Jak na chilli con carne: Texaské jídlo z masa, papriček a čokolády vás nadchne!
10. 1. 2022 Vaření
Chilli con carne je ideální jídlo na zimní měsíce. Jak již jeho název napovídá, jednou z jeho hlavních ingrediencí jsou chilli papričky, které dokážou dokonale rozpálit a ještě podpořit imunitu. Kombinace mletého masa s fazolemi spolehlivě a zdravě zasytí a navíc není nijak náročná na přípravu.
Jídlo z jednoho hrnce
Pokud nevíte, co udělat z mletého masa a na boloňské špagety už nemáte chuť, je chili con carne báječnou alternativou. Jde vlastně o dokonalé jídlo z jednoho hrnce, kterým nakrmíte i větší množství strávníků. Je tak i ideálním jídlem na nějaou party či oslavu, jen je třeba si ověřit, zda účastníkům nevadí pálivé pokrmy. Samozřejmě můžete chilli papričky vynechat, pak už ale těžko můžete jídlu říkat chili con carne. V překladu ze španělštiny totiž název znamená jednoduše chili s masem.
Původně bez fazolí
Přestože mnozí chili con carne považují za typické mexické jídlo, ve skutečnosti jde o pokrm z amerického státu Texas, ba dokonce o texaskou národní specialitu. Na severu Mexika jej ale s oblibou vaří taktéž. V Texasu mu ale neříkají chili con carne ale jen chili a dokonce do původní verze nepatří ani fazole. Chili bez fazolí se někdy dává i do hot dogů či burgerů místo masa a párku, nebo se masovou směsí přelévají hranolky nebo nachos a pak se zapékají se sýrem čedar, pro milovníky extra pikantních chutí je možné vše ještě dochutit papričkami jalapeño. Podle knihy The Chili Cookbook jídlo podobné dnešnímu chili jedli již staří Aztékové v jejich hlavním městě Tenochtitlánu, dnešním Mexico City, jak popsal roku 1529 ve svých spisech františkánský mnich Bernardino de Sahagún. První recept na chili se pak objevil až v 19. století, šlo tehdy o jídlo pro vojáky během mexicko-americké války. Podle stránek Whatscookingamerica.net se chili con carne nejvíc zpopularizovalo díky Kolumbijské výstavě, jež se konala v roce 1893 v Chicagu. Chili tu prodávali u stánku ze San Antonia, mnoho lidí pokrm nadchl a tak se rozšířil po celém jihu a západě USA. Na počátku dvacátého století už dokonce po celém Texasu existovaly speciální chili salony a každý připravoval své vlastní chili podle tajného receptu. Postupně se tyto salony začaly otvírat i mimo Texas.
Lepší díky čokoládě nebo kávě
Chili con carne je prospěšné nejen díky chilli papričkám, které podle webu Healthline.com výborně prokrví organizmus, jsou skvělým antioxidantem, ulevují od bolesti a pomohou vám shodit i přebytečná kila. Papričky je nejlepší použít čerstvé, případně se ale dají nahradit mletými, pokud chcete méně pálivý pokrm, stačí zvolit jen pálivou papriku. Kromě chilli do jídla patří i rajčata, červená paprika a hlavně fazole, někdy i kukuřice, a samozřejmě cibule a česnek. Díky této kombinaci je pokrm rovněž ideálním zdrojem vlákniny a bílkovin. Základem chili con carne je mleté maso, nejlépe hovězí. Šťavnatější bude, když použijete směs hovězího a vepřového masa, případně můžete zvolit i mleté drůbeží nebo jehněčí. Vegetariáni maso nahrazují sójovým masem, tofu nebo vařenou cizrnou. Specifickou chuť a vůni dodává chili con carne aromatické koření, jako je římský kmín, ale třeba i skořice, muškátový oříšek, hřebíček a nové koření. Důležité je hlavně jídlo dlouho dusit, aby maso změklo, ale také, aby se dokonale prolnuly všechny chutě. Na ozdobení lze přidat i čerstvý koriandr, který je populární nejen v asijské, ale i v mexické kuchyni. Díky fazolím může být chili con carne plnohodnotným pokrmem i bez přílohy. Pokud ale po nějaké toužíte, nejčastěji se chilli con carne podává s rýží, případně s tortillou či s nachos. A ještě pár tipů na závěr, do chili con carne se přidává i trocha cukru na zmírnění kyselosti rajčat, zkuste jej ale nahradit kouskem hořké čokolády, která chuť jídla ještě víc pozvedne. Podobně můžete chuť chili con carne doladit trochou vína či bourbonu, sójovou, worcesterskou nebo rybí omáčkou, pár kapkami vinného octa, ale i menším množstvím mleté či instantní kávy, která dodá chuti chili con carne hloubku hlavně právě v kombinaci s čokoládou.
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Matcha Tea
Matcha Tea je druh zeleného čaje, který pochází z Japonska, a má blahodárné účinky pro lidské zdraví. Na Dálném východě je tento elixír užíván více… Číst více
Jak skladovat a zpracovat meruňky? Máme pro vás osvědčené tipy
Meruňkám se daří ve vinorodých oblastech. Jsou náročnější na podmínky a prostředí než broskvoně. U nás se pěstují plstnaté druhy, které jsou… Číst více
Jak zpracovat jeřabiny a arónie. Hodí se hlavně ke zvěřině a hovězímu masu
Jeřabiny ke konzumaci dělíme na jeřáb sladkoplodý a černoplodý (aronie). Jeřáb sladkoplodý má oranžovočervené kulaté plody, aronie je temně modrá až… Číst více
15 receptů na bramborové moučníky: Brambory jim dodají vláčnost a kyprost
Do těst na více či méně známé moučníky se brambory přidávají již uvařené. Důležité však je, aby byly řádně vychladlé, proto je nejlepší brambory… Číst více
18 receptů na sladké obědy: Vzpomínky na prázdniny u babičky ožijí u vašeho stolu
Máte po krk neustále se opakujících slaných obědů? Vybočte ze zažitého kolotoče a dopřejte si pro změnu sladký oběd, kterým překvapíte dospělé a… Číst více
Teplé nápoje pro chladné dny. Recepty nejen na zahřátí
Jakmile klesnou teploty a nastanou chladné večery i dny, balíme se do teplejších svršků a máme chuť na teplé nápoje, které nás zahřejí. Můžeme se… Číst více
Máta má kromě příjemné vůně a chuti také mnoho příznivých účinků na naše zdraví. Poradíme, jak ji sbírat a využít
V zahradě je máta téměř plevel, doporučuje se pěstovat ji v kontejnerech, aby se zabránilo invazi do ostatních záhonů. Zahání mšice, myši, mravence a… Číst více
16 receptů na oblíbené sladké obědy, večeře a moučníky z brambor
Naše babičky říkaly, že když doma nic není, brambory, mouka a vejce jsou vždy. Z této trojice lze připravit mnoho pokrmů, které nasytí celou rodinu.… Číst více
Zahřejte se domácím pečeným čajem! Tady jsou 4 skvělé recepty, které musíte zkusit
Pečený čaj je čím dál populárnější lahůdka, která… Číst více
Přečtěte si Zobrazit více