Zapečený lilek
Toto jídlo připravíme snadno a přitom je velmi lahodné. Jemný bešamel prokládaný plátky lilku, rajčat a anglické slaniny zapékáme v troubě. Na závěr ještě můžeme přidat plátky sýra, které se na povrchu jídla roztečou.
Suroviny pro 4 porce
4porce
Nutriční hodnoty
Hodnoty jsou přibližné
Energie | 11 285 kJ / 2 697 kcal |
---|---|
Bílkoviny | 22,17 g |
Tuky | 262,54 g |
Vláknina | 7,00 g |
Cholesterol | 433 mg |
Sodík | 3,30 g |
Sůl | 8,20 g |
Sacharidy | 58,68 g |
Postup přípravy
Krok 1: Lilek opláchneme (nemusíme ho loupat) a nakrájíme na tenké plátky, rajčata připravíme stejným způsobem.
Krok 2: Uvaříme bešamel: z másla a hladké mouky připravíme světlou jíšku, kterou rozředíme mlékem na kaši. Osolíme a za stálého míchání asi 3 minuty vaříme. Pokud se nám zdá bešamel příliš hustý, zředíme ho ještě mlékem. Dochutíme česnekem, pepřem a solí.
Krok 3: Na dno zapékací misky rozprostřeme trochu bešamelu, na něj pak naskládáme lilek, rajčata a slaninu, zalijeme bešamelem a vrstvy opakujeme do vyčerpání zásob. Horní vrstvu by měl opět tvořit bešamel.
Krok 4: Zapékací misku vložíme do rozehřáté trouby a zapečeme dozlatova. 5 minut před koncem pečení můžeme navrch naskládat plátky sýra a nechat rozpustit.
Zveřejněno 19. 9. 2024 14:01
Moje poznámka
Přidat poznámkuMoje poznámka
Zapečený lilek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpk18
Moje poznámka
Zapečený lilek
Aktuální verzi receptu najdete na této adrese nebo načtěte QR kód:
https://rcpt.cz/wpk18
Nejnovější recepty
Stříhaný závin s arašídovou pomazánkou a sušenými jahodami
Přidáno před 2 hodinami
Mrkvovo-banánový dort
Přidáno před 4 hodinami
Podzimní rizoto
Přidáno před 16 hodinami
Kořeněný koláč s dýní
Přidáno před 18 hodinami
Kapustičky se zázvorem a česnekem
Přidáno před 19 hodinami
Slané dýňové muffiny
Přidáno před 20 hodinami
Články s tímto receptem
Přečtěte si
Nejnovější články
Nejznámější české odrůdy brambor: Na salát se hodí luxusní Annabelle, do těsta Lilly. A které jsou vynikající jako příloha?
Mojmír I.: První vládce Velkomoravské říše měl na talíři vepřové z volně pobíhajících prasat a jídlo zapíjel moravským vínem
Vojtěch Vrtiška, vítěz Peče celá země, vydává unikátní kuchařku: Každý recept je tam ve dvou verzích, snazší a těžší, říká
Máte skvělý recept? Podělte se o něj!
Právě bylo uvařeno
Hříbkové rizoto (Risotto ai funghi porcini)
JakubSe před 1 minutou
Španělské ptáčky
Jitule82 před 13 minutami
Kuřecí maso na způsob tikka masala
Lucie1001 před 24 minutami
Rýže dušená v troubě
vaclavagregrova před 40 minutami
Segedínský guláš
RabaRoman před 1 hodinou
Zapečené kořeněné masové koule se smetanovou omáčkou
Lisa444 před 1 hodinou
Krémová polévka z dýně, jablek a brambor
TondaJ před 3 hodinami
Kuřecí jogurtové řízky v bramboráku
TondaJ před 3 hodinami
Krkovičkové plátky s majonézovo-kečupovou směsí
habis před 3 hodinami
Suroviny:
lilek,
rajče,
slanina anglická,
máslo,
mouka hladká,
mléko,
česnek,
sůl,
pepř mletý,
sýr plátkový
Komentáře