Nevíte, co uvařit z květáku? Poradíme ty nejoblíbenější recepty dětí i dospělých
Pestré stravování je důležité. Upnout se na jeden recept z oblíbené zeleniny a opakovat ho stále dokola, to časem znudí každého. Smyslem kulinaření je zkoušet nové kombinace nebo způsoby úpravy, tak nás žádná surovina neomrzí.
Květák je zajímavá zelenina. Jeho chuť je typická, ale nedráždivá. Květák je chutný v syrovém stavu i tepelně upravený. Upravujeme ho nejčastěji vařením, smažením, dušením, zapékáním, někdo ho dokonce griluje. Doporučuji květák nepředvařovat, pokud z něj nechceme zároveň vařit polévku. Uchová si výraznější chuť a ušetříme energii. S nerozměklým květákem se také mnohem lépe pracuje.
Tipy a triky pro vás Všechny tipy a triky
Květák vařený
Květák vaříme rozebraný do polévek nebo omáček, mnohé saláty výborně chutnají právě s vařeným květákem, známý je také prvorepublikový recept na květák s opraženou strouhankou a máslem. Neměl by být rozvařený, aby se nerozpadl.
Květák dušený
Dušená zelenina je oblíbený pokrm. Dušený květák s vejci na způsob mozečku je výborné jídlo. I zde doporučujeme květák nepředvařovat, udusí se velmi rychle a je takto mnohem chutnější. Poslední dobou je oblíbený zajímavý recept na květákovou "rýži".
Květák smažený
Nejoblíbenější pokrm z této zeleniny může být dietnější, pokud květák smažíme v troubě. Obalování květáku se může urychlit použitím několika vychytávek. Jednou z nich je obalování syrového květáku. Pevné růžičky se lépe obalují a smažení trvá jen o minutku déle.
Květák zapečený
Zapékaný květák nebo květákový nákyp je jídlo, kdy jedním menším květákem nasytíme celou rodinu. Stačí k němu přidat maso nebo uzeninu, houby, vejce, sýr či jinou zeleninu. Pokaždé tak vznikne pokrm s jinou chutí a to je příjemné.
Květákové placičky
Placičky často chystáme z různých druhů zeleniny a květák není výjimkou. Oblíbený tvar, příjemná chuť a snadná příprava i pro začátečníky dělá z placek, karbanátků nebo placiček oblíbený oběd nebo večeři.
Konzervovaný květák
Při větší úrodě se jistě hodí připravit květák do zásoby na zimu. Můžeme ho jednoduše mrazit, naložit do slaného nálevu nebo zavařit v nálevu kyselém. Všechny tyto varianty zajímavě a příjemně obohatí náš jídelníček, zvlášť v kombinaci s další zeleninou.
Květák pečený a grilovaný
Netradiční úpravy květáku pro zpestření jídelníčku překvapí nejednoho mlsouna. Květák pod grilem, podávaný se sýrovou omáčkou, může být svátečním pokrmem i pro vegetariána. Taktéž pečený květák s orientální chutí nebo rizoto se šalvějí a mandlemi.
Komentáře