přineseme domů. 
  4. Mléko často dáváme do dveří lednice, ale to je špatně. Ve dveřích je nejvyšší teplota a to mléku nesvědčí. Ať už máme mléko čerstvé či krabicové, měli bychom ho uchovávat na střední polici uvnitř lednice.
  5. Hlídejte si trvanlivost. Čerstvé mléko v chladničce vydrží přibližně 5 dní. Ke konci je lepší před použitím mléko ochutnat, abychom měli jistotu, že není zkyslé. Zkyslé mléko ale můžeme použít k výrobě tvarohu.

Čerstvé mléko se hodí na výrobu dalších produktů, jako je jogurt, tvaroh, máslo a všemožné druhy sýrů. Protože ale výchozí mléko neprošlo vysokotepelnou úpravou, až na jogurt, je třeba stále hlídat trvanlivost výrobku. Některé výrobky můžeme zamrazit, třeba máslo, jiné můžeme zpracovat třeba při pečení, a další, jako jsou sýry, můžeme naložit do oleje a prodloužit tím několikanásobně jejich trvanlivost.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky