Polární chléb (severské chlebové placky)

magdalenka Kuchař:

Slané pečivo 4 názory

519

Suroviny

400 g hladké pšeničné mouky
100 g žitné tmavé chlebové mouky
1,5 KL soli
250-270 ml vlažné vody
40 g rozpuštěného sádla
-----------------------------
20 g čerstvého droždí
1/2 KL cukru
100 ml vlažné vody
Recept si zatím oblíbilo 19 kuchařů

Postup přípravy receptu

  1. V 100 ml vlažnej vody s cukrom oživíme droždie - asi 15-20 min.

  2. Obe múky zmiešame v mise so soľou, pridáme sádlo, postupne pridávame oživené droždie a vlažnú vodu.
    Vypracujeme plastické cesto, necháme prikryté v teple vykysnúť asi 60 minút.

  3. Po vykysnuté cesto rozdelíme na kúsky (ja som mala 12 ks, ale originál je menšie), zaguľatíme, prikryjeme a necháme stáť cca 15 min.

  4. Každý kúsok vyvaľkáme na placku hrubú asi 2-3 mm, prikryté znovu necháme cca 30 min. stáť - na papieri na pečenie na plechu.

  5. Po tejto dobe každú placku popicháme vidličkou (foto) a pečieme ich pri cca 220 st. asi 8-10 minút dobleda.

  6. Placky môžeme piecť aj na sucho na panvici, ja som použila grilovaciu panvicu. Z každej strany asi 3 minúty.

  7. Na snímke vľavo sú placky z rúry a vpravo z grilovacej panvice. Tie z rúry som trochu pripiekla, mali byť vybraté skôr.

Poznámka

Na Internete kolujú rôzne verzie (rôzne múky, rôzne koreniny, s ovsenými vločkami, s mliekom, aj so smotanou v ceste), toto je moja verzia. Konzumujeme ako bežné pečivo, prílohu a pod.

Přidat k oblíbeným Vytisknout recept


Pochutnali jste si? Sdílejte recept!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Recept sdílelo již 69 kuchařů a kuchařek

Ohodnoťte recept: Polární chléb (severské chlebové placky)

Přidat komentář

Tato webová stránka používá cookies pro vylepšení naších služeb. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zapomněl/a jsem heslo