

Svíčková na smetaně se šípkovým terčem
Suroviny 4 porce
- 600 g hovězí zadní
- 50 g slanina
- 300 g kořenová zelenina
- 50 g sádlo
- 50 g cibule
- 50 g cukr krystal
- 30 g ocet
- 25 g citron
- Bobkový list
- celý pepř
- nové koření
- 2 g tymián
- 400 g Smetana kysaná 15%
- 30 g Máslo
- Sůl
- 30 g plnotučná hořčice
- 90 g hladká mouka
Postup přípravy receptu
Maso protkneme slaninou, osolíme a vložíme do rozpálené trouby na 160°C.
Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na kostky, v hrnci rozpustíme sádlo, vložíme zeleninu, koření mimo tymián, cukr, plátky citronu a opečeme dokud nám nezačne karamelizovat cukr.
Pak přidáme hořčici a ocet, krátce orestujeme a zalijeme trochou vody.
Přivedeme k varu, přelijeme na maso v troubě a dusíme do měkka za občasného obracení masa. Pokud základ s masem v troubě prská, snižte teplotu o pár stupňů.
Maso vyjmeme a zeleninu přelijeme do vhodné nádoby, přidáme tymián, dolijeme vodou či vývarem na potřebné množství, přivedeme k varu, zahustíme moukou rozmíchanou ve smetaně (dle potřeby povolte vodou) a dochutíme solí, citronem a cukrem.
Provaříme a propasírujeme přes hustý cedník, nakonec zjemníme máslem.
Podáváme s knedlíkem a šípkovým terčem z citronu, šlehané smetany a šípkového džemu.
Poznámka od kuchařky
je tu hodně receptů na svíčkovou ale každý je jiný a třeba se někomu bude zamlouvat zrovna můj postup
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Svíčková na smetaně se šípkovým terčem
-
Jasná jednička mezi zdejšími recepty!!!
-
Koukám Fantome, že ty umíš jak dobře vařit, tak i výborně fotit
, jen já hovězí nekupuji, to manžel nemusí, ale tak dva týdny nazpět mi povídal, že by si dal tu oranžovou omáčku a bylo mi jasné co bude na oběd.
Spěchám s bodíkem. -
všem moc děkuji za komentáře
nečekal jsem že se bude líbit
spíš jsem čekal nějaké poučné připomínky
-
Svíčkovou dělám skoro jako ty - pěkně karamel, hořčici, jen ten tymián přidávám rovnou s kořením
Připravuji ji v pomalém hrnci, zrovna dneska ji od 7,30 "pomalým"
Posílám ti bodíka+
-
Kdo umi ten umi
moje oblubene jedlo presne tak s kuskami zeleniny
-
Luxus
-
fantome, máš pravdu, je tu hodně receptů na svíčkovou a já ji mám moc ráda!!
Tenhle je určitě zase trochu jiný.
Mám hlad, jdu spát
-
Recept i fotka-prudce jedlé
+7
-
Takovou svíčkovou mám ráda
, jsou tam ty kousíčky propasírované zeleniny a to je ono
. Nesnáším svíčkovou rozmixovanou, kde zelenina není vidět
. Tvoje omáčka nemá chybu
+1
-
Mňam, hned bych si ji dala...
+1
-
Já svíčkovou prostě miluju a postupem času přerostla v moje nej-nejoblíbenější jídlo.
Také ji hrozně ráda vařím, nasávám tu postupně se uvolňující vůni, která se během fází vaření proměňuje a sílí....
Takže se jistě dostanu i k tomuto receptu, který prozatím ukládám... Hned bych ji ochutnala...ještěže je to jen fotka, jinak bych už vytírala zbytkem knedlíčku zbytek omáčky...
-
Tak to uz tady dlouho nebylo no to moc a diky moc, bylo by to dobre i s divocinou vid, ty sipky a a moc bych si to dala nekdy, diky a davam bodik a do oblibenych
Iva
-
no ale toto se dělá
v tuto pokročilou hodinu a takový skvost kulinářský
to je trochu un fair,nemyslíš
krása,samozřejmě