Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Zázrak jménem jackfruit: Plody exotického chlebovníku snadno upravíte jako maso. Poradíme, jak na to!
Zdroj: Unsplash, Nadine Primeau

Nejen sójové maso či tempeh se dají použít jako náhražka toho normálního. Vegani a vegetariáni si rádi pochutnávají na steacích z luštěnin, plátcích masa z bílků nebo z pšeničného lepku. Víte, ale že dokonalou náhražkou je i asijské ovoce jackfruit? Stačí správné dochucení a chutná jako trhané maso.

Překvapení pod slupkou

Už jste někdy o ovoci jménem jackfruit slyšeli? Česky mu říkáme chlebovník a chlebovníky jsou i stromy, na nichž ovoce roste. Ty jsou naopak podle ovoce označovány jako jacktree. Konkrétně jde o chlebovník různolistý, který ovšem nelze zaměňovat s chlebovníkem obecným, jehož plody se jackfruitu hodně podobají. Podle webu Worldatlas.com se chlebovníky vyskytují v zemích jižní a jihovýchodní Asie, dorůstají výšky až 30 metrů a ani jejich plody nejsou žádní prcci – ovoce běžně váží kolem 10 kg, nejurostlejší kousky ovšem mohou mít až 30 kg, a řadí se dokonce mezi největší ovoce světa. Na první pohled možná jackfruit nevypadá úplně vábně. Pro svůj oválný tvar a zelenou slupku plod tak trochu připomíná obří avokádo, jeho slupka je ale zvrásněná. Když ovšem ovoce rozkrojíte na poloviny, odhalí se žlutá dužina rozdělená na malé trojúhelníkové na povrchu lehce oslizlé a lepivé kousky, které jsou pokryté tenkou blankou, jíž je nutné oloupat. Je to poměrně složité a lépe to jde, když si ruce či nůž potřete olejem. Uvnitř každého kousku se ukrývá ještě semeno, které se dá rovněž konzumovat, jen se musí opražit, upéct či uvařit. Pak semínka chutnají trochu jako para ořechy a dají se zpracovat podobně jako jedlé kaštany. Samotná dužina je sladká, krásně šťavnatá, připomíná trochu mango v kombinaci s ananasem, ale i s hruškami nebo broskvemi. Zajímavá je její masitá a vláknitá struktura, díky níž se ovoce bezvadně hodí i jako náhražka masa. Když jej vhodně ochutíte, ani nepoznáte rozdíl. Jeho výhodou navíc je, že oproti jiným náhražkám neobsahuje žádný lepek.

Ovoce, po kterém neztloustnete

Jackfruit má spoustu dalších předností. Obsahuje spoustu vlákniny, proteinů, vitaminů a minerálů. Podle webu Webmd.com je bohatý hlavně na vitaminy A, B i C, draslík a antioxidanty. Výživově by se dal připodobnit banánům jako dokonalý zdroj karbohydrátů. Výjimečné je na něm i to, že obsahuje poměrně málo kalorií. Podle webu Kaloricketabulky.cz je ve 100 g čerstvého ovoce pouhých 92 kcal. Čerstvé kousky ovoce si nejlépe vychutnáte samotné nebo do různých salátů. Dají se z něj udělat i různé džemy, želé nebo zmrzlina. V Indonésii z něj připravují také pálenku. Je možné jej použít i do mnoha dezertů, vynikající je v kombinaci s kokosovým mlékem. Chcete-li plody tepelně upravovat, je lepší zvolit ty méně zralé. Naopak ty hodně zralé je třeba rychle sníst. Jackfruit se dá koupit i v konzervě, tam vám aspoň odpadne starost s loupáním velkých plodů. U nás jej nejčastěji pořídíte v sušené formě.

Použijte jackfruit do tacos

Naslano jako maso lze upravit nejen čerstvý či mražený jackfruit, ale i ten kompotovaný nebo sušený. Většinou se používá místo trhaného vepřového masa nebo grilovaného kuřecího masa, jejichž strukturu nejvíc připomíná, dá se ale připravit i jako mleté maso ve formě různých burgerů, karbanátků nebo v tacos. Můžete jej vařit, péct, grilovat i smažit v oleji jako hranolky. Vynikající je rovněž v pokrmech zvaných curry – směsích masa a zeleniny obvykle v pikantní kokosové omáčce, jež se většinou podávají s rýží. Protože je jacfruit exotické ovoce, v guláši by se asi úplně nejlépe nevyjímal, nejlépe ho tedy uplatníte v exotických pokrmech. Dobře jej dochutí sójová omáčka, chilli papričky, koriandr nebo třeba limetky. Směs na přípravu „masového“ pokrmu z jackfruitu koupíte i v některých obchodech se zdravou výživou. Použít ovšem můžete i obyčejnou kompot, který slijete a propláchnete vodou.

Zkuste třeba tyto jednoduché veganské tacos. Budete potřebovat: 2 konzervy chlebovníku ve vodě nebo ve slaném nálevu nakrájené na plátky, 1 lžíci oleje, 1 žlutou cibuli nakrájenou na plátky, 4 drcené stroužky česneku, ½ šálku zeleninového vývaru nebo vody, 1 lžíci agáve sirupu, šťávu z ½ limetky, 2 lžičky chilli, 1 lžičku římského kmínu, 1 lžičku uzené papriky, ¼ lžičky soli, 8 placek na taco, tvrdých nebo měkkých, 1 avokádo nakrájené na plátky, ¼ červené cibule nakrájené na tenké plátky, ¼ šálku nahrubo nasekaného koriandru a klínky limetky. Jak na to? Na velké pánvi rozehřejte olej, přidejte cibuli a česnek a smažte je asi 5 minut, dokud cibule nezměkne a nezačne hnědnout. Do hrnce přidejte nakrájený jackfruit, vývar, agáve, limetkovou šťávu a všechno koření a přiklopte. Snižte teplotu a nechte vařit, dokud jackfruit mírně nezměkne a dokud se nevstřebá asi polovina tekutiny. Trvá to asi 5 minut. Pak šťouchadlem na brambory všechen jackfruit rozmačkejte, abyste získali vláknité kousky podobné masu. Placky na tacos připravte podle návodu na obalu. Pak na každou nanesete trochu jackfruitu, ozdobte avokádem, červenou cibulí, koriandrem a pokapejte vymačkanou limetkovou šťávu. Případně doplňte nějakou mexickou pálivou omáčkou.

Recepty k tomuto článku

Mohlo by vás zajímat

Marie

Nejnovější recepty Více