Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Vánoční balíček za 499 Kč

Do obchodu

Jakou přílohu, zavářku nebo vložku máte v polévkách nejraději? Z našich receptů si vybere každý
Toprecepty.cz

Nejrůznější zavářky nejčastěji ochucují, zahušťují, doplňují a zpestřují čisté vývary z masa, kostí nebo zeleniny a zvyšují jejich sytivost.

Nejčastěji se používají do polévek čirých a masitých, kterým dodávají pestrost. Například vývar z hovězího masa můžeme podávat pokaždé s jinou zavářkou nebo vložkou a je tím pádem vždy jinou polévkou.

Zavářkami se rozumějí nudle, noky a knedlíčky i různé druhy kapání. Vložkami se myslí například svítky, celestýnské nudle, sedliny a krutonky. Vložky se připravují zvlášť a většinou se nabídnou v… Podívejte se na všechny knedlíčky nudle noky.

Nabídka zavářek je na našem webu opravdu bohatá.

Zavářky

Sem patří obilninové zavářky jako kroupy, krupky, rýže, vločky, krupice. Sypou se rovnou do vývaru a povaří doměkka. Nemělo by jich být mnoho, protože varem nabývají na objemu. V podstatě se dává přibližně 40 g na litr polévky.

Těstoviny

Těstoviny raději vaříme zvlášť ve vroucí osolené vodě, aby mouka na nich ulpívající nezakalila polévku a pak teprve vkládáme do vývaru nebo je nabídneme na talířku, aby si každý mohl dát, kolik potřebuje. Suchých těstovin vaříme asi 30-40 g na litr polévky.

Kapání a nočky

Kapání se dělá z vejce, špetky soli a hrubé mouky nebo jemné krupice. Do vejce rozšlehaného vidličkou malým pramínkem sypeme mouku a pomalu šleháme nebo promícháváme, až vznikne těstíčko, které přes vidličku kapeme do polévky a povaříme asi 3 minuty. Když těsto víc zahustíme moukou, můžeme pak lžičkou rovnou do polévky tvořit nočky, které vaříme v polévce asi 5 minut. Dávejte ale pozor, protože čím je hustší těsto, tím jsou nočky tužší. Navíc mouka bobtná postupně, takže ji sypeme pomalu a těsto necháme chvíli odstát. Příliš husté těstíčko můžeme naředit trochou vody nebo mléka. Na 1 l polévky stačí kapání nebo nočky z 1 vejce.

Knedlíčky

Knedlíčky jsou velmi oblíbenou zavářkou. Nejznámější jsou játrové, ale vynikající jsou i z droždí, míchaných vajec, slaninové, žemlové nebo morkové. Zavařujeme je přímo do polévky, kterou i ochutí nebo do vroucí vody. Knedlíčky děláme drobnější, jsou tím hezčí a lépe se konzumují. Děláme je ve velikosti vlašského, pro slavnostní příležitosti lískového oříšku. Těsto na knedlíčky nedělejte příliš husté, aby nebyly tvrdé. Na jednu porci polévky počítáme 3-5 knedlíčků. Když uděláme hmotu na knedlíčky řidší, můžeme přes haluškovač nebo cedník či struhadlo protlačit na např. oblíbenou játrovou rýži nebo nudle

Svítky

Svítky pečeme z vajec a mouky, krupice, strouhanky, krájené žemle apod. Pečeme na pánvi nebo pekáčku v troubě. Těsto můžeme ochutit bylinkami, hráškem, houbami, citronovou kůrou, ale i sekaným masem nebo šunkou. Nejjednodušší svítek je upečená nádivka do drůbeže. Hotový svítek krájíme na malá sousta a podáváme na misce, nezaváří se, ale vkládá do polévky.

Celestýnské a fritátové nudle

Ač si je lidé často pletou, je mezi nimi rozdíl. Celestýnské nudle jsou ze slaného palačinkového těsta, které po usmažení srolujeme a nakrájíme na nudle. Když tyto celestýnské nudle ještě osmažíme na másle nebo oleji do křupava, vzniknou nudle fritátové. Tyto nudle se nezaváří, ale vkládají do talířů a zalévají polévkou.

Přílohy k polévkám

Patří sem různé sýrové tyčky, krutonky, topinky, ztracená vejce apod. buď se vkládají do hotové polévky nebo se k polévkám přikusují.

Speciality

Sem můžeme zařadit různé sedliny, vložky nebo zavářky z odpalovaného těsta a smažené vložky jako smažený hrášek apod.

Polévky se díky různým zavářkám, vložkám a přílohám stávají vítanou pochoutkou.

Komentáře

Nejsou zde žádné komentáře.

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky

Každé ráno pro Vás vyberu osvědčené recepty a pošlu Vám je e-mailem. Vaše Marie

Přidejte se k více jak  100 000 odběratelům