Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Adventní věnec můžeme upéct i z levného kynutého těsta. Poradíme s postupem
Zdroj: Toprecepty.cz

Adventní věnec nemusí být jen zelený. Krásný a voňavý je i věnec z kynutého těsta. Když ho hezky ozdobíme, pěkně vynikne na svátečním stole. Fantazii se meze nekladou a kromě toho pro vás máme malou inspiraci.

Adventní věnec můžeme upéct z vánočkového těsta, ale vzhledem k tomu, že výrobek během adventu vyschne a ztvrdne, je docela škoda plýtvat surovinami. Máme pro vás jiný návrh, možná ho oceníte spolu s námi.

Jak na levné kynuté těsto

Naučíme vás jednoduché a levné kynuté těsto, vhodné na výrobu figurek, betlémů a dalších ozdobných předmětů. Potřebujeme 800 g polohrubé mouky, 200 g hladké mouky, ½ l mléka nebo vody, 50 g cukru, 50 g oleje nebo sádla, 2 žloutky, 1 kostku (42 g) droždí a špetku soli.

Droždí rozmícháme s cukrem na kašičku, přidáme ostatní suroviny a vypracujeme hladké nelepivé těsto (pomoci nám může přístroj s hnětacími háky nebo pekárna), které necháme vykynout.

Jak vyrobit kynutý věnec

Postupujeme podle následujícího návodu:

  • Vykynuté těsto vyklopíme na vál a z něj odkrajujeme části, vyvalujeme „hady“ a splétáme je do copu. Cop stočíme do věnce. Spoj zakryjeme později. Věnec přeneseme na plech vyložený papírem na pečení a necháme vykynout.
  • Vaječný bílek vidličkou rozšleháme s trochou vody (1–2 lžíce) a věnec potřeme. Pečeme v předehřáté troubě při 180 °C dočervena.
  • Zbytek těsta rozválíme a vykrájíme z něj formičkami nebo podle šablony zvonky, stromečky apod.
  • Tyto drobné tvary přeneseme na jiný plech a po vykynutí také potřeme. Pečeme je zvlášť, protože se pečou rychleji.

Jak ozdobit kynutý věnec

A pak už nás čeká to nejpříjemnější:

  • Do čerstvě upečeného, ale již zchladlého věnce vyřízneme 4 otvory na svíčky. Drobné tvary přilepíme cukrovou polevou nebo připevníme pomocí párátka.
  • Když jej na závěr přizdobíme zelenými větvičkami (jehličnany, zimostráz), stužkami (zakryjeme spoj věnce) a třpytkami, bude krásnou ozdobou svátečního stolu.
  • Při jeho přípravě vám mohou pomáhat děti školního věku. A kdyby ne, mohou alespoň přihlížet, i tím se učí.

Přejeme hezké prožití adventního času.

 

 

Vánoce a vánoční cukroví

Vánoce patří k nejkouzelnějším obdobím v roce a nedomyslitelně k nim patří vůně domácího cukroví

Zpravidla se začíná perníčky, poté následují zástupci z křehkého těsta – vanilkové rohlíčky, linecké, pracny. Ke konci adventního období přijdou na řadu sněhové pusinky a kokosky. A nakonec dojde řada na nepečené druhy cukroví,  jakou jsou vosí hnízda a různé kuličky.

Mohlo by vás zajímat:

Linecké cukroví | Perníčky | Nepečené cukroví | Pracny | Vanilkové rohlíčkyKokosky | Vosí hnízda

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Marie

Náhodný recept Zobrazit více

Nejnovější recepty Více