Velikonoční tradice a recepty: Svátky jara voní mazancem a nejsou jen o pomlázce

26. 3. 2021 09:00

Ostatní Václav Roman

Zdroj: Pixabay Zdroj: Pixabay
Velikonoce jsou nejvýznamnějším křesťanským svátkem. Jsou spojeny s řadou lidových tradic a zvyků. K velikonočním svátkům se také váže velké množství receptů.

Mazanec – tradiční symbol Velikonoc

Jen málokdo si dovede představit Velikonoce bez mazance. Těsto na něj by se mělo zadělávat na Bílou sobotu. Upečený mazanec se pak tradičně o Velikonoční neděli odnášel do kostela ke svatému pomazání, čímž pravděpodobně vznikl název mazanec.

Mezi recepty je z čeho vybírat. Pokud vás zajímá historie, můžete se podívat, kde se vlastně mazanec vzal.

Nejoblíbenější recepty

Na přípravu tradičního mazance se můžete podívat v následujícím videoreceptu: 

 
Za vyzkoušení rozhodně také stojí hrníčkový mazanec naší babči:
 
 
Další možností je Krakonošův mazanec:
 
 
Pokud si chcete obzvlášť pochutnat zkuste recept na vláčný velikonoční mazanec:

Milovníci trilogie Slunce, seno by rozhodně měli zkusit mazanec od Helenky Růžičkové:

 
Luxusně nadýchaný velikonoční mazanec je skutečně luxusně nadýchaný. Jako peříčko:
 

Chuťově výborný je velikonoční mazanec bez kynutí:

Osvědčenou klasikou je tvarohový mazanec. Je vláčný a sladký právě tak akorát:

Další klasikou je velikonoční mazanec od babičky. Co je od babičky, nemůže být nikdy špatné:

Nadýchaný a vláčný mazanec nebude ozdobou velikonočního stolu dlouho. Rychle se po něm zapráší:

 

Velikonoční beránek

Vedle mazance patří k symbolům Velikonoc neodmyslitelně také beránek, který se peče na Boží hod velikonoční. Jde o symbol čistoty a nevinnosti. Tradice velikonočního beránka je stará tisíce let.

Nejoblíbenější recepty

Velikonoční beránek může být sladký, ale také slaný. Záleží, jakému dáváte přednost. Připravit klasického velikonočního beránka můžete podle následujícího receptu:

Také u beránka je z čeho vybírat. Způsobů jeho přípravy existuje nepřeberné množství. Ale to nejdůležitější na závěr: mandle použijte jako oči, lískový oříšek jako nos.

Krásně voňavý a nadýchaný je také šlehačkový beránek. Aby se velikonoční beránek na svátečním stole krásně vyjímal, nezapomeňte jej ozdobit mašlí.

Další možností je piškotový velikonoční beránek:

Výborný a rychlý na přípravu je biskupský beránek:

A nic rozhodně nezkazíte, když beránka vylepšíte vaječným likérem:

Vajíčka, kam se podíváš

Velikonoce jsou také sezónou vaječných receptů. Jenomže připravit pokrm z vajec není jen tak. Vejce je nejprve třeba správně vybrat, skladovat i uvařit...

Ani uvařením to však nekončí. K tomu, co se nachází pod skořápkou, je také třeba se umět správně dostat. Naskýtá se otázka, jak takové vejce co nejsnáze a nejlépe oloupat:

Nejoblíbenější recepty z vajec

Stává se, že se vám doma po Velikonocích sejde větší množství vajec, než jste schopni naráz zkonzumovat. Naštěstí je tu poměrně dost receptů, jak s nimi naložit. Jednou z možností je vaječná tlačenka:

Pro vejce najdete uplatnění také ve velikonoční nádivce:

Na přípravu velikonoční nádivky se můžete podívat také ve videoreceptu:

 
Receptů na její přípravu je opět více:

Další oblíbené velikonoční recepty

Mazanec a beránek není zdaleka všechno. Na velikonoční sváteční tabuli patří více dobrot. Například dozlatova propečené velikonoční jidáše:

 
Nabízí se také zpestření pizzou:

Pokud jste milovníci masa, máme pro vás recept, který vás zcela jistě dokonale zasytí. Jedná se o velikonoční hlavičku:

A na závěr východniarska paska neboli velikonoční koláč k šunce a klobáse:

Velikonoční dekorace

Když máte napečeno a navařeno, zbývá slavnostně vyzdobit stůl, na kterém se budou dobroty servírovat. Ale ono to není jen tak.

Líbí se Vám článek? Sdílejte jej svým přátelům!

Sdílet na Facebooku Poslat emailem

Článek sdílelo již 32 kuchařů a kuchařek

Recepty k tomuto článku

    Ke článku nejsou žádné komentáře.

    Přidat komentář

    Další články

    Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!

    Dortové trendy roku 2021: Ochutnejte zábavný jelly cake nebo okouzlující flower cake!

    Pokud rádi pečete dorty, zkuste si doma udělat také letošní cukrářské hity. Se želatinou, plné…
    Hurá na jahody! Deset nejlepších a prověřených míst, kam vyrazit na samosběr

    Hurá na jahody! Deset nejlepších a prověřených míst, kam vyrazit na samosběr

    Sladké, šťavnaté plody nám každoročně zlepšují náladu už před prázdninami. Sezóna českých jahod…
    Znáte francouzský sendvič pan bagnat? Variace salátu v bagetě vás možná překvapí!

    Znáte francouzský sendvič pan bagnat? Variace salátu v bagetě vás možná překvapí!

    Milujete sendviče, ale raději byste si možná dali salát… Nebo se nemůžete rozhodnout? Co takhle…
    Sezóna českých jahod se blíží! Víme, kdy se letos začne sbírat i jaká bude úroda

    Sezóna českých jahod se blíží! Víme, kdy se letos začne sbírat i jaká bude úroda

    Každý rok se na ně těšíme a i letos už se blížíme do cílové rovinky! Sladké plody z českých záhonků…
    Retro okénko: Tradiční lékorky vznikly díky nervóznímu manažerovi s děravýma rukama

    Retro okénko: Tradiční lékorky vznikly díky nervóznímu manažerovi s děravýma rukama

    Jako malí jsme je milovali a někteří z nás si je možná sem tam dopřejí i v dospělosti. Barevné…
    Kuchař radí, jak probudit smysly po nemoci. Pomůže chilli, citron i parmazán

    Kuchař radí, jak probudit smysly po nemoci. Pomůže chilli, citron i parmazán

    Mezi časté příznaky onemocnění covidem patří ztráta čichu a chuti. Ve většině případů se sice oba…
    Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma

    Dejte kafe k ledu: Osvěžující espresso tonic je hit kaváren. Udělejte si ho doma

    Máte chuť na kafe i limonádu a nemůžete se rozhodnout, čemu dát přednost? Spojte to! Studené kávové…
    Jak chutná smrk? Z jeho výhonků vyrobíte skvělé želé, ale i zázračný sirup

    Jak chutná smrk? Z jeho výhonků vyrobíte skvělé želé, ale i zázračný sirup

    Milujete vůni lesa? Pokud máte možnost, vyrazte tam právě teď a natrhejte si zdraví prospěšné…