Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Čím si vyčistit zuby, když nemáte pastu? Pomůže kokos i slupka od banánu
Zdroj: Freepik, drobotdean

Zubní pasta je v našich očích samozřejmost, která je vždy po ruce. Může se ale stát, že neplánovaně přespíte někde, kde pasta není, nebo třeba zapomenete koupit novou tubu. Ani tak se ale nemusíte smiřovat s nevyčištěnými zuby. Čím ve spíži se dá pasta nahradit?

Jde to i bez chemie!

Možná už se vám někdy stalo, že jste se neplánovaně probudili na nečekaném místě, zapomněli koupit novou tubu, anebo prostě jen před dovolenou nepřibalili tu starou; zubní pasta je sice něco běžného a každodenního, ale i tak se může stát, že k ní nemáme přístup. Fungovat ale bez vyčištěných zubů, riskovat tak zdravý chrup a navíc ještě děsit okolí špatným dechem, to není nic příjemného. Naštěstí se zubní pasta dá nahradit i přírodní cestou za pomoci něčeho, co najdete ve většině spíží.

Dobré je také vědět, že pasta má při čištění spíše psychologický efekt a dodává svěžest a zpříjemňuje proces. „Nejdůležitější je způsob čištění a výběr kartáčku – tedy jak čistíte, nikoli čím,“  řekla v rozhovoru pro ProŽeny.cz MUDr. Taťána Vrbková, členka Odborné skupiny pro dentální zdraví a prevenci při České stomatologické komoře. Můžete se tedy klidně obejít i zcela bez pasty a zuby si vyčistit jen vodou.

Zároveň ale klidně zkuste využít tuhý kokosový olej. Nandáte jej na kartáček stejně jako pastu, jen zhruba ve třetinovém množství oproti dávce pasty, na kterou jste zvyklí. Kokosový olej zuby čistí, při dlouhodobém používání pomáhá jejich bělení, především ale vyživuje dásně díky obsahu prospěšných látek, jakými jsou třeba vitamíny E a K, kyselina fenolová či železo.

Jedlá soda pro zářivý úsměv

Babské rady napovídají sypat si na kartáček pod pastu každý den trochu jedlé sody, což má zaručit vybělení chrupu. Už to, že se soda dá využít na domácí čistění vodního kamene, vám jistě napoví, že dávat si ji na zuby může mít za následek poškození skloviny. Lepší je zvolit kurkumu, která má coby léčivé koření stálé místo v ajurvédské medicíně. Kurkuma je totiž antiseptická a antibakteriální. Smíchejte ji s vodou na kašičku a použijte místo pasty. Jen se připravte, že kromě zubů budete mít vše žluté - takže kartáček i jazyk. Pokud kurkumu smícháte s citronem, znásobíte bělící účinek pasty.

Jak si vyčistit zuby, když nemáte ani pastu, ani kartáček? Sežeňte si banánovou slupku a jejím vnitřkem důkladně zuby vydrhněte. Stejnou službu udělá i slupka od citronu, ale ta je výrazně hořčí. Obecně platí, že ovoce a zelenina konzumované za syrova dokážou ze zubů stáhnout plak a zrníčka v lesních plodech, třeba v jahodách, mají také čistící účinek. Dejte si tedy místo čištění zubů ke snídani zeleninový či ovocný salát a máte vystaráno. Ale pozor! Po konzumaci si pusu vypláchněte čistou vodou, kyseliny obsažené v ovoci a zelenině by při dlouhodobém působení mohly zničit sklovinu.

Mohlo by vás zajímat

Související obsah

Marie

Náhodný recept Zobrazit více