Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Nepostradatelnou součástí italských lasagní je krémový bešamel, plátky těstovin, rajčatová omáčka, štědrá porce sýra a hovězí mleté maso. Zkuste ale lasagne na jaře trochu odlehčit a maso zaměnit za listový špenát.

Špenát už není pouze nepříjemnou vzpomínkou na školní jídelnu, ale je to ceněná superpotravina obsahující mnoho zdraví prospěšných látek. Náš receptář je plný chutných slaných, ale i sladkých špenátových receptů. My jsme pro vás vybrali recept, ve kterém je listová zelenina schovaná do lasagní.

Recept na špenátové lasagne

Na jeden pekáček budete potřebovat: 1 balení těstovin na lasagne (podle potřeby), 800 g mraženého špenátu, 1 cibuli, 4 stroužky česneku, 50 g másla, 3 lžíce hladké mouky, 400 ml mléka, 300 g tvrdého sýru, pepř, sůl, tuk na vymazání pekáčku a olej na osmahnutí cibule.

  • Cibuli očistěte a nakrájejte najemno. Na rozpáleném oleji nechte cibuli zesklovatět a přidejte prolisovaný česnek.
  • Přimíchejte špenát, který je ale potřeba nejprve nechat rozmrazit. Směs osolte, opepřete a krátce povařte. 
  • V hlubší pánvi nebo hrnci připravte bešamel: rozpusťte máslo, přisypte mouku, přilijte mléko, osolte a opepřete.
  • Navíc můžete bešamel ochutit strouhaným muškátovým oříškem. Nakonec do omáčky vmíchejte 1/3 strouhaného sýru.
  • Do vymazaného pekáčku navrstvěte lasagne. Nejprve dejte na dno trochu bešamelu. Na něj poklaďte plátky těstovin, špenát, bešamel, trochu sýru, opět těstoviny, a tak pořád dokola.
  • Poslední vrstvou by měl být bešamel pokladený bohatou vrstvou sýru. Zakryjte aluminiovou fólií a dejte do trouby předehřáté na 180 °C zapéct na 30 minut. Po této době alobal sundejte a nechte ještě asi 10 minut v troubě, dokud povrch nezezlátne.

Recept je tak snadný, že pokud vám zachutná, a my věříme, že určitě ano, při další přípravě ho už zvládnete udělat po paměti. Ale kdyby náhodou ne, určitě si videorecept níže přidejte do oblíbených.

 

Komentáře

Další tipy a triky

Naposledy jste si prohlédli