Skromná kuchyně: Nať z mrkve nevyhazujte, připravíte z ní vynikající a hlavně levné pesto
8. 6. 2022 Vaření
Pesto nemusí jen vonět po bazalce a parmazánu a mít italské kořeny. Podobnou zelenou pastu totiž můžete připravit i z jiných bylinek. Možná jste už slyšeli o pestu z medvědího česneku, rukoly či libečku, víte ale, že výborné aromatické dochucovadlo získáte i z mrkvové natě?
Spotřebujte mrkev celou
Když si kupujete mrkev s natí, většinou nať odřezáváte a vyhazujete do koše nebo na kompost? Podobně tak činí většina lidí, je to ale velká škoda. Mrkvová nať není nějaký odpad, dá se využít stejně jako ta petrželová nebo listy libečku třeba do polévek nebo na dochucení vařených brambor či jiných pokrmů. Vyniká totiž hodně výraznou kořeněnou a trochu zemitou chutí. Až si tedy příště koupíte celý svazek mrkve, kromě oranžového kořene dejte šanci i jejím zeleným částem. Nezůstanou vám žádné zbytky a ještě svůj jídelníček obohatíte o nové chutě.
Mohlo by vás zajímat
Nať prospívá stejně jako mrkev
Kromě zajímavé chuti vyniká mrkvová nať i tím, že obsahuje velké množství vitaminu C, A a K, draslíku, vápníku a železa a vůbec značně prospívá našemu zdraví. Má například výrazné detoxikační účinky a prospívá našim ledvinám. Působí močopudně a často se i suší a pak se odvar z ní popíjí jako čaj při problémech s močovými cestami. Kromě toho posiluje imunitní systém, chrání tělo před infekcemi a pomáhá na problémy s trávením. A stejně jako samotná mrkev má pozitivní vliv na zrak.
Bylinka zadarmo
Možností využití mrkvové natě je opravdu spousta. Předtím, než se do jejího zpracování pustíte, si ale raději zkontrolujte, zda není shnilá, plesnivá či nahnědlá. A také ji předem ochutnejte, mrkvová nať mívá občas nahořklou chuť. V případě, že je mrkvová nať v pořádku, můžete jí nahradit různé bylinky v mnoha receptech. A nebudete muset za ně nic platit, nať máte vlastně zadarmo jako bonus při koupi mrkve.
Mrkvová nať oživí saláty
Mrkvovou nať můžete použít například do salátů, kterým dodá výraznější chuť. Vzhledem k její nahořklé chuti je však lepší ji nakombinovat s lehce nasládlými ingrediencemi, třeba s nějakou dobrou zálivkou. Dá se použít i jako příloha místo špenátu. Stačí ji jen krátce (stačí 2-3 minuty) blanšírovat ve vroucí vodě a pak zchladit. Tím zmírníte i případnou hořkost a nať je pak chutnější. Navíc ji pak můžete lehce osmahnout na pánvi na oleji a na talíři pak zakápnout citronovou šťávou.
Nasekanou natí ozdobíte a dochutíte i masová jídla nebo ji místo petržele můžete vmíchat do chimichurri omáčky vhodné na grilovaná masa. Poměrně populární způsob, jak zelené listy a natě využít je i pesto, které pak můžete vmíchat do těstovin nebo polévek jako to klasické z bazalky. Vynikající je i jen tak namazané na chlebu nebo na opečených toastech či topinkách. Podívejte se, jak snadno se dělá:
Recept na mrkvové pesto
Pesto můžete připravit ze samotné mrkvové natě nebo k ní můžete pro zajímavější chuť přidat ještě jiné bylinky nebo zelené lupení. Třeba lístky baby špenátu zjemní případnou trochu nahořklou chuť mrkvové natě. A jak postupovat? Budete potřebovat: 40 g mrkvové natě bez tvrdých stonků, 40 g baby špenátu, 1 velký stroužek česneku nahrubo nasekaný, 60 g pražených nesolených kešu oříšků, 1/2 lžičky mořské soli, 1/4 lžičky černého pepře a asi 120 ml extra panenského olivového oleje.
Postup: Opláchněte mrkvovou nať, abyste ji zbavili nečistot. Vyberte a vyhoďte všechny suché, zažloutlé nebo jinak nehezky vypadající listy. Vše vložte do mixéru, přidejte baby špenát, nasekaný česnek, pražené kešu oříšky, sůl a pepř a rozmixujte v kuchyňském robotu. Průběžně směs seškrabujte ze stěn mixéru gumovou stěrkou. Pomalu přilévejte olivový olej a opět promixujte, až vznikne hladká směs. Přendejte ji do sklenice, zakápněte ještě olivovým olejem a uložte do chladu. Pokud chcete, můžete i mrkvové pesto vylepšit trochou strouhaného parmazánu jako to bazalkové.
Zdroje informací:
Organicfacts.net
Food.ndtv.com
Simplyrecipes.com
Témata
Recepty k tomuto článku
Mohlo by vás zajímat
Související obsah
Co se zbytkem rybích řízků? Další dny už na ně není chuť. Poradíme, co s nimi
Zbytky rybího masa je skutečně škoda vyhodit, protože to není levná záležitost, pokud nejste rybáři. Kyselý nálev výrazně prodlouží trvanlivost masa.… Číst více
Lidové Vánoce bývaly skromné a duchovněji pojaté. V čem si je můžeme vzít za příklad?
Trocha historie Vánoce jsou poměrně mladým křesťanským svátkem. Město Řím slavilo Kristovo narození poprvé podle dochovaných pramenů 25. prosince… Číst více
Co se dává do bramborového salátu? Každý recept je svým způsobem originál
Brambory Základem jsou brambory. Ne všechny se ale do salátu hodí. Vybíráme především varný typ A, případně B. To znamená takové, které mají pevnou… Číst více
Ryba by na vánočním stole neměla chybět. Ne každý je milovník kaprů. Co místo něj zvolit?
Ryby je mnohem vhodnější smažit (opékat) bez trojobalu, grilovat nebo péct v troubě. Přitom se snažíme v duchu Štědrého dne, abychom měli na talíři… Číst více
Co nabídnete svým hostům při oslavě Silvestra k jídlu a pití? Nabízíme velký přehled možností
Pokud jsme hostiteli my, nejlepší způsob je připravit tzv. švédský stůl (stoly) s různorodou nabídkou, k tomu talířky, příbory, skleničky, ubrousky,… Číst více
Místo obligátních chlebíčků a klasických jednohubek můžete připravit originální chuťovky. Překvapíte jimi i potěšíte
Jednohubky na lžíci Atraktivně servírované jednohubky na lžíci jsou hitem poslední doby. Maličkosti hezky naaranžované spolu chuťově ladí, některé… Číst více
Obložené chlebíčky chystáme na sváteční příležitosti. Jak a čím je namazat, obložit a ozdobit? Poradí naše tipy
Chlebíčky, v tom našem slova smyslu, mají asi stoletou historii. Připomeňme si pražského lahůdkáře pana Paukerta, který na přání rodinného přítele… Číst více
16 tipů na štědrovečerní menu: Co se tradičně podává k slavnostní večeři
Menu na Štědrý den je tradičně dané. Doba půstu se v současnosti příliš nedodržuje, ale klasické pokrmy se připravují dodnes. Provedeme vás… Číst více
20 receptů štědrovečerní inspirace: Co připravit na nejpohodovější den v roce?
Většina lidí se na Vánoce a vánoční svátky těší - nejen na spoustu dárků nebo štědrovečerní večeři - ale pro pohodu s rodinou, odpočinek po pracovním… Číst více