

Mexické chilli con carne
Suroviny
- 1 lžíce oleje
- 1 velkou cibuli
- 1 čerstvou červenou papriku
- 2 stroužky česneku
- 1 lžičku chilli (nebo raději méně)
- 1 lžíci mleté sladké papriky
- 1 lžíci římského kmínu
- 500 g mletého hovězího masa
- 300 ml hovězího vývaru
- 400 g konzervovaných rajčat
- 1/2 lžíce sušené majoránky
- 2 lžičky rajčatového protlaku
- 400 g sterilovaných červených fazolí
- sůl
- čerstvě mletý pepř
Postup přípravy receptu
Připravte si zeleninu. Nakrájejte cibuli na kostičky zhruba o půlcentimetrové hraně. Papriku nasekejte přibližně na centimetrové kostky. Nakonec oloupejte a nakrájejte česnek.
Postavte pánev na střední plamen. Nalijte do ní olej a nechte ho minutku nebo dvě rozpálit. Do rozžhaveného oleje vhoďte cibuli a za pravidelného míchání ji asi pět minut smažte. Měla by změknout a zesklovatět. Pak přisypte česnek, kostičky papriky, chilli, sladkou papriku a kmín. Za stálého míchání smažte ještě pět minut, dokud se všechny vůně pěkně nepromísí.
Teď osmahněte maso. Trochu ztlumte plamen, přidejte do pánve mleté maso a vařečkou se ho snažte rozdělit na co nejmenší kousky. Počítejte s tím, že olej s cibulí a kořením bude trochu prskat. Asi pět minut rychle míchejte tak, aby se maso rozdělilo do hrudek a bylo stejnoměrně opečené. Udržujte střední plamen – maso by mělo být dokřupava usmažené, nikoli dušené. Pokud byste ho ale smažili příliš zprudka, hrozí, že česnek zhořkne a přichytí se ke koření.
Na řadě je omáčka. Vývar přilijte do pánve. Totéž proveďte s konzervovanými rajčaty. Potom přisypte majoránku, cukr, sůl a pepř. Na závěr přidejte rajčatový protlak a všechno ještě jednou důkladně promíchejte.
Poduste maso s omáčkou. Přiveďte směs k varu, zamíchejte a přiklopte pokličkou. Co nejvíc stáhněte plamen a nechte všechno dvacet minut probublávat. Občas zamíchejte a zkontrolujte, jestli se omáčka nepřichytává nebo zda se příliš neodpařila. Pokud ano, přidejte dvě lžíce vody a podívejte se, jestli jste opravdu ztlumili plamen na minimum. Správně podušené chilli con carne by mělo být husté a šťavnaté.
Nakonec přidejte fazole. S pomocí cedníku je slijte a přidejte do pánve. Znovu pokrm přiveďte k varu a ještě deset minut ho povařte. Jestli se vám zdá omáčka příliš hustá, přilijte trochu vody. Ochutnejte a podle potřeby dokořeňte; je pravděpodobné, že jídlo bude potřebovat víc soli a pepře, než jste čekali. Potom už jenom odklopte pokličku a nechte chilli con carne aspoň deset minut odstát. Vydržte to – je to opravdu důležité, aby se chutě rozložily a maso nasáklo všechny vůně.
Sdílejte recept s přáteli
Alternativy k tomuto receptu
Komentáře k receptu Mexické chilli con carne
-
Mám rád chilli, ne moc fazole. Ale recept jsem vyzkoušel, dík za něj. Postup popsán velice dobře. Dnes už mám rád i fazole. Po prvním vaření jsem provedl dvě změny. Mleté hovězí jsem osmahl na zvlátní pánvi na sádle, aby bylo křupavé a teprve potom ho přidal k základní pánvi s cibulí a paprikami. Druhou změnou je větší množství fazolí. Na půl kila sekané doporučuje recept 40 dkg fazolí z konzervy, což se mi zdá málo, dávám dvojnásobek a je to ok. Jinak dobrý recept ve srovnání s podobnými.
-
hned bych si dala
-
Chilli con carne je u nás oblíbené
Chtěla jsem k některému rcp zde přidat fotky a koukám,že tento je tady takový samičký bez fota
Kromě bodíku přidávám foto,které není problém vymazat,až bude vlastní -
Voní to až sem
-
Občas toto jídlo taky vařím a dávám jako srettka kousek víc procentní čokolády. Teď jsem ho docela dost dlouho nedělala.
-
výborné jídlo a krásný popis..
-
miluju tohle jídlo
na závěr dávám ještě kostičku hořké čokolády
sakra, dala bych si