Bramborový nákyp: Připravte si chutný pokrm nejen ze zbylých surovin
Bramborový nákyp je jednoduchý, přesto sytý pokrm, do kterého snadno zpracujete unavenou zeleninu, ale také zbylé maso a brambory z předchozího vaření. Objevte neodolatelné kombinace chutí těchto nákypů.
Že jste o bramborovém nákypu ještě neslyšeli? Jedná se o nastrouhané či na plátky nakrájené vařené brambory, proložené různými surovinami a zalité smetanou či směsí smetany s vejci. Výslednou kombinaci dáme zapéct v pekáčku.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Jak připravit bramborový nákyp
Zbyly vám uvařené brambory z předchozího dne? Ideální situace, kdy můžete společně s bramborami využít vše, co vám přebývá, bez vyhlídky na využití v lednici.
- Použít můžete již uvařené brambory, nastrouhané nebo nakrájené na plátky, ale také brambory syrové nebo bramborovou kaši - fantazii se meze nekladou.
- Připravte si směs k prokládání vrstev brambor. Může to být směs uzenin nebo masa (mletého, pečeného, vařeného) s kořením a osmahnutou cibulí nebo se zeleninou. Pokud masu zrovna neholdujete, určitě vás zaujme směs na másle orestované zeleniny (klidně ovadlé) smíchané se sýrem a bylinkami.
- Pekáček nebo zapékací mísu si vymažte tukem a prokládejte vrstvy brambor vrstvami připravené směsi. Poslední vrstva by měla být bramborová a nakonec celý obsah pekáčku zalijte smetanou nebo vejci v ní rozšlehanými.
- Následně pekáček vložte do vyhřáté trouby a zapékejte 30–40 minut při 190 °C podle použitých surovin. Povrch nákypu můžete také posypat strouhaným sýrem. Pokrm je vhodné péct zakrytý alobalem, který z pekáčku sejmete přibližně 10 minut před koncem pečení pro vytvoření zlatavé (a křupavé) kůrky.
Chuť nákypu můžete zvýraznit bylinkami, které lze zamíchat do směsi, ale také do smetanové "zálivky". V receptech se také setkáte s bramborovým nákypem, kdy se do uvařených a rozmačkaných ( či nastrouhaných) brambor rovnou zamíchá masová či zeleninová směs. Ušetříte si tak čas strávený vrstvením, byť je estetické.
Komentáře