Staročeské chlebové placky

zizala Kuchařka:

Slané pečivo 35 názorů

517

Suroviny

Těsto:
350 ml vlažné vody
1/2 kostky nadrobených čerstvých kvasnic
2 lžičky cukru
2 lžíce kvásku nebo octa
2 lžíce oleje nebo rozpuštěného sádla
260 g hladké mouky
125 g žitné chlebové mouky
125 g pohankové mouky
(nebo otrub a žitné celozrnné mouky - míchám podle toho, co mám zrovna doma, nebo jiné oblíbené chlebové těsto, mělo by obsahovat aspoň třetinové množství žitné mouky)
2 lžičky soli
Náplň:
tvaroh ve vaničce
sůl
jarní cibulka
Směs čerstvých bylinek:
pažitka
petrželka
kerblík
kopr
možno utřený česnek podle chuti
Recept si zatím oblíbilo 17 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. Těsto můžeme udělat v domácí pekárně nebo jak jsme zvyklí. Vykynuté ne moc tuhé těsto odebíráme po částech, každý kousek od prostředka ke krajům rozválíme na tenkou placku a pečeme ideálně na tálu kamen nebo na suché teflonové pánvi z obou stran, až máme na plackách zahnědlé puchýře.

  2. Potřeme tvarohem, který můžeme ochutit česnekem, osolíme, posypeme nasekanou cibulkou a bylinkovou směsí a přehneme na polovinu. Ihned podáváme.

Poznámka

Začátkem května jsme byli na Řemeslných trzích v Havlíčkově Brodě a placky nám tam moc chutnaly. Trochu jsem pátrala, ale na netu jsem našla jen všeobecné informace. Zkusila jsem tedy jedno z osvědčených chlebových těst a kupodivu je výsledek hodně podobný originálu.

Placky na trzích nabízeli i ve sladké variantě - potřené tvarohem a povidly, můžete vyzkoušet i to ;-)

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 108 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Staročeské chlebové placky

  • zizala zizala(autorka receptu)

    HANA: :-K:-K Moc děkuju za vyzkoušení a mám radost, že chutnalo ;-)

    Odpovědět

  • HANA HANA(neregistrovaný)

    placky du dělat znova, měli jsme je na ohni na kamenu pečené na sucho s čevabčiči a zeleninou, a prostě luxus, olizovali se i sousedi po ochutnání:-D:yes::yes:

    Odpovědět

  • Hanicka79 Hanicka79

    :-K není za co ;-)

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    Hanka: :-) Děkuji.

    Odpovědět

  • Hanka Hanka(neregistrovaná)

    Placky vypadají suprovně, dělala jsem něco podobného. Dneska jsme si pošmákli.
    Angelína: ta to zabila, vlastní hlouposti. Ta asi spálí i čaj :-p Jak se mohla odvážit to tu napsat a ještě se tak strapnit . :-D

    Odpovědět

  • zizala zizala(autorka receptu)

    já: Klid, někdo holt svou hloupost svalí na recept. Tomu se lze jen smát ;-):-)) A nenadávat, prosím, leda v duchu, taky to někdy dělám :-*

    Odpovědět

  • Kája Kája(neregistrovaná)

    Nic lepšího jsem ještě nejedl,hlupáci.

    Odpovědět

  • senky senky

    Tak jsem se pousmála nad komentářem angelíny;-) a recept uložila,protože mě teda její "zasvěcená zkušenost" v žádném případě neodradí:-D:-D

    Odpovědět

  • Irrena Irrena

    angelína:Angelíno ty si snad děláš srandu, opravdu jsem ještě od nikoho neslyšela že by mouka s droždím nakynula bez tekutiny.Myslím si že jsi pečení s droždím neviděla ani z rychlíku;-)Udělala jsi chybu tak ji alespoň přiznej:-//, autorka receptu s tím že se tobě nepovedly opravdu nemá nic společného;-)

    Odpovědět

  • hanahcotton hanahcotton

    angelína::-D:-D:-D tak to už jsem se dlouho nenasmála.....i když ono je to asi spíš k pláči, když někdo dává na odiv svoji hloupost......:no:to si z nás asi pěkně střílíš, když vypouštíš z pusy takové nesmysly, co :-?:-O:-D:-D A čekáš jaké budou reakce.:-S Protože jestli svá tvrzení myslíš vážně, tak tvé IQ asi nebude moc vysoké a selský rozum ti asi taky nic neříká;-)

    Odpovědět

  • srettka srettka

    chocolate:bingo,dobre prirovnani;-):yes:
    angelina: vis, me se taky obcas povedlo,ze jsem treba v kalupu zapomela dat do testa prasek do peciva,ale kvuli tomu nekomu nepokazim pohled na recept:-S chtit zazraky,kdyz se stane obycejna lidska chyba,kterou prece neni ostuda priznat. . .ale zakumuflovat ji krivym narcenim mi prijde fakt hloupe:no:

    Odpovědět

  • chocolate chocolate

    angelína:Droždí ti bez tekutiny mouku nenakyne, ono bez tekutiny ani nemá možnost jak vzniknout těsto.To je jako kdybys použila barvu na vlasy bez vyvíjecí emulze.V obou případech (ať už těsto nebo barva) jde o reakci dvou komponentů a jeden bez druhého nebudou fungovat.

    Odpovědět

  • spagetka spagetka

    angelína::-O:-O:-O:-O:-OTak to si nech patentovat, kterak ti nakyne těsto tím, že do mouky nadrobíš droždí a je to, mohla bys sem okamžitě šoupnout recept i s fotem? Přečti si o kynutých těstech na internetu, nebo v jakékoli kuchařce ;-);-);-)

    Odpovědět

  • angelína angelína(neregistrovaná)

    vodu jsem tam nedala vůbec - přehlídla jsem jí.
    Ale jakmile je tam droždí, tak přece mouka musí nakynout i tak - bez vody:-!:-!:-!
    A kdyby recept za něco stál, těsto by vykynulo i tak - jen díky droždí.:-S:-S:-//

    Odpovědět

  • cathleen cathleen(moderátorka)

    srettka: někdy mi tu fakt chybí smajloš, který si klepe na čelo...
    zizala: Placky mi "utekly", tak si je ukládám aspoň teď. Díky:-))

    Odpovědět

1 2 3 Další

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo