Přejít k obsahu | Přejít k hlavnímu menu | Přejít k vyhledávání

Když nevíte, co dětem na svačinku nebo když chcete upéct něco na nedělní stůl, zkuste tyhle rohlíčky. Těsto je vláčné a nadýchané zároveň, tvarohová náplň jej výtečně doplňuje, ale můžete použít i náplň jinou. Zkrátka, možností je více, já nabízím svoji, mou rodinou prověřenou, cestu.

Když pekařka promluví...

Menší sladké rohlíčky zdobené proužky těsta voní tak, že když je v míse položíte na stůl a jen na malou chvilku se otočíte, téměř jistě jich několik kousků záhadně zmizí, jako by se vypařily. Lehoučké, nadýchané, velice chutné tvarohovou náplní s rozinkami. A nejen tvarohovou! Máte-li rádi jiné náplně, použijte kteroukoliv pevnější, to aby se dala do těsta dobře zamotat. Čokoládovou, makovou, ořechovou, povidlovou, dušená jablíčka, hustou marmeládu nebo i Nutellu. Těmto rohlíčkům chuťově sluší všechny.

Co budete potřebovat? Na těsto: 120 g mléka, 60 g oleje, 150 g bílého jogurtu, 250 g hladké mouky, 250 g polohrubé mouky, 10-12 g čerstvého droždí, půl lžičky soli, 2-3 lžíce cukru. Na tvarohovou náplň: 300 g tvarohu (z kostky), 1 vejce, 3-4 lžíce cukru, strouhanou citronovou kůru, hrst rozinek, 1 lžíci pudinku bez vaření Creme Ole (je-li třeba tvaroh zahustit)

Jak budete postupovat: Těsto, ze kterého jsou sladké rohlíčky upečeny, je příjemně tvárné a téměř bezpracné. V mléku rozmícháte cukr a droždí, přidáte zbytek surovin a uhnětete těsto, které hned (bez kynutí) uložíte ve větším sáčku nebo plastovém boxu do lednice, kde během 12 hodin (přes noc) vykyne. Ráno už stačí jen těsto nechat povolit na pokojovou teplotu a už můžete tvarovat a plnit rohlíčky.

Nebo mléko trochu ohřejete (tak, aby bylo pouze vlažné), rozmícháte v něm lžíci cukru, všechno droždí a necháte 15 minut pracovat. Pak přidáte zbytek surovin a uhnětete vláčné těsto, které necháte 40-60 minut kynout. Vykynuté těsto propracujete, rozdělíte na 10-12 kousků a z každého vytvarujete bulku. Po 5-7 minutách bulky rozválíte do menšího oválu, naplníte tvarohovou náplní, naříznete okraje těsta a svinete podle foto postupu. Hotové rohlíčky uložíte kynout na plech s pečícím papírem nebo fólií, potřete je rozšlehaným vejcem nebo rozehřátým máslem a upečete ve vyhřáté troubě (190°C/15-20 minut).

Další recepty ode mě najdete na tomto webu pod mou přezdívkou cathleen.
Příběh mého života i mé cesty k pečení najdete zase zde.

Kuchařka Iva Trhoňová

„Pečící manželka, matka a babička“

https://www.pekarnomanie.cz/

Iva Trhoňová je, jak sama říká, „pečící manželka, matka a babička“, ale také autorka kuchařských knih Ruce v mouce, Upečeno s láskou, Hrátky s těstem a Kouzlo domácí pekárny, a také webové stránky Pekárnománie. Péct začala kdysi před lety, aby rodina ušetřila, postupně se z toho stala celoživotní vášeň, která má ještě i hlubší smysl. „Dokud peču, žiju,“ říká Iva, která s rodinou bydlí v jihomoravských Mouchnicích.

Recepty k tomuto článku

Komentáře

cathleen cathleen

18. 3. 2022 21:11

Simona Skolakova: dekuju, Simi <3

Simona Skolakova Simona Skolakova

17. 3. 2022 23:49

Ivo ať se ti stále daří:-K:-Kpro mne jsi v pekařině jednička:-Kco recept to skvost,jen já kdybych alespoň desetinu uměla;-)Vždy mne tvůj recept alespoň okem potěší:-K:-K:-KPřeji ti moc zdraví a děvče jen tak dál:-K:-K:-K

Přidat komentář