Stovky let slavná houska s dírou uprostřed. Kdo vymyslel bagel?
2. 7. 2021 Historie a zajímavosti
Není to ani chleba, ani houska, ani preclík, ale má v sobě od každého něco. Kulaté pečivo bagel v posledních letech zdomácnělo i u nás. Víte, jak se připravuje a kde má původ?
Historie bagelu
Jako u mnoha jiných věcí, je to i s vynálezem historicky prvního receptu na bagel asi složitější. Publikace Food and Drink in Medieval Poland: Rediscovering a Cuisine of the Past uvádí, že nejstarší známou zmínku o vařeném a následně pečeném chlebu ve tvaru kroužku lze nalézt v arabské kuchařské knize už ze 13. století. Nicméně chléb podobný bagelům, tedy spíše takový větší preclík, byl známý také v Polsku na začátku 14. století pod názvem obwarzanek. Podle Marie Balinské, autorky knihy The Bagel: The Surprising History of a Modest Bread existuje několik teorií, jak se do Polska bagely dostaly. Jednou z nich je, že podobné prstencové pečivo s sebou přinesli němečtí přistěhovalci ve 14. století. Kulaté klášterní preclíky se totiž snadno navěsily na tyč nebo provázek a mohly se tak dobře přenášet na trh, kde se prodávaly. Ovšem ve stejné době, kdy Němci pronikali do Polska, se tam dostávalo také velké množství Židů. Těm bylo sice původně zakázáno péct a prodávat chléb pro komerční účely, ale na konci 13. století vydal polský kníže Boleslav Pobožný průlomový zákoník, který říkal, že „Židé mohou svobodně kupovat a prodávat a dotýkat se chleba jako křesťané.“ V určitém okamžiku bylo podle této teorie Židům povoleno pracovat s vařeným chlebem a oni tak vytvořili bagel, aby vyhověli nařízení.
Mohlo by vás zajímat
A konečně, ještě jedna verze datuje vznik prvních bagelů do konce 17. století v Rakousku. Tahle teorie tvrdí, že bagely vynalezl v roce 1683 vídeňský pekař, který se tak snažil vzdát hold polskému králi Janu Sobieskému. Vzhledem k tomu, že král byl známý svou láskou ke koním, rozhodl se údajně pekař vytvarovat těsto do kruhu, který vypadal jako třmen - německy beugel. Tak si vyberte! Jisté je, že vařený a posléze pečený chléb je velmi oblíbený kromě Polska také v Severní Americe, zejména ve městech s početným židovským obyvatelstvem.
Mohlo by vás zajímat
Ani pečený, ani vařený
Uvnitř chutná často jako chleba, křupavou kůrku má jako rohlík či čerstvě upečená houska a zvenku vypadá jako „těhotný preclík“. Bagel je skutečně takový pečivový mix. Má hutný, velmi často chlebový vnitřek s křupavou a karamelovou kůrkou na povrchu, která je výsledkem krátkého vaření v mírně oslazené vodě a následným pečením v troubě. Možná to zní trochu složitě, ale není. Kdo umí udělat kynuté těsto, nebude mít ani s vařením a pečením bagelu problém.
Mohlo by vás zajímat
Čím jej naplnit
Samozřejmě, že stačí klidně jen máslo a šunka, ale byla by to škoda. Lahodné pečivo si žádá i lahodnou náplň. „Jednoznačně nejznámější newyorskou klasikou je bagel se smetanovým sýrem, uzeným lososem, kapary a špenátem,“ říká pro Toprecepty.cz Kristýna Gabalcová z podniku Bagel Lounge a dodává, že bagel má tu výhodu, že se dá připravit nasladko i naslano, a to jak samotné těsto, tak i náplň bagelu. Do těsta se mohou přidat rozinky, kousky čokolády, ale i olivy nebo koření. Stejně variabilní může být i náplň, od nutelly s banánem po slaninu s vejcem a salátem. Pokud se pro bagel rozhodnete, udělejte si jej třeba podle tohoto receptu. Jakou náplň pak zvolíte, je jen na vás!
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Přehled nepečeného cukroví jako inspirace. Nebojte se popustit uzdu fantazii
Připravuje se nejčastěji z piškotových drobečků, nadrcených sušenek, oplatků plněných i neplněných, doplněné mletými ořechy, kokosem nebo mandlemi,… Číst více
Kalendář vánočního pečení: Na co se zaměřit ve čtvrtém adventním týdnu? Především na nepečené cukroví, náplně a vánočky
Zaměříme se na nepečené cukroví, k výběru máme mnoho lahodných a jednoduchých druhů. Také upečeme vánočku, případně i závin s jablky, a další zákusky… Číst více
Nejlepší masové kuličky jsou ty ze Švédska: Připravte si je podle originálního receptu!
Jde sice o jednu z nejslavnějších gastro… Číst více
Vyzkoušeli jsme připravit domácí zeleninové chipsy: Jsou lepší z friťáku, sušičky nebo z trouby?
Chipsy neboli brambůrky miluje snad každý.… Číst více
Britskou specialitu octové brambůrky zvládnete připravit i sami: Delikatesa v anglickém stylu vás ohromí netradiční chutí
Pokud jste někdy byli v Anglii, určitě brambůrky… Číst více
Tipy a rady, aby byly vaše nepečené kuličky dokonalé. Tohle zaručeně pomůže!
Do nepečených kuliček můžeme příhodně zpracovat zbytky po pečení cukroví, úlomky i méně podařené kousky, použitelné zbytky krémů i mletých nebo… Číst více
Jak tvarovat kuličky z nepečeného těsta? A co když se nám rozpadají? Zvládneme to snadno, stačí použít jednoduché rady
Vzhledem k tomu, že se do kuliček často snažíme zpracovat "zbytky", což znamená např. rozlomené kousky různých druhů cukroví, může se stát, že… Číst více
Medovníkové kuličky: Na tohle nepečené cukroví stačí jen 3 ingredience a 10 minut času. Zvládnout se dá i v polední pauze
Medovník, Marlenka, perník… jen stěží byste našli… Číst více
Hledáte levné a zdravé cukroví? Takové, které neobsahuje žádný tuk, ani přidaný cukr? Vyzkoušejte třeba jáhlové kuličky
Nejdříve uvaříme jáhly. Před vařením je obvykle několikrát spařujeme horkou vodou, poté je uvaříme ve vodě - na jeden díl jáhel použijeme dva až dva… Číst více