Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Velikonoce se staly velmi oblíbenými svátky, během nichž se peče a vaří mnoho dobrot. Boží hod velikonoční byl tradičně tím dnem, pro který je typické pravé a velké hodování. Na stole obvykle nechyběl masový vývar, telecí pečeně a také sladký beránek.

Po dlouhých dnech půstu bez konzumace masa nastává čas hodování a výtečných pokrmů. Kromě toho, že se pekly sladké moučníky jako mazanec, beránek či boží milosti, připravovala se i slaná velikonoční nádivka, telecí pečeně či vaječná tlačenka.

Velikonoční polévka

Na Boží hod velikonoční se velmi často vařil masový vývar či svěží jarní polévka. V oblasti severní Moravy se připravuje tzv. šmigrustovka - tato polévka se skládá z vývaru z uzeného masa, z nakrájených vykoledovaných vařených vajec a klobásy.

Hlavní jídlo

Končí půst a začínají bujaré oslavy, na Bílou sobotu se chystala především velikonoční nádivka s kopřivami a na Boží hod velikonoční bývalo zvykem podávat na svátečním stole mladé kůzlečí či jehněčí maso, případně králíka.

Moučníky

K Velikonocům jednoznačně patří pečení sladkých moučníků. Podle tradice se připravují na Bílou sobotu beránek i kynutý mazanec, tyto moučníky mají být nachystané k nedělnímu svatému pomazání. Na Velikonoční pondělí ještě smažíme boží milosti.

Mezi oblíbené a zároveň tradiční moučníky řadíme i jidáše z kynutého sladkého těsta, které se pekly na Zelený čtvrtek. Tuto dobrotu si můžete připravit podle videoreceptu:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přidat komentář

Další tipy a triky