

Zimní minestrone s krutony
Suroviny pro 4 osoby
- 2 lžíce olivového oleje
- 1 cibule nakrájená nadrobno
- 1 střední brambora (nakrájená na kostičky)
- 100 g anglické slaniny (na kostičky)
- 2 velké mrkve (nakrájené na 1/4 plátky)
- 2 řapíky celeru nakrájené nadrobno
- 2 stroužky česneku drceného
- 400 g krájených rajčat v konzervě
- 1 l zeleninového vývaru
- 2 lžičky sekané šalvěje (lístků)
- 400 g fazolí Cannellini nebo jiných drobných fazolí
- hrst sekané hladkolisté petrželky
- Na krutony:
- 4 krajíce bílého chleba (např. toustového)
- 3 lžíce olivového oleje
- 1 lžíce bazalkového pesta
Postup přípravy receptu
V hrnci rozejhřejte olej a asi pět minut na něm do světle zlaté barvy opékejte cibuli a slaninu. Vsypte mrkev, řapíkatý celer, brambory a česnek. Dobře promíchejte a opékejte společně ještě pár minut.
Přidejte rajčata, vývar a šalvěj. Přiveďte k varu a občas zamíchejte. Ztlumte a nechte částečně přiklopené bublat asi půl hodiny, zhruba v polovině vaření přidejte zelí. Nakonec přimíchejte scezené a propláchnuté fazole a petrželku, případně dosolte.
Na krutony pokrájejte chleba na asi dvoucentimetrové kostičky. V široké zapékací nádobě je důkladně promíchejte se směsí oleje a pesta. Pečte v troubě předehřáté na 180 stupňů asi 10 min. do křupava.
Poznámka od kuchařky
Vegetariánskou verzi připravíte, když slaninu nahradíte 100 g žampionů na plátky. Můžete ještě polévku posypat na talíři parmazánem.
Recept mám z mého oblíbeného časopisu Apetit.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Zimní minestrone s krutony
-
Zajímavý receptík který se mi líbí
+4
-
Děkuji za přivítání.
Jsou to moje nejoblibenější stránky o vaření, tak jsem se chtěla s Vámi podělit o moje recepty. Zatím teda první, ale časem určitě víc. Polévka byla opravdu výborná, mému příteli moc chutnala a to zeleninivé polévky nemusí.
-
Candy, vítám tě v naší Topkové rodině jako dalšího nového člena a přeji ti, aby se ti tu líbilo
Polévky jsou u nás oblíbené a v této tvé není nic, co by nám nechutnalo, tak ti dávám 1.bod